Kriminalvården kommer inte att ges möjlighet att helt överlåta transporter av frihetsberövade på privata aktörer.
Kriminalvården kommer inte att ges möjlighet att helt överlåta transporter av frihetsberövade på privata aktörer.
Det framgår av den lagrådsremiss som Polistidningen tidigare skrivit om här, som nu har blivit offentlig.
Lagförslagen reglerar möjligheterna för Polisen att lämna över transporter av frihetsberövade till Kriminalvården. De innebär bland annat även att myndigheter i vissa fall ska vända sig direkt till Kriminalvården.
Begäran om handräckning ska bara få göras ”om det på grund av särskilda omständigheter kan befaras att åtgärden inte kan utföras utan att en polismans eller Kriminalvårdens särskilda befogenhet att använda våld eller tvång behöver tillgripas eller det annars finns synnerliga skäl.”
Kriminalvården tar ibland hjälp av privata aktörer, men hela transportuppdrag får Kriminalvården inte heller i fortsättningen överlåta på utomstående personal, enligt lagrådsremissen.
”En eventuell lagreglering av privata aktörers utförande av transporter väcker svåra frågor när det gäller i vilken utsträckning den privata aktören skulle ha rätt att utöva våld och tvång./…/ Transportverksamheten av frihetsberövade personer förutsätter också ett informationsutbyte mellan myndigheterna om enskildas personliga förhållanden. Det kan ofta vara fråga om mycket känsliga uppgifter.”
Regeringen föreslår att lagändringarna träder i kraft 1 april.