Flera av ärendena vid Pans oktobermöte handlade om poliser som visat polislegget i T-banespärren.
-Det var en spärrvakt som lackade ur och antecknade alla som kom och visade brickan, säger Tobias Virolainen, ombudsman i rättsfrågor på Polisförbundet.
Det hela ledde till att fyra poliser polisanmäldes för misstänkt bedrägligt beteende. Någon förundersökning inleddes inte, då det som anmälts enligt åklagarens bedömning inte är brottsligt.
När dessa ärenden sedan landade på Pans bord beslöt sig nämnden för att avskriva tre av fallen. I besluten skriver Pan att det inte är tillåtet för poliser som inte är i tjänst att visa upp polislegget för att resa gratis i Stockholms lokaltrafik, men att de förklaringar som de tre poliserna lämnat om varför de trätt i tjänst inte direkt motsades av spärrvaktens redogörelse.
Den fjärde polisen varnas. Hon har uppgivit att hon inte minns händelsen, men att hon måste ha råkat visa polislegget istället för sin mobil med sms-biljetten. Pan skriver i sitt beslut att man inte finner anledning att ifrågasätta spärrvaktens uppgifter om att polisen sagt att hon hade behov av tillträde i tjänsten.
”Hade situationen varit sådan att du visade din polislegitimation av skälet att du skulle göra ett ingripande av något slag skulle du rimligen komma ihåg detta.”
Till de kollegor som träder i tjänst och därför behöver visa polislegget i exempelvis kollektivtrafiken har Tobias Virolainen ett råd:
– Ring in och lägg ett HR, eller skriv en tjänsteanteckning att ge till gruppchefen nästa pass – och spara en kopia, säger han och tillägger:
– Även om den enskilde inte ska behöva bevisa sin oskuld kan det vara skönt att ha svart på vitt att det gått rätt till om SU frågar.
Vid Pans oktobermöte varnades ytterligare en polis i ett liknande ärende. Han hade efter ett antal glas vin visat polislegget för att ta pendeltåget hem, eftersom han glömt SL-kortet.
”Du gjorde fel och det står du för, ” skriver Pan.