-Vi är ute efter en kritisk vän, säger Jan Strujis, nyvald ordförande för NPB, ett av de nederländska polisfacken, när han tillsammans med tre styrelsekollegor besöker Polisförbundet.
-Vi är ute efter en kritisk vän, säger Jan Strujis, nyvald ordförande för NPB, ett av de nederländska polisfacken, när han tillsammans med tre styrelsekollegor besöker Polisförbundet.
I januari 2013 slogs den nederländska polisen samman till en enda myndighet, med färre regioner än tidigare. Fortfarande skruvar man i organisationen; exempelvis blev den nederländska polisutbildningen vid årsskiftet en del av polismyndigheten.
Och ännu fyra år efter omorganisationen är kritiken mot den massiv, enligt Jan Strujis. Han menar att polisen snarast blivit mer byråkratisk och kommit längre från invånarna.
– Alla säger att ”reformen har fortfarande inte hjälpt oss” och det har blivit en rätt stor politisk fråga.
Denna januaridag, i Polisförbundets konferensrum, är de polisfackliga frågorna i fokus. Jan Strujis berättar att han hoppas på mer internationellt samarbete, för att bättre kunna påverka polisernas arbetsvillkor.
– Jag tycker att vi är för isolerade. Vi kan lära så mycket av varandra, lyssna och vara kritiska, kanske driva någon fråga tillsammans.
Jan Strujis har varit ordförande för NPB i sju månader och liknar sitt förbund vid ”en gammal gubbe”, i stort behov av förnyelse i dagens snabbt föränderliga värld.
-Jag är inte fascist, men det är för demokratiskt. Varje gång jag går tillbaka till min organisation med en fråga så tar det månader att nå ett beslut. Vi måste ändra det. Det måste gå snabbare.
Andelen kvinnor i den nederländska poliskåren är 18-20 procent, berättar Jan Strujis, som betonar att mångfald är en viktig fråga för polisen – och för hans fackförbund. Men den fackliga paraplyorganisationens direktiv om att inte prata med det främlingsfientliga Frihetspartiet PVV, med Geert Wilders i spetsen, tycker han är fel.
– Många av mina medlemmar röstar på dem. Inte för att de är fascister, utan för att de är arga. Jag vill förklara för dem varför populisterna inte är bra, men det gäller också att känna sin fiende. De är demokratiskt valda. Jag gillar det inte, men vi är inte ett politiskt parti och vi inkluderar alla.
Svårt att jämföra löner
2100 euro, cirka 19950 kronor, får nybakade nederländska poliser som jobbar treskift ut – efter skatt.
En polisinspektör med 37 år inom kåren, varav många treskift, var med på mötet. Han får ut 3200 euro, cirka 30 400 kronor efter skatt.
Kostnader för förskola, skolmåltider, skolböcker med mera gör att det är svårt att jämföra löner länderna emellan.
Exempelvis får den i ett gift par som tjänat mest under tiden som gift betala en del av sina pensionsavsättningar under äktenskapet till sitt ex vid en eventuell skilsmässa, berättar Jan Strujis.
FAKTA:
Nederländerna har 17 miljoner invånare och Polisen 62 500 anställda.
Fackförbundet NPB bildades redan 1887 och har idag 25 045 medlemmar, huvudsakligen poliser, men även civilanställda.
ACP, ett kristet fackförbund för polisanställda, har 22 000 medlemmar. Det finns även ett fackförbund som organiserar chefer inom polisen.
Källa: Delegationen från NPB.