Annons
Annons

Stenkastare slapp betala ersättning till poliser

9 februari 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Solna tingsrätt utdömde inte kränkningsersättning till poliser som utsatts för stenkastning i Tensta. Flera röster har nu höjts för att få till en lagändring.Solna tingsrätt utdömde inte kränkningsersättning till poliser som utsatts för stenkastning i Tensta. Flera röster har nu höjts för att få till en lagändring.

Det var i samband med ett rutiningripande i Tensta som två poliser attackerades av ett tiotal ungdomar som kastade stenar och flaskor mot dem.

Ingen skadades vid tillfället. Senare dömdes en av de som kastat till tre månaders fängelse för en rad brott – bland annat försök till våld mot tjänsteman. Men enligt Solna tingsrätt fanns det ingen anledning att utdöma ersättning för kränkning.

I domen står:

”I målet har framkommit att sådana här angrepp mot poliser förekommer relativt ofta i Tensta. Mot denna bakgrund bör xxx och xxx varit mentalt förberedda för det som hände och ska inte tillerkännas särskild ersättning för den kränkning de utsatts för.”

Magnus, en av de drabbade poliserna, säger till SVT Nyheterna:

– Jag tror att alla poliser oavsett var de jobbar förbereder sig mentalt på att det värsta kan hända när man åker ut. Men jag tycker att det är konstigt att jag som polis i Tensta ska kunna ta mer än vad en polis i ett annat område ska kunna stå ut med.

Mårten Schultz, professor i civilrätt, reagerade efter att ha läst domskälen. Han understryker dock att domen är riktig och välskriven, det är lagen som han tycker är felaktig.

– HD borde absolut pröva en liknande situation, lagen måste ändras så att poliser och andra som arbetar under liknande förhållande får större rätt till kränkningsersättning, säger han till Polistidningen.

 

Sagt om domen

Polisförbundets ordförande, Lena Nitz, i en debattartikel på SVT Opinion: ”Poliser har ett tufft och utsatt arbete. Det är en del av jobbet. Det innebär dock inte att man som polis kan eller bör finna sig i vad som helst.  Att våld och hot mot poliser i tjänst normaliseras är allvarligt. Polisförbundet vill nu att lagstiftningen ses över.”

Rikspolischef Dan Eliasson i sitt veckobrev: ”Om våra kollegor utsätts för uppenbara brott och inte är berättigade till skadestånd för kränkningen är det fel på systemet och då måste det åtgärdas. Jag avser att föra samtal med berörda statsråd om detta.”

Expressen: ”Denna ordning är inte bara ett problem för de yrkesmänniskor som får uppleva den dubbla kränkning det innebär att först utsättas för ett allvarligt brott och sedan – till skillnad från andra människor – nekas den upprättelse skadestånd faktiskt kan innebära. Den är i förlängningen också en fara för samhällsbygget.”

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst