Annons
Annons

Tvärnit som landat
i otydlighet

7 februari 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Beskedet om anställningsstopp kom helt utan förvarning, via media, berättar Sofia Ask, ordförande för Polisförbundet Nationella avdelningar. (Uppdaterad 8 februari)

Beskedet om anställningsstopp kom helt utan förvarning, via media. Varken chefer eller fackförbund visste någonting, berättar Sofia Ask, ordförande för Polisförbundet Nationella avdelningar. (Uppdaterad 8 februari.)

Sofia Ask.

Fredagen den 27 januari, en vecka efter presskonferensen där inrikesminister Anders Ygeman berättat om anställningsstoppet, fick några som skulle ha påbörjat sina anställningar måndagen den 30 januari veta att deras tjänster frusit inne.
– En del, fast inte mina medlemmar, hade till och med sagt upp sig från sina jobb för att börja inom Polismyndigheten. Andra jobbar redan här sedan årsskiftet, men utan något skrivet, och hänger nu i luften, säger Sofia Ask och poängterar att även muntliga avtal är bindande.

Fortfarande är det otydligt vad som ska gälla i olika lägen. Verksamhetskritiska rekryteringar är i limbo. Man säger att man nu ska göra prioriteringar, men det är oklart vad som ska prioriteras.
– Vi vill ju veta vad som gäller. Man får olika besked beroende på vem man pratar med. Hela situationen skapar en jätteoro. Några som fått veta att de inte kommer få extrapersonal har blivit sjukskrivna, säger Sofia Ask.

Polisförbundet Nationella avdelningar har medlemmar över hela landet, men ibland är det svårt att veta vilka som hör till dem och vilka som hör till regionen. Enligt Sofia Ask ska Polisförbundet spegla arbetsgivarens organisation, men det är fortfarande oklart även för Polismyndigheten vart vissa anställda hör organisatoriskt.

UPPDATERAT ONSDAG:

Tatjana Mineur är HR-chef för Nationella avdelningar. Att anställningsstoppet kommit hastigt på är enligt henne inget ovanligt. Hon påpekar också att det inte bara råder generellt anställningsstopp, utan att det även kan vara av besparingsskäl som planerade nyanställningar fryser inne. Några generella svar om läget är enligt henne svåra att ge.
-Vi måste titta på varje situation och varje avdelning måste se över sitt. Drabbas verksamhetskritiska delar så får respektive avdelningschef ta det med Dan Eliasson, säger Tatjana Mineur till Polistidningen.

Om muntliga avtal brutits så är det inte med hennes goda minne.
– Jag hoppas att de ärendena inte stannar hos facken. En muntlig överenskommelse är lika bindande som en skriftlig. Vi på HR hjälper i så fall till att reda upp de situationerna och tar reda på vad som sagts.

Hur tänker du kring de personer som hamnat i kläm?
-Det är inte alls bra, givetvis. Vi ska handleda cheferna så att vi gör det här på ett snyggt sätt. Vårt mål är ju att vara en attraktiv arbetsgivare, och att facket ser det på det här sättet är ju bekymmersamt.

Eva Schoultz

 


Röstade nej

Polisförbundet Nationella avdelningar

… har 1400-1500 medlemmar.

Polisförbundet Nationella avdelningar och Stockholm var de förbundsregioner som var emot det senaste avtalet med Polismyndigheten, som tecknades i förra veckan.
– Vi var en enig förbundsregionstyrelse som sa nej. Våra medlemmar känner att de har fått stå tillbaka tidigare och inte fått något mer än märket nu heller, säger Sofia Ask.

Ligger inte ni högt i lön?
–  Inte alla, och vi måste väl ändå ha en morot att utvecklas. Vi har ju äldre poliser som är erfarna och duktiga, då ska de också ha pengar. Vi tycker även att det är fel att öppna upp Kåpan Extra.

(Kåpan Extra är en möjlighet att ta ut delar av pensionsinsättningarna som lön i stället. Läs förhandlingschefens förklaring här.)

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst