Annons
Annons

Allt fler inser det nödvändiga i att satsa på polisen

Lena Nitz.
Lena Nitz

Ordförande Polisförbundet

Katharina
Katharina von Sydow

Ordförande Polisförbundet

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Vi går mot ljusare tider. Dagarna blir längre och sakta men säkert kommer värmen tillbaka. Min största förhoppning är att vi också ska se ljuset i tunneln efter en lång och besvärlig tid för polisen. Det finns dock fortfarande oändligt mycket kvar att göra.

Men under de senaste månaderna har polisfrågorna blivit allt viktigare för politiker. Nu har det gått så långt att poliskrisen också riskerar att bli en politisk kris. Allmänheten efterfrågar satsningar på polisen och samtliga politiska partier tvingas agera. Lag och ordning har blivit en av de stora frågorna inför valet nästa år.

Lena Nitz

”Även om det är lätt att lova stort i opposition så tvingas politiker nu vara offensiva när det gäller polisfrågor.”

Statsminister Stefan Löfven har till exempel kallat in ett extra möte med säkerhetspolitiska rådet efter alla dödskjutningar i våra storstäder. Han pekade på att kapaciteten och resurserna för kampen mot brottsligheten måste öka.

Moderaterna föreslår att antalet poliser ska öka till 25 000 år 2025. En satsning som beräknas kosta fem miljarder kronor fullt utbyggd. Det är något som även Liberalerna krävde några veckor tidigare. De föreslog även att 1,3 miljarder kronor avsätts till höjda löner. Även vänsterpartiet har varit ute i frågor om lag och ordning.

Även om det är lätt att lova stort i opposition så tvingas politiker nu vara offensiva när det gäller polisfrågor. Lyckas de inte med trygghetsfrågorna kommer det att straffa sig i nästa val.

Bara för ett år sedan var vi ganska ensamma om att kritisera omorganisationen. Representanter från polisledningen tyckte, om jag minns rätt, att det var larv när vi krävde en kriskommission.

Men verkligheten gjorde sig påmind. Utredningsresultaten talade sitt tydliga språk. Förra året var det tio procent färre brottsutredningar som överlämnades till åklagarna. Och bara var sjunde mängdbrott klarades upp. Det visar att trygghet inte kommer av sig självt. Den lutar sig tungt mot en bra polis med rätt förutsättningar.

Förra året slutade 950 poliser. Det var fler än tidigare år. Det som oroar mig allra mest är att det är så många som 400 poliser som slutat innan pensionen för att istället gå till andra branscher med bättre betalt och rimligare arbetsbelastning. Många håller med oss om att polisernas löner måste höjas. Men politikerna behöver lämna konkreta besked om hur polisyrket ska bli mer attraktivt. Om inte det sker riskerar det att ytterligare spä på den poliskris vi idag ser.

Nyckeln till ett tryggare samhälle är att lyssna och satsa på dem som har som profession att värna trygghet. Det är därför det mesta av min tid nu går åt att träffa politiker och opinionsbildare. Politiker måste förstå att vi kan polisverksamheten och vi kan också utveckla svensk polis. Och det är genom satsningar på poliserna som resultaten kan förbättras.

Som polis gör det mig ont att se kollegor lämna in brickan i förtid trots att de egentligen brinner för polisyrket. För att vända poliskrisen är det hög tid att satsa på polisyrket och de som bär dess uppdrag på sina axlar. Ge oss rätt förutsättningar för att klara vårt jobb. Vårt samhälle behöver det.

Lena Nitz
Ordförande Polisförbundet

Detta är ledaren i Polistidningen 2/2017, som delas ut 11-13 april.

Ämnen i artikeln

Detta är en ledare. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst