Annons
Annons

S: 10 000 fler polisanställda

11 april 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

På tisdagförmiddagen presenterade Socialdemokraterna en plan ”för fler poliser och ökad trygghet”.
-Jag ser det som en absolut nödvändighet att vidta de här åtgärderna, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

(Uppdaterad.)

På tisdagförmiddagen presenterade Socialdemokraterna en plan ”för fler poliser och ökad trygghet”.
-Jag ser det som en absolut nödvändighet att vidta de här åtgärderna, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

(Uppdaterad.)

Temat för den pågående S-kongressen är Trygghet i en ny tid, något som varit bestämt länge, poängterade finansminister Magdalena Andersson, som var först att ta till orda vid dagens presskonferens.
-Men det är ju klart att det fruktansvärda attentatet i fredags på ett smärtsamt sätt påmint oss om att en av de viktigaste uppgifterna för samhället är att skapa trygghet för våra medborgare. Men vi blev också påminda om vilka fantastiska poliser vi har i Sverige. Vilka hjältar de är i sådana här situationer, men också i vår vardag, sa hon.

Bakgrunden till planen är att man ser att antalet invånare ökar och samtidigt en ny brottsstruktur,  med bland annat gängkriminalitet, nya former av bedrägerier med mera  – en utveckling som ställer större krav på både det brottsbekämpande och det brottsförebyggande arbetet. Man hade tänkt berätta om planen i lördags, men efter det som hänt valde man att skjuta upp detta, berättar Magdalena Andersson.

Enligt statsråden på presskonferensen är polisens egen bedömning att man behöver 5000 fler poliser till 2024 för att upprätthålla den kapacitet som man har idag.  Hon framhåller de åtgärder regeringen vidtagit hittills, med bland annat ökade resurser och fler platser på polisutbildningen.
-Det vi kommer att lägga fram för Kongressen idag det är en långsiktig plan för att stärka polisen i Sverige. Det är 10 000 fler polisanställda till 2024. För att klara detta behöver vi öka polisutbildningen, så vi föreslår polisutbildning på två nya lärosäten.

Malmö och Göteborg eller Borås är enligt inrikesminister Anders Ygeman troliga placeringar. Han framhöll att planen innebär att man fördubblar ökningen av antalet polisanställda, detta då man menar att polisens förmåga måste skärpas.

Anders Ygeman

-Vi ökar också möjligheterna för distansutbildning till polis och med det också möjligheten att rekrytera lokalt till polisyrket och möjligheten att vara säkrare på att man kommer att bli placerad i det län eller den region som man kommer ifrån.

För att behålla och utveckla de poliser som redan är i yrket krävs bättre arbetsmiljö och arbetsvillkor, framhöll Anders Ygeman.
-Polismyndigheten kommer att få i uppdrag att ta fram en strategi för att göra polisyrket mer attraktivt. Här har också polisfacket gått ut med sin uppmaning om en nationell samling, där vill vi ha en dialog om vad som kan göra yrket mer attraktivt.

Renodling av polisyrket och minskad administration är en inslagen väg man tänker fortsätta längs, enligt Anders Ygeman
-Och vi ska skärpa straffen för de som ger sig på blåljuspersonal.

För att vända utvecklingen i socialt utsatta områden och förbättra arbetsmöjligheterna för svensk polis krävs enligt Ygeman även att man klarar jobben, skolan och den sociala utvecklingen i de här områdena.
-Vi kan inte bekämpa sociala problem med batonger.

Lena Nitz. Foto: Johan Svanestrand

Polisförbundets ordförande Lena Nitz välkomnar socialdemokraternas plan att uppvärdera polisprofessionen. Och hon framhåller särskilt att Anders Ygeman vid presskonferensen avvisade förslagen om att snabbutbilda poliser.
– Vi behöver bli fler, men vi får inte ge avkall på de krav som måste ställas på poliser.

Lena Nitz säger till Polistidningen att hon ser åtgärder för att göra yrket mer attraktivt som en absolut nödvändighet och att Polisförbundet ser fram emot att arbeta med detta.
-Vi har inte en minut att förlora.

Siffran 6-8 miljarder kronor nämndes när denna plan presenterades. Det är dock två riksdagsval och ett antal budgetförhandlingar innan år 2024. Den tänkta andelen poliser bland de okade antalet anställda är något oklar, men skulle det vara poliser för hela slanten behöver man utbilda cirka 1500 fler poliser än de som lämnar yrket – varje år.

Morgan Johansson sade på måndagen: ”Ska resultatet av era löneförhandlingar också finansieras då behöver man sätta in mer pengar.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst