Om ungefär fyra år kan Gävlepolisen flytta från ”stans fulaste byggnad”. Tillsammans med räddningstjänsten planerar man ett Trygghetens hus.
Om ungefär fyra år kan Gävlepolisen flytta från ”stans fulaste byggnad”. Tillsammans med räddningstjänsten planerar man ett Trygghetens hus.
– Här ska det byggas bostadsområde, säger Ulf Nilsson, lokalförvaltare för Polisen i Gävleborg.
Han pekar mot ett sjok trasig natur intill E4 strax utanför Gävle. Inte långt därifrån, precis där det går en bro över motorvägen, ska den nya polisstationen ligga.
Tanken är att det ska bli två byggnader. Den ena, som kommunen ska bygga, kommer att rymma Räddningstjänsten. I någon mån kommer även länsstyrelsen och regionen finnas med där. Den andra delen ska polisen hyra in sig i. Statliga myndigheter får inte äga byggnader och därför måste en byggherre och hyresvärd knytas till processen. Men det tror man inte blir några problem. Man kommer att dela hus med åklagare och räknar med att byggnaden ska rymma 500 personer på polisens sida.
Tanken är att de båda husen ska sitta ihop med gemensamma utrymmen.- Gym, matsal och tvätthallar till exempel skulle vi kunna dela på, säger Ulf Nilsson.
Därmed hoppas man kunna minska kostnader. Men samlokaliseringen handlar också om att skapa förutsättningar för en mer lättillgänglig samverkan.
Det började med att Räddningstjänsten 2014 fick löfte om en ny station. Den gamla, som ligger på andra sidan Gävleån från den nuvarande polisstationen, är visserligen vacker – men är mer än hundra år gammal. Tillsammans med polisen besökte man bland annat polisen i Östersund som satt tillsammans med bland annat kriminalvård, tull, räddningstjänst och fjällräddning på ett sätt som inspirerade.
– Varje morgon hade de ett kort möte. Bara en kvart, för att få koll på läget. Avstämningsmöten hölls en gång i veckan där alla var med, berättar Ulf Nilsson.
Nu befinner man sig i slutfasen på en förstudie där behoven inför flytten analyseras. Man hoppas kunna sätta spaden i marken 2019 och inflyttningen är planerad till 2021.
Andreas Löfstrand är operativ samordnare i Gävle och har kommit in i projektet med samordningen relativt sent. Han tillträdde tjänsten i januari och var tidigare ordförande för Polisförbundet Gävleborg. Trots att flytten kommer att innebära en flytt bort från tågstationen, som skulle göra arbetsvardagen lite krångligare för många medarbetare som pendlar, så ser han fram emot det nya.
– Det här med att mötas varje dag, vi jobbar ju i lag där ute när det händer saker, det kommer att göra att man lär känna varandra på ett annat sätt, säger han.
Som det ser ut nu ligger även gränspolisen och HR i andra byggnader i Gävle. De och delar av den verksamhet som finns i Sandviken, två mil bort, ska också in i nya huset.
– Visst blir det längre för de som bor och jobbar i Sandviken idag. Men de poliser som syns ute på stan där, de utgår faktiskt oftast härifrån, säger Andreas Löfstrand.
I Sandviken finns bland annat specialsökhundarna, vilket har att göra med utrymme.
– Ett problem med den lokal vi har idag i Gävle är att det inte finns någon möjlighet att bygga ut åt något håll, säger Ulf Nilsson.
Bekymmersrynkor uppstår när häktet kommer på tal. Högst upp i polishuset i Gävle befinner sig Kriminalvården och de tänker inte flytta med, som det ser ut, även om både Ulf Nilsson och Andreas Löfstrand nog tycker att det vore det bästa.
– Vi har försökt att få med dem men de har också haft en omorganisation som de har jobbat med…
Bara Kriminalvården kommer att bli kvar i huset vid Gävleån.
– Fastighetsägaren är väl inte heller helt nöjda med det, säger Ulf Nilsson, apropå svårigheten att få in annan verksamhet i huset, som utnämnts till stadens absolut fulaste vid ett flertal tillfällen.
Huset är byggt 1971 och har en historia av arbetsmiljöproblem med asbest och mögel och vissa korridorer ska tydligen lukta mögel fortfarande.
Det finns arrestlokaler i polishuset, men de är undermåliga. Anhållningsceller saknas och lob-cellerna är för få. Tidigare fanns ett samarbete med Kriminalvården där de tillhandahöll ett par sådana, men sedan ett par år tillbaka har det upphört. Nu finns närmsta förvar för anhållna i Sandviken. I och med flytten kommer arresten med godkända anhållningsceller bli i den nya byggnaden i stället.