Annons

Annons

Allt ljus på Järva?

15 juni 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Emma Eneström

-Vi tycker om att få lyse på området och att politikerna kommer hit och möter folk. Det känns mycket mer vettigt än att de kommer hit klockan nio en tisdag och tar lite bilder på Husby torg, säger Jörgen Ohlsson, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Foto: Emma Eneström

-Vi tycker om att få lyse på området och att politikerna kommer hit och möter folk. Det känns mycket mer vettigt än att de kommer hit klockan nio en tisdag och tar lite bilder på Husby torg.

Det säger Jörgen Ohlsson, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby.
Vinden hörs prassla i regnponchos och paraplyer på Spånga IP. Almedalens stoj och trånga lyxmingel känns långt borta. Alla riksdagspartier samt Fi är dock representerade med montrar och, beachflaggor. En del företag och andra samhällsaktörer som vill delta i samtalet finns också på plats. På ”stora” scen pågår riggandet inför kvällens paneldiskussion och så småningom även besök av tisdagens partiledare som är Moderatenas Anna Kinberg Batra. Men först senare på kvällen.

Jörgen Ohlsson

Jörgen Ohlsson säger sig vara lite politikertrött. Och medietrött. Ständiga löften om satsningar som det inte finns täckning för och som ligger längre fram i tiden än vad utspelen ger sken av. Han nämner bland annat utlovade lagändringar som basuneras ut som att det händer nu.
– Och när vi frågar när så är det om två och ett halvt år. Men först ska det utredas. Det blir liksom en prutt av det hela.
Skulle polisen ensam kunna göra skillnad i de här områdena menar han att de skulle krävas tio gånger så mycket poliser på plats.
– En i varje gathörn.
Det kommer enligt Jörgen Ohlsson aldrig att bli verklighet. Då krävs istället att samhället påverkas från andra håll och integrationen förbättras. Han välkomnar att företag deltar i veckan. Bilden av tänkbara framtida yrken är snäv här.
– Ungarna härute vill bli brandman, polis eller fritidspedagog för det är de enda jobb de ser.

För den som vill prata med en polis finns gott om tillfällen även om man inte valt att ha någon monter eller göra någon separat ”grej” av sin närvaro.
– Det är så mycket fokus på polisen i det här området i alla fall, säger Jörgen Ohlsson.

Vid sidan av Sverigedemokraternas tält, som avslutar längan av partimontrar står Christian och Ola från Nordvästra Skåne och kisar mot duggregnet. På onsdagen är det dags för dem att åka hem och det ska bli skönt även om dagarna flutit på utan problem.
– Det var ganska kort varsel för den här kommenderingen. Vi fick veta på måndagen och åkte hit i fredags. Det blir ju lite körigt med familjen, säger en av dem.

De gissar att det knappast har varit mer än några hundra personer på plats som besökare under deras pass.
– Där hoppar någon över stängslet, noterar en av dem och nickar bort mot ett avspärrat område.
Det konstateras snabbt att det rör sig om en kille i tioårsåldern som hämtar en bortsprungen boll.

Någon har påpekat att det är fler poliser än besökare på plats, men det tycker inte Jörgen Ohlsson är så konstigt. Evenemanget har gjorts till en särskild händelse och säkerhetspådraget har sina skäl.
– De tyngsta politikerna kommer ju faktiskt hit och vi får förstärkning från hela länet. Området bombsöks varje dag. Då kan man ju skratta åt att det är mer polis än besökare och hittills har det ju varit lugnt men det är svårt att se innan hur det kommer att se ut.

Christian, Mats, Cristofer och Ola har kommit från Nordvästra Skåne för att täcka första halvan av Politikerveckan i Järva

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst