Helena Nyberg lyssnar och börjar genast knappa på tangenterna. Hon skriver en rapport åt en patrull som har lämnat av en person på dennes boende. Varje torsdag har samma person för vana att bli berusad och sedan vilja följa med till polisstationen för att sova, men i dag blev det inte så. Poliserna kan stanna kvar ute i radiobilen utan att buntarna i benfickan behöver bli så stora, tack vare hjälpen de får av Helena Nyberg med pappersarbetet.
– Varje enskild administratör är värd nästan två patruller, säger Marcus – en polis som slinker in hos Helena Nyberg för att få hjälp med en tidsförskjutning.
– Självklart har jag mutat dem för att de ska säga så mycket snällt, skojar Helena Nyberg om de återkommande hyllningarna av henne och hennes funktion.
Faktum är att man nästan kunde tro att så var fallet. Poliserna pratar stjärnögt om turlagsadministratörerna. Visserligen händer det att Helena Nyberg bakar till poliserna…
Turlagsadministratörer som jobbar som Helena Nyberg och hennes arbetskamrater finns inte i hela Sverige. Kanske inte ens någon annanstans. Däremot möts de av nyfikenhet från kollegor som är intresserade av arbetssättet.
– När vi är på andra platser och jobbar får vi många frågor om det.
”Jag sitter med alla system uppe hela tiden och är redo”
Polistidningen får ta del av en lista på vad en turlagsadministratör förväntas kunna hjälpa till med och det är en hel del. De ska skriva anmälningar, hantera gods, diarieföra, arbeta med bemanning i Cops, registrera frånvaro, göra slagningar, efter- och avlysa personer, boka tider med mera med mera. Helena Nyberg som jobbat i många år på Arlanda ser inte alla de olika systemen som ett problem.
– Där hade ju varje flygbolag sitt eget system i princip. Jag sitter med alla system uppe hela tiden och är redo. Jag ser oss som en servicefunktion och man vet aldrig när skiten träffar fläkten, då kan man inte ha sparat en massa jobb, säger hon.
Allt hinns inte med och prioriteringen är att stötta poliserna som är ute och se till att de kan vara just det.
– Men vi har alltid saker att göra här, säger Helena Nyberg.
I bakgrunden sprakar radion till. Kollegor har äntligen hittat en man som lagt sig att sova på tågspåret så att trafiken fått stanna av. Helena Nyberg tar in informationen för att senare kunna hjälpa till även med den rapporteringen.
När Polistidningen är på besök, en torsdagskväll, är det relativt lugnt. Som på de flesta polisområden i landet har Uppsala ont om patruller. Den här kvällen är fyra bilar ute. Vanligtvis jobbar turlagsadministratörerna en och en, knutna till varsitt turlag. Men den här kvällen är administratören som ska jobba natt sjuk. Det finns två vakanser, varav den ena är föräldraledighet och därmed inte ersätts. Hur det blir med den andra är oklart, så av sex turlagsadministratörer jobbar för tillfället bara fyra.
– Men självklart stöttar vi alla turlag, säger Helena Nyberg.
Hon berättar om ett tillfälle då poliser ”ramlat över en hel majafabrik med tält och lampor och grejer”.
– Det var ju en hel släpvagn. Vi har förvar av beslag en bit härifrån och då sa jag åt dem att kom inte hit med allt det där. Jag åker dit. Det är ju så enkelt när det finns någon som kan göra det.
”Det är klart att det spar en massa och är en jättebra lösning. Den måste bara användas på rätt sätt”
Enligt Jesper Lundström, för dagen både stationsbefäl och jourhavande FU-ledare, märks det direkt när inte administratören finns på plats.
– Det blir definitivt ett sämre flöde, säger han.
Enligt honom är arbetet med turlagsadministratörer ett sätt att renodla polisarbetet just så som det talas om att man borde göra.
– Men man blir ju lite bortskämd. Även om man har möjlighet att få hjälp så måste ju även poliserna underhålla det administrativa, säger han.
Han får medhåll av Tommy Karlsson, även han stationsbefäl, som tidigare jobbat i Stockholm. Han tycker att där kan man alla system själv. Här går vissa och väntar på att turlagsadministratörerna ska finnas på plats för att slippa hantera viss administration.
– Men det är klart att det spar en massa och är en jättebra lösning. Den måste bara användas på rätt sätt, säger han.
Malin Andersson ingår egentligen i ett turlag som saknar egen administratör sedan en månad tillbaka. Hon hoppas att det är tillfälligt och att funktionen får finnas kvar.
– Jag förstår egentligen inte varför man inte har det i hela Sverige. Det frigör så mycket tid och resurser.
Hon ger som exempel alla de unga ensamkommande pojkar som poliserna i Uppsala har att göra med och där identiteten ofta är osäker.
– Det tar jättemycket tid för oss att reda ut vem det är, då är det klockrent att kunna ringa någon som kan alla system, sitter med dem framför sig och gör allt snabbt. Då kan vi fokusera på det vi ska göra där ute, säger hon.
Turlagsadministratörerna träffas inte så ofta förutom när de byter av varandra på passen. Det här passet har Helena Nyberg sällskap i några timmar av Linn Bergqvist. Hon är egentligen IGV-polis men sjukskriven på halvtid för tillfället, på grund av en ryggskada, och jobbar inne. Hon beskriver Helena Nyberg som en klippa.
– Hon har bergkoll på allt. Har man glömt något man inte gjort på länge kan man fråga henne.
Linn Bergqvist går och hämtar kuvert för beslag, registrerar urinprover och är märkbart rastlös. Hon hoppas att kunna börja jobba ute om några dagar igen. Själv har Helena Nyberg hamnat på helt rätt plats. Hon gillar det operativa och hon uppskattar att jobba skift. En period under nittiotalet jobbade hon kontorstider.
– Men jag är en nattjej. Många får ju svårt att sova och så men jag cyklar hem när passet är slut klockan två och somnar när huvudet nuddar kudden, säger hon.