Mässling är så sällsynt i Sverige att sjukdomen nästintill fallit i glömska. För polisen Sara tog det därför tid innan hon fick svaret att hon drabbats av den smittsamma virussjukdomen.
Mässling är så sällsynt i Sverige att sjukdomen nästintill fallit i glömska. För polisen Sara tog det därför tid innan hon fick svaret att hon drabbats av den smittsamma virussjukdomen.
Mässling är en av de smittsammaste sjukdomar som finns och kan orsaka dödsfall eller ge allvarliga följdsjukdomar som hjärninflammation. I Europa har antalet mässlingsfall ökat dramatiskt under senare år, men i Sverige har den i modern tid varit ytterst ovanlig eftersom vaccinet sedan 1970-talet ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Personer som är födda innan dess har oftast haft mässling som barn och har därmed livslång immunitet.
– Men att vi nästan helt lyckats utrota den gör också att den delvis fallit i glömska. Det kan försvåra upptäckten och utgöra en risk eftersom vi vill isolera smittan när den dyker upp, säger Hélène Englund, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Just den farhågan kantar polisen Saras upplevelse av sjukdomen. Hon var ovetandes om att hon inte vaccinerats som barn och är en av de 20 personer som fått diagnosen mässling i Sverige under första kvartalet år 2017.
Det hela började en fredag i mars. Sara skulle precis ta helg från sitt jobb på Polisförbundets kansli när hon plötsligt började känna sig dålig. Inom loppet av några timmar hade tempen stigit till 39 grader. Hon fick svårt att sova och under lördagen förstod hon att det inte var någon vanlig förkylning.
-Jag hade varit på semester på Bali och visste att jag blivit myggstucken där, så jag befarade denguefeber, säger Sara.
Det blev starten på över en veckas ovisshet. Sjukvårdsupplysningen rådde Sara att åka till akuten. I ett töcken av feberyra och med risken att smitta andra stapplade hon iväg på två akutbesök med några dagars mellanrum. Men inget gav svar, provtagningar till trots. När tillståndet förvärrades med röda utslag i ansiktet och på bröstkorgen, svullna och irriterade ögon samt hosta besökte Sara sin husläkarmottagning, men även det utan resultat. Efter att ha fått fel diagnos, och därmed medicin som inte bet, började Sara bli orolig.
Det krävdes ett fjärde vårdbesök innan misstanken om mässling väcktes och Sara fick en remiss till en infektionsklinik. Väl där insåg man allvaret. Hon skickades omedelbart ut från väntrummet, hänvisades till en bakväg in till ett avskilt rum och fick slutligen konstaterat att hon drabbats av mässling.
-I dryga två veckor var jag helt orkeslös och det tog ytterligare tre veckor innan jag blev helt frisk, men det var lättare att hantera eländet när jag fått klarhet i vad det var, säger Sara.
Mässling beräknas smitta några dagar innan insjuknande och en vecka efter. Uppgifterna om de som Sara träffat och kunde namnge under den perioden lämnades till smittskyddsenheten och några sekundärfall har inte rapporterats in.
-Det visar att vi i Sverige har en har ett bra skydd mot mässling. Annars hade troligen ett större utbrott startat som följd av det här fallet, säger epidemiologen Hélène Englund.
Anna-Karin Andersson
frilansjournalist
Symtom och smittovägar
Mässling orsakas av ett virus som utsöndras med andningsluften och sprids genom luften. Mottagliga personer smittas via luftvägarnas eller ögonens slemhinnor. Mässling kännetecknas av ett akut insjuknande med snabbt stigande feber, ögonirritation och torrhosta. Efter någon dag uppträder ett rött storfläckigt utslag som först brukar ses i ansiktet och sedan sprider sig till övriga kroppen.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Expertens råd:
Försäkra dig om att du är immun
Omkring 95 procent av alla i Sverige uppskattas ha immunitet mot mässling genom vaccination eller genom att ha haft sjukdomen. Är du osäker, kolla upp det. Enklast genom att titta i vaccinationskortet från det att du var barn, alternativt rådgöra med din husläkare.
Inför utlandsresan
Mässling förekommer i stora delar av Europa och i övriga världen. Ska du resa utanför Norden är det extra viktigt att du vaccinerar dig om du vet eller tror att du saknar skydd. Låt bebisar som ska följa med få den första dosen tidigare än vid 18 månader.
Sök vård!
Enligt smittskyddslagen måste du söka läkarvård om du misstänker att du bär på mässling. Behandlande läkare är skyldig att anmäla fallet till Folkhälsomyndigheten.
Försök att isolera smittan
Rekommendationen är att en person som har mässling bör undvika kontakt med personer som inte är garanterat immuna i fyra dagar efter att utslagen uppkom. Det lömska är att en person kan vara smittsam upp till fyra dagar innan de första symtomen.
Källa: Epidemiologen Hélène Englund.