Annons
Annons

”Den kompetens
de har ska värderas”

31 juli 2017, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Stockholmspolisen har tidigare i två omgångar återanställt poliser som har slutat, berättar poliskommissarie Johan Heed. Han är kontaktperson i polisregion Stockholm nu när Polismyndigheten i en nationell platsannons går ut och söker ”återvändare”.

Stockholmspolisen har tidigare i två omgångar återanställt poliser som har slutat, berättar poliskommissarie Johan Heed. Han är kontaktperson i polisregion Stockholm nu när Polismyndigheten i en nationell platsannons går ut och söker ”återvändare”.

Enligt platsannonsen söks polisassistenter ”eller – där myndigheten anser att verksamhetens behov inte tillgodoses vid anställning som polisassistent och där den sökande tidigare haft anställning som inspektör eller kommissarie – polisinspektör respektive poliskommissarie”.

På Polisen.se citeras Carina Persson, chef för region Syd:
– Vi behöver bli fler poliser, särskilt i lokalpolisområdena där vi arbetar närmast medborgarna. Därför känns det bra att vi nu går ut och ser hur stort intresset är för att komma tillbaka till oss. Samtidigt är det viktigt att vi aktivt arbetar med att behålla de medarbetare vi har idag.

Till Ekot uppger Carina Persson att anställningsvillkoren inte blir annorlunda än för de medarbetare man redan har.

Johan Heed vid Stockholmspolisen har än så länge inte fått någon närmare information om riktlinjerna för hur de nygamla poliserna ska lönesättas i den kommande nationella rekryteringen.
– I region Stockholm har vi redan haft två omgångar där vi sammanlagt återanställt ett 20-tal medarbetare. Då har vi haft en modell för hur vi lönesätter, men det handlar ändå om individuell lönesättning. Jag upplever att vi haft en god, givande dialog med Polisförbundet Stockholm, säger Johan Heed och fortsätter:
– Personligen tycker jag inte att Polismyndigheten ska köpa tillbaka polispersonal. Den kompetens de har ska värderas, men medan de har varit borta har ju deras gamla kollegor också blivit mer erfarna inom polisyrket. Och att det finns en avtalad möjlighet att marknadsanpassa lönerna innebär ju inte att vi kan tillgodose alla lönekrav.

Andreas Strand Foto: Tommy Hansson

Frågan är delikat. Andreas Strand, som är förhandlingsansvarig för Polisförbundet Stockholm, tycker att det kan vara vanskligt att ge återvändare betydligt högre lön än de hade tidigare.
– Då skulle ju alla säga upp sig. Samtidigt erbjuder andra statliga myndigheter betydligt mer betalt här i Stockholm än Polismyndigheten gör… Men många av de som har kommit tillbaka till Stockholm ligger sedan tidigare på 30 eller mer. Det är arbetsgivaren som sätter lönen, men de har en informationsskyldighet och sedan kan vi påkalla förhandling. I många fall har vi varit helt överens, säger Andreas Strand till Polistidningen.

Christer Palmkvist
Foto: Mikkel Örstedholm

Christer Palmkvist, tillförordnad ordförande för Polisförbundet, är positiv till att Polismyndigheten försöker värva tillbaka före detta poliser. Till Ekot säger han att man däremot kan fundera över vilken personalpolitik som bedrivs:
-Man skulle kunna se till att rätta till villkoren i ”läge ett” istället, så hade man fått behålla betydligt fler än man nu ser.

När det gäller lönesättningen av återvändarna så pekar Christer Palmkvist på att civila utredare som nyligen har anställts fått marknadsmässiga löner.
-Dem har man säkert värderat rätt. Då förutsätter vi att före detta poliser värderas på liknande sätt, annars har vi ju två lönesystem och det har arbetsgivaren uttryckt att man inte vill ha, säger han till Polistidningen.

Här är Polismyndighetens platsannons.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst