Vitvaror, kläder och barnens leksaker träffades när villan i Västerås pepprades full med ammunition, natten till lördagen, medan polismannen och hans familj låg och sov på övervåningen. (Uppdaterad.)
Vitvaror, kläder och barnens leksaker träffades när villan i Västerås pepprades full med ammunition, natten till lördagen, medan polismannen och hans familj låg och sov på övervåningen. (Uppdaterad.)

– Det hade lika gärna kunnat vara fyra skjutna människor också, men lyckligtvis blev det inte så, säger Mikael Kandelin, huvudskyddsombud för polisen i Västmanland.
Polisfamiljen flyttades till en skyddad plats. Polisområdet gick upp i stab och rikspolischef Dan Eliasson, regionpolischef Carin Götblad och hennes närmaste man Michael Fetz tog sig på lördagsförmiddagen till Västerås. Turlaget som den drabbade polismannen är gruppchef för jobbade då och polisregionledningen stannade för att samtala med dem, berättar Mikael Kandelin.
En man i 20-årsåldern har gripits och anhållits, skäligen misstänkt för att ligga bakom skjutningen, men nekar enligt Expressen till brott. Poliser från övriga regionen är med och stöttar med ”trygghetsskapande åtgärder” i Västerås och parallellt försöker man lösa situationen för den drabbade polismannen.
-Det här är en sådan fruktansvärd händelse som påverkar alla. En del kollegor har reagerat med att säga att de vill sluta i yttre tjänst, medan andra är mer taggade än någonsin på att gå in och störa de kriminella.
-Dan Eliasson har sagt att vi ska få allt stöd vi behöver och att den drabbade och hans familj ska gå skadelösa. Det är bra det, säger Mikael Kandelin till Polistidningen.
Han hyllar polisområdets planerare, som syr ihop alla scheman i detta intensiva skede, samtidigt som de väger in att de poliser som ska ner och förstärka i Göteborg vid EU-mötet i november ska en ha chans att vila upp sig innan dess.
Vid lunchtid på måndagen, medan vi pratar, pågår en manifestation utanför polishuset i Västerås. Enligt tidningen Dagen var det hundratals personer med blommor och hjärtan som visade sitt stöd för poliskåren efter det inträffade.
-Vi har fått så mycket kärlek. Det känns att allmänheten står bakom oss, säger Mikael Kandelin.
Men brottsligheten i staden är tung. Enligt honom hör Västerås till de städer i Sverige som drabbats allra hårdast av skjutningar den senaste tiden.

Lena Nitz berättar för Polistidningen hur oerhört frustrerad och förbannad hon blev när hon fick besked om skotten mot polismannens bostad.
-Och jag visste ju inledningsvis inte hur det hade gått. Tack och lov att ingen kom till skada fysiskt, även om skotten ändå på sätt och vis träffar rakt in i hjärteroten.
Hon ser den senaste tidens attacker mot poliser och polishus som en konsekvens av att man under en längre tid haft för få poliser och därför inte förmått hindra utvecklingen av gängkriminaliteten.
-Det är oerhört oroande. Om man inte tar krafttag mot det här så är risken att synen på rättssamhället förmåga urholkas.

Robert Wallén är ny polisområdeschef i Västmanland sedan i somras. Han berättar i mitten på november att man fortfarande hade stöd både från övriga delar av region Mitt och nationellt, men att man även behövde omprioritera resurserna inom Västmanland.
-Det är ju ett ansträngt läge i hela landet. Vi har varit tvungna att förstärka här i Västerås redan tidigare, bland annat sköts en ordningsvakt på sin fritid. Än så länge prioriterar vi god bemanning i Västerås, men det är svårt att göra en prognos för hur länge det ska pågå.
Grova brott, sexualbrott, brott i nära relationer samt brott mot barn och unga är det som får fokus, enligt Robert Wallén. Arbetet med vardagsbrott och brottsförebyggande får stå tillbaka.
– Internt tvingas medarbetare som gör ett väldigt bra jobb lämna sina egentliga arbetsuppgifter för att förstärka på annat håll, det är förstås jobbigt.

Ralf Andersson, ordförande för Polisförbundet Västmanland, ska precis bli intervjuad om omfördelningen av polisresurser inom länet i lokal-tv när Polistidningen når honom.
-De som blir bortvalda har förstås synpunkter, men vi går inte tomt någonstans. Det är helt adekvata prioriteringar och det ger ju en bild av läget: Vi klarar linjeverksamhet, men vi klarar inte den här typen av toppar, säger han och fortsätter:
-Händelsen tar på sätt och vis tempen på organisationen och ja, den har feber. Vi har ju aldrig haft ett sämre personalläge i region Mitt än nu och samhällsutvecklingen går åt helt fel håll. Behovet av att stärka upp rättsapparaten är akut.