Annons

Annons

Uppskjutna krav
inget sundhetstecken

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Förr fick polisstudenterna betalt, alla pluggade i Stockholm och visste var de skulle jobba. Numer kan studenterna hamna på tre olika orter med sinsemellan olika studieupplägg. En del snurrar runt i en flyttkarusell: först till skolan, sedan till aspiranten, sist av allt till jobbet som polisassistent.

Dessutom har man klämt in ytterligare ett moment: Att studenterna efter aspiranten ska tillbaka till skolan i två månader. Men att fixa bostad i en universitetsstad för en så kort tid är knepigt – en rad studenter har stora problem att vara på plats den sista tiden.

Flera osäkerhetsmoment städas nu bort. De färskaste studenterna har vid antagningen till utbildningen fått veta ungefär var de kommer att göra aspiranten och sedan tjänstgöra skarpt. Enligt uppgift vill många även slopa krånglandet med den korta perioden tillbaka på skolan, men inga beslut i den riktningen är tagna.

Antalet utbildningsplatser har mer än fördubblats. För att fylla platserna har man bland annat sänkt kravet på begåvningstestet och förändrat körkortskravet så att det räcker att ha tagit lappen när utbildningen börjar. På termin ett gapade ändå 175 platser tomma i september.

Nu föreslås fler förändringar. Bland annat överväger man att låta sökande som ”bara” stupat på de fysiska testerna genomgå utbildningen. Enligt Polismyndighetens förslag ska skolorna ta fram individuella träningsupplägg så att dessa studenter kommer i form till examen.

Konditionstester är enligt forskaren Stefan Annell bästa mätaren på

Eva Schoultz, chefredaktör och ansvarig utgivare

vilka som passar som poliser. Och kraven på styrka är inte högt ställda – något jag fick höra när jag ställde frågor om varför manliga och kvinnliga sökande har olika gräns för godkänt. Kraven är en mätare på att man är frisk, hette det då. Och friska verkar väl rimligt att studenterna ska vara, även under utbildningen …?

Polisen också

Vittnesmålen om sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp kommer från kvinnor i bransch efter bransch. När tidningen skickas till tryck står det klart att en hashtag som samlar berättelser från kvinnor inom Polismyndigheten skapats: #nödvärn. Uppropet springer ur en hemlig Facebookgrupp och är i skrivande stund inte publicerat. (Läs mer här.)

Fotnot: Detta är redaktörsraderna i Polistidningen nummer 6, som når brevlådorna 7 december.

Läs om Stefan Annells rön här.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst