Fem personer arbetar på Fackliga Brysselkontoret. Under tre månader 2018 kommer de att ha en ny kollega: Fredrik Westin, ombudsman på Polisförbundet.
Fem personer arbetar på Fackliga Brysselkontoret. Under tre månader 2018 kommer de att ha en ny kollega: Fredrik Westin, ombudsman på Polisförbundet.
När Polisförbundet fick möjligheten att föreslå en kandidat som ”utsänd handläggare” till LO/TCO/Saco:s gemensamma Brysselkontor nominerade man Fredrik Westin.
Han blev utvald och under januari-mars kommer han att vara på plats i EU:s och Belgiens huvudstad.
-Det ska bli väldigt intressant att få en fördjupad inblick och förståelse för det arbete som bedrivs i Bryssel. Det är väldigt många beslut på EU-nivå som trillar ner på nationell nivå, så det är viktigt att vi är med och påverkar arbetet, säger Fredrik Westin till Polistidningen.
Vad innebär uppdraget?
-Jag kommer nog att bli delaktig i allt arbete som pågår på kontoret och driva de frågor som är av värde för Polisförbundet. Vilken eller vilka frågor det blir ska avgöras i dialog med Brysselkontoret och förbundsstyrelsen.
Ett historiskt exempel på EU-bestämmelser som har konkret inverkan på svenska polisers arbetsvardag är regeln om elva timmars dygnsvila. Till de stora beslut som nu är i pipeline hör det om ”EU:s sociala pelare”, ett dokument med riktlinjer om bland annat arbetsmarknadsfrågor.
Det är Polisförbundet som står för Fredrik Westins lön och boende i Bryssel, men där är inte detaljerna spikade ännu.
-Det ska bli väldigt roligt. Brysselkontoret har en viktig roll. Enda orosmolnet är att jag vill så mycket så att tiden inte kommer att räcka till allt. Förhoppningsvis leder det till något mer långsiktigt, att vi inom förbundet jobbar mer på att påverka Bryssel i fortsättningen.
Fackliga Brysselkontoret
Polisförbundet ingår i TCO, som tillsammans med Saco och LO har ett Brysselkontor. Uppdraget är att bevaka EU:s utveckling och lagstiftning samt stötta det fackliga påverkansarbetet. Verksamheten leds av en styrelse, med LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i spetsen. En kontorschef, en sakhandläggare, en ekonomihandläggare, en besökshandläggare och en administrativ assistent utgör kontorets fasta sekretariat.
Källa: www.fackligt.eu
EU:s sociala pelare
Dialog mellan arbetsmarknadens parter och ”rättvis lön” hör till de 20 principer för sociala rättigheter som ingår i EU:s sociala pelare – ett dokument med riktlinjer som undertecknades vid EU-toppmötet i Göteborg 17 november. Vad de 20 principerna ska innebära i praktiken är dock inget som regleras i dokumentet. Källa: DN