Annons
Annons

Hovrätten friar misstänkt stenkastare

26 januari 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Den man som av tingsrätten dömts till fängelse och böter för att ha kastat sten mot poliser från ett höghus i Årsta friades idag av Hovrätten. Enligt domen räcker inte bevisningen till.

Den man som av tingsrätten dömts till fängelse och böter för att ha kastat sten mot poliser från ett höghus i Årsta friades idag av Hovrätten. Enligt domen räcker inte bevisningen till.

Det var den sista augusti förra året som ett flertal polispatruller befann sig utanför ett flerfamiljshus i Årsta utanför Stockholm, på grund av ett larm om misstänkt inbrott. I samband med att insatsen avslutades, utsattes en hundförare och ytterligare en polis på platsen för stenkastning. Enligt åtal tros stenarna ha kastats från tolfte våningen och orsakade stora skador på en polisbil men även skador från glassplitter på den ena polisen. Tingsrätten slog också fast att stenarna, om de träffat ”hade de varit livsfarliga och orsakat svåra kroppsskador”.

I december dömde Södertörns tingsrätt mannen till ett år och sex månaders fängelse. Utöver det dömdes han till att betala ut 48 808 kronor i skadestånd för skadorna på polisbilen. Båda poliserna som utsatts för stenkastningen begärde skadestånd för kränkning och fick 20 000 respektive 10 000 kronor tilldömt sig i tingsrätten.

Mannen överklagade och hänvisade via ombud bland annat till att ingen teknisk undersökning gjorts som bevisar var stenarna kom ifrån och att det var han som kastade dem. Detta har Svea Hovrätt tagit fasta på. ”Det finns alltså vissa omständigheter som talar för att det var X som kastade stenarna mot poliserna. Emellertid måste beaktas att den aktuella händelsen inträffade i anslutning till ett flerfamiljshus och att det kan ha funnits andra personer i huset som, möjligen efter att ha fått stenarna från x, utfört stenkastningen.”

Därmed ogillas åtalet för försök till grov misshandel och de båda polisernas skadeståndsanspråk ogillas.

Läs om tingsrättens dom här.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst