Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Illustration: Björn Öberg

Träningsvärk ser många som ett kvitto på att passet satt som det skulle – eller att det var för lång tid sedan sist. Men för Polisförbundets Fredrik Brokopp slutade styrketräningen på sjukhus för behandling av akut sönderfallande muskler.

Illustration: Björn Öberg

Träningsvärk ser många som ett kvitto på att passet satt som det skulle – eller att det var för lång tid sedan sist. Men för Polisförbundets Fredrik Brokopp slutade styrketräningen på sjukhus för behandling av akut sönderfallande muskler.

Fredrik Brokopp

Fredrik Brokopp är ordförande för Polisförbundet Nordvästra Skåne. Dessutom är han före detta elitspelare i handboll och tränade tills nyligen OV Helsingborgs damlag i samma sport.
– Man kan säga att eländet startade med att jag tyckte att spelarna saknade lite av inställningen som jag minns från min egen karriär. Jag hängde därför med för att föregå med gott exempel under ett fyspass.

Det hade gått ett par år sedan han ägnade sig åt annat än motionsträning. Men den gamla tävlingsdjävulen vaknade till liv och Fredrik Brokopp pressade den sista millilitern vilja ur sin snart 40-åriga poliskropp då han slutförde ett sista set med chins. Nästa dag hade han ont, mycket ont. Det som skilde känslan från den vid tidigare liknande tillfällen var att underarmarna inte bara värkte, de svullnade upp.
– De var liksom stasade. Jag skulle hjälpa en kompis att flytta men det gick inte alls. Senare började jag känna mig matt och kontaktade en jourläkare som misstänkte blodproppar i båda armarna. Till slut hamnade jag på akuten med underarmar som var tjockare än överarmarna.

Och där blev han kvar över natten efter att personalen konstaterat att han drabbats av det som på läkarspråk kallas ”rabdomyolys” vilket innebär ett akut sönderfall av skelettmusklerna. Tillståndet kan leda till njursvikt och motmedlet är stor vätsketillförsel, i form av dropp, för att späda ut den farligt stora mängden slaggprodukter som läcker ut i blodet då musklerna bryts ner.

De uppsvullna lemmarna (kompartmentsyndrom) är ofta det första tecknet på att något är allvarligt fel. Musklerna i sig är töjbara, men hinnorna runt dem är det inte. Om svullnaden inte lägger sig måste hinnorna skäras upp och plats göras för musklerna som annars kan gå i nekros (att vävnaden dör), en operation som Fredrik Brokopp slapp. Idag är han helt återställd.
– Min doktor vid ett återbesök blev fascinerad. Han tränade mycket själv och började fundera på att testa sig själv i samband med hårda pass för att se hur njurarna påverkas, säger Fredrik Brokopp.

Carl Johan Sundberg, läkare och professor i arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet, är verksam som lärare vid polisutbildningen och lär ut hur poliser ska träna för att upprätthålla formen, trots oregelbundna arbetstider och mycket stillasittande. Han påpekar att det som drabbade Fredrik Brokopp kan drabba vem som helst som pressar sig tillräckligt hårt, även elitidrottsutövare. Sedan säger han att polisyrket är speciellt eftersom det präglas av det han kallar fysiskt påfrestande”sällanhändelser”. Dessutom har inte poliser samma möjlighet som till exempel brandmän att träna regelbundet på arbetstid. Timmarna på gymmet eller innebandyplanen måste ofta pressas in efter vaknätter eller i samband med kortare raster.
– Mitt stora budskap till alla poliser är att de måste hålla sig i form. Många är väldigt vältränade när de utexamineras, dessvärre kan det sedan gå snabbt utför. Hårda fysiska påfrestningar och mycket sittande däremellan är väldigt utmanande för kroppen.

Men hur kombinerar man bäst träning med skiftarbete?
– Först och främst måste inte träning alltid vara hård. Plattformen är att röra på sig minst 30 minuter varje dag och träna organiserat tre gånger i veckan. Generellt är det alltid bättre att träna än att inte göra det, även om du är trött eller inte har sovit. Undantaget är efter nattpass då träning kan göra det svårt att sova.

”Potentiellt dödligt”

Manliga före detta elitidrottare löper störst risk att överträna. Men livshotande tillstånd ska inte förväxlas med vanlig träningsvärk.

– Det är inte alls samma sak. Njursvikt är potentiellt dödligt och kompartmentsyndrom, då lemmarna svullnar upp, kan leda till amputationer eftersom musklerna dör av syrebrist, säger Michail Tonkonogi, professor i medicinsk vetenskap vid Högskolan Dalarna.

Tillståndet uppstår oftast efter flera dagars fysisk överansträngning. Att ett enda träningspass är orsak hör till ovanligheterna. Värme, personlig benägenhet och medicinering spelar in. Enligt Michail Tonkonogi visar forskningen att speciellt kolesterolsänkande preparat, som många använder, sänker tröskeln för överträning.

Han beskriver förloppet som att kroppen går i försvar när den stressas för mycket.
– Istället för att anpassa sig och på sikt bli starkare, som är målet med all träning, framkallas processer för att kroppen ska överleva här och nu.

Membranet runt muskelcellerna börjar släppa igenom protein som hamnar i blodet, med följden att njurarna kollapsar då de inte klarar av att rena blodet.
– I Norge har man studerat detta och noterat att elitskidåkare riskerar att drabbas. Men oftast är det före detta elitidrottare och vanligen män som inte bedömer sin kapacitet rätt.

Generellt anser Michail Tonkonogi att motionärer och även elitidrottare tränar för hårt. Han nämner att många når sina bästa resultat då de inte hinner träna så mycket på grund av barn eller arbete.
– Jag menar att man ska sätta upp ett konkret mål och försöka nå det med så lite träning som möjligt. Lyckas du ligger du helt rätt och riskerar inte överträning.

Ytterst sällsynt

  • Rabdomyolys kan bland annat orsakas av stora frakturer, missbruk, läkemedel och svår nedkylning. Att tillståndet, som i Fredrik Brokopps fall, orsakas av hård fysisk träning är mycket ovanligt.
  • Det första tecknet på rabdomyolys brukar vara att kroppsdelar svullnar upp, då blodtillströmningen i venerna stryps.
  • Tillståndet, som kallas kompartmentsyndrom, fortskrider och svullnaden sprider sig till underarmarna.
  • I värsta fall fälls så mycket av proteinet myloglobin ut i blodet att njurarna kollapsar.
  • Tillståndet är akut och värsta fall dödligt.

Källa: Michail Tonkonogi, Högskolan Dalarna

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser