Apriltipsen

12 april 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En bok om den 18-årige seriemördaren som härjade på Malmö Östra sjukhus för fyrtio år sedan hör till tipsen i april.

Skriver om sin kollega seriemördaren

Seriemördaren på Malmö Östra sjukhus, av Tord Ajanki, Press Publica, 2017

I 99 dagar kunde beredskapsarbetaren på Malmö Östra sjukhus hållas innan han togs på bar gärning. Under utredningen berättade han om hur han fått 42 långvårdspatienter att dricka frätande rengöringsmedel. 27 av dem dog.
Året var 1978. Fyra decennier senare kommer författaren Tord Ajanki med en bok om mördaren och missförhållandena som gjorde att han kunde undvika upptäckt. ”Jag arbetade med honom, en spenslig, prydlig, blyg och artig 18-åring. Och visst. Han var underlig. Men seriemord?”

Eva Schoultz

”Jag vill aldrig något illa”

Jakten på självkänsla, av Jessica Hjert, Nestor förlag, 2017

”Vi behöver bli bättre på att skilja på en dålig handling och en dålig person.” Det skriver Jessica Hjert, som är beteendevetare, kriminolog och författare till en ny bok om relationen mellan ADHD, självkänsla och brottslighet. Jessica Hjert har själv ADHD och har under flera år arbetat inom Kriminalvården, där individer med ADHD är överrepresenterade bland de intagna. Boken är en del av en studie och bygger på intervjuer med personer med ADHD som begått brott, med eller utan rättslig påföljd.

Eva Schoultz

Händelser som satt spår

Mobba eller mobbas, av Sune Johansson Atremi förlag, 2018

Som 12-årig springsjas gällde det att lyda. ”Smädelser och orättvisor fick man ta emot och tiga.” Det skriver den pensionerade polisen Sune Johansson i en nyutkommen bok med titeln Mobba eller mobbas. Han berättar även om sin tid som rekryt, då hans fallenhet för fotboll väckte både beundran och avundsjuka. Sune Johansson har nu passerat 85-årsstrecket och skriver i sin bok om mobbing i allmänhet och om egna erfarenheter av såväl utfrysning som av gott kamratskap, inte minst inom Polisen.

Eva Schoultz

Lyfter barns rättigheter

Falafelflickorna, av Christina Wahldén, Rabén & Sjögren, 2018

Falafelflickorna är en barnbok om hedersbrott. Handlingen utspelar sig i ett av Sveriges särskilt utsatta områden där 13-årige Hawa, som drömmer om att bli polis, startar en detektivbyrå. Hennes första uppdrag blir att gömma en klasskompis som riskerar att giftas bort med sin 15 år äldre kusin. Författaren Christina Wahldén har bland annat skrivit boken Kort kjol, om våldtäkt, som enligt förlaget ännu 20 år efter utgivningen lånas på biblioteket 10 000 gånger varje år.

Eva Schoultz

Minnen från Märsta polisdistrikt

Minnen från Märsta Polisdistrikt, av Stig Hälludd med kollegor, Hälludds förlag 2017.

Få känner väl till att en säl överlevde en tragisk tågolycka i Rosersberg 1969. Ännu färre berättelsen om den gamla kvinnan som anmälde sin burk med pengar stulen, när den i själva verket bara åkt in för långt på hyllan. Sedlarna och värdepappren i den skulle hon ha i livet efter detta. – Det är lite annorlunda berättelser som berättas här, intygar Stig Hälludd, pensionerad polis, trafikutbildare och författare till bland annat Mopedboken, som har samlat Märstas pensionerade polisers berättelser från 60-talet och framåt.

Emma Eneström

Overklig godhet

I egna händer, av Cecilia Sahlström, Bokfabriken, 2018

En polis som precis vittnat i ett misshandelsärende, där hon själv varit offret, sätts att utreda ett mord på en socialsekreterare. Under mordoffrets tillsynes felfria yta tycks hemligheter dölja sig som rullas upp vartefter. Författaren Cecilia Sahlström var tidigare polis och chef för familjevåldsroteln vid Skånepolisen. Nu jobbar hon inom socialtjänsten. Boken är den andra i serien om kommissarie Sara Vallén.

Emma Eneström

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst