Tio politiker har svarat på tre frågor om sitt politiska engagemang. De representanter olika partier, men har en sak gemensamt: de är eller har varit poliser.
Söndagen den 9 september är det val till riksdag, kommun och landsting. Bland alla politiker som ställer upp då finns dessa tio, som Polistidningen intervjuat. De representerar olika partier, men har en sak gemensamt: de är eller har varit poliser.
MAKTHAVARNA
JOHAN LUND, IGV Luleå/Boden och skyddsombud, som representerar S i utbildningsnämnden och kommunfullmäktige i Boden.
Varför Socialdemokraterna?
– Det kokar ihop till någon sorts pragmatism som jag har i livet i stort. Man har vissa grundvärderingar som man håller högt och som omfattar allting. Det här tänket att man får skylla sig själv, det är inte socialdemokratiskt. Alla ska kunna få hjälp, men alla måste också hjälpa till. Det är ju en humanistisk, demokratisk och socialistisk hållning som för mig är något väldigt svenskt. Johan tycker att partiet förhåller sig till sin samtid och till de fakta man står inför. Ett exempel han lyfter är vinster i välfärden. – Även om man inte vill ha det så går man inte in och bara tar bort det av princip. Just nu kanske det inte är realistiskt att bara avskaffa. Med det inte sagt att jag håller med om allt de gör.
Om Socialdemokraterna får sitta kvar efter valet, vad kommer det att innebära för Polisen?
– Jag tror att man kommer att köra på med inkörd linje. Jag tycker att de har gjort mer än alliansen gjorde och drivit på ganska hårt om att ställa krav på arbetsmiljön till exempel. Och de har ju faktiskt satsat pengar, även om det kanske inte märks på lönerna än. Det finns så stora hål att sätta igen.
Hur länge har du varit politiker?
-Jag hade en sejour när jag pluggade i Uppsala från 2003 och två, tre år framåt, när jag var med i Laboremus, den socialdemokratiska studentföreningen. Men sedan var det väl efter valet 2014, när jag fick tid att reflektera, som jag blev engagerad.
Emma Eneström
MARTIN MARMGREN, 43 år, områdespolis i Rinkeby, aktiv i Polisförbundet Stockholm Nord samt på plats sju på Miljöpartiets riksdagslista för Stockholms län.
Varför MP?
-Jag har alltid röstat på Miljöpartiet, för jag tycker att miljöfrågorna är otroligt viktiga. Tar vi inte hand om vår planet försämrar vi dessutom levnadsförhållandena för våra barn och barnbarn. Det är viktigt att vi inte förstör vår natur, släpper ut gifter och skapar klimatförändringar. Det är miljöpartiet ensamma om att prioritera även i de lägen det innebär en målkonflikt.
Om MP får mer makt – vad skulle det enligt dig innebära för Polisen?
-Miljöpartiet har historiskt inte varit så intresserat av rättsfrågor, men det har förändrats. På riksnivå finns nu en förståelse för värdet av en stark, välmående poliskår. Det finns en insikt om behovet av en uppvärdering av polisyrket. Partiet är ju mån om hållbarhet: mänskligt, socialt och arbetsmiljömässigt. Jag ser behovet av det i Järva – kombinationen polis, med rätt resurser och verktyg, och socialt arbete. Rättspolitiskt är det vissa brottskategorier man fokuserat på i högre utsträckning: hatbrott, näthat och demokratifrågor. Man är även drivande i frågan om en samtyckeslagstiftning. Nu ser man också behovet av GOB och av att vända utvecklingen i utsatta områden.
Hur länge har du varit aktiv i MP?
-Jag fick mitt första uppdrag i Solna 2010. Jag sitter nu i kommunfullmäktige och i presidiet i socialnämnden. Jag har haft en del kontakter på riksnivå och varit med i några projekt.
Eva Schoultz
ROLAND SVENSSON, 66 år, som sedan pensionering från jobbet som polismästare och chef för närpolisavdelningen i Örebro län som engagerat sig i Vänsterpartiet Malmö som aktivist och som ”rättspolitiskt bollplank”.
Varför V?
– Jag växte upp i ett socialdemokratiskt arbetarhem, men hade tidigt kritiska diskussioner med far och mor. Vänster har jag alltid röstat, men det har pendlat mellan vänstersosse och vänsterparti. I dag är det ingen tvekan eftersom sossarna gått alldeles för långt till höger. Men jag har aldrig kallat mig kommunist, utan demokratisk socialist.
Om V får större inflytande i svensk politik – hur kommer det enligt dig att påverka Polisen?
– Vi är överens med de flesta partier om att polisen måste förstärkas. Men vi är ensamma om att betona den sociala sidan och jämlikheten, ett jämställt samhälle gynnar alla. Dessutom tycker jag att straffskärpningar är alldeles för betonat, all forskning visar att det inte är så vi bör bekämpa kriminalitet.
Hur länge har du varit engagerad i V?
– Jag gick med i partiet först 2010. Då bodde jag i Örebro, jobbade mycket, hade tonårsbarn och således väldigt ont om tid. Först när jag pensionerade mig, i samband med förra valet, fick jag möjlighet. Nu är jag i bakgrunden som aktivist och ger jag råd och stöd åt partiet i Malmö i kriminalfrågor, ett rättspolitiskt bollplank. Jag är också med i en hel del arbetsgrupper, bland annat i stora valledningsgruppen.
Ossian Grahn
ALLIANSEN
NIKOLINA BUCHT 33 år, BF-polis i Lopo Rinkeby, som på fritiden är landstingspolitiker i Stockholm.
Varför moderaterna?
-För att jag tycker att de har en bra ideologisk grund. Jag är liberalkonservativ och valde Moderaterna redan när jag var 14 år. Jag tror ju på individen, på att staten ska ha minimal makt – det är den liberala delen. Den konservativa är väl att vi behöver mer försvar och polis, för att samhället ska fungera.
Vad skulle det enligt dig innebära för Polisen om M fick mer makt?
-Mer ordning och reda. Att folk ska arbeta istället för att vara bidragsberoende, ägna sig åt kriminalitet och missbruk. Man måste inkapacitera folk som begår brott – jag tror på hårdare straff. Men det gäller att även skola, socialtjänst och arbetsmarknad fungerar. Jag märker dagligen av utanförskapet i Rinkeby, hur socialtjänsten inte fungerar. Många har inte ett jobb och gå till, en del vill inte ens ha jobb utan föredrar att lyfta bidrag och sälja knark på Rinkeby torg, för att det ger cash direkt.
Hur länge har du varit engagerad i M?
-Sedan 2009. Även innan dess var jag medlem och gick på en del möten, men då blev det mer allvar. 2010-2013 jobbade jag som politiskt sakkunnig i Stockholms stad. Jag är även statsvetare och politiskt ägnar jag mig huvudsakligen åt samhällsutveckling – regionplanefrågor som bostäder och infrastruktur. Jag försöker dock påverka mitt parti även i trygghetsfrågor. Jag har bland annat debatterat för slopad mängdrabatt och att man utreder anonyma vittnen.
Eva Schoultz
MARTIN MELIN, 51-årig IGV-polis, bloggare, författare med mera, som står på 12:e plats på Stockholmsliberalernas riksdagslista.
Varför L?
-Jag har alltid varit borgerlig – min pappa var aktiv i Liberalerna. För en tid sedan fick jag upp ögonen för partiets rättspolitiske talesperson Roger Haddad, som är väldigt aktiv, påläst och driven. Jag träffade även partiledaren Jan Björklund, som också är en mycket bra person. Det ledde till att jag talade på deras riksmöte förra året. Efter det fick jag en massa mejl om att jag borde engagera mig i partiet, så gjorde jag det.
Vad skulle det enligt dig innebära för Polisen om L fick mer inflytande över politiken?
-Liberalerna är för en effektiv och väl fungerande polis, det är en av de frågor man tycker är viktigast, och de har många konkreta förslag på lagar för att göra brottsbekämpningen mer effektiv. I sin skuggbudget har Liberalerna en snittlöneökning per polis och månad på 4000 kronor. Det är ju lite hypotetiskt, för nu sätter ju inte politikerna löner, men att förse Polisen med resurserna till ett sådant lyft skulle vara ett sätt att lösa den kris vi har.
Hur länge har du varit engagerad i L?
-Jag brinner för polisen, ett engagemang jag haft i över 20 år. Flera gånger har jag suttit i tv-soffor med olika länspolismästare. När jag gör inlägg i debatten så når vissa av dem 2,5 miljoner personer. I april förra året bestämde jag mig för att kandidera till riksdagen.
Eva Schoultz
ULLA-BRITT ÖHMAN, 65 år, som bor på Muskö i Stockholms skärgård, som nyss gått i pension från jobbet som stationsbefäl i Stockholm Syd och som har en rad uppdrag för Centerpartiet.
Varför Centern?
-Jag är uppvuxen på landet och gift med en lantbrukare. För mig är engagemanget mycket kopplat till frågor om småföretagande, skolan, socialtjänsten, att hålla skärgården levande. Ställningstagandet mot Sverigedemokraterna är också otroligt viktigt för mig.
Vad skulle det enligt dig betyda för Polisen om Centern fick större inflytande?
-Jag tror att vi skulle bli fler poliser i hela landet, det är ju sådana otroliga avstånd på sina ställen. Och det utan att man ändrar på utbildningen. Löner och ersättningar måste upp, särskilt om man ska få människor att jobba kväll och helg, och det är ju en facklig fråga. Politiken ska inte in och detaljstyra, men se till att Polismyndigheten får en större andel av pengarna.
Hur länge har du varit politiskt aktiv?
-Första gången var en period för 25 år sedan, men det blev för svårt att förena det med polisyrket och småbarnsår när man är gift med en egenföretagare. Den här gången började jag engagera mig inför valet 2010, men jag har sökt mig till frågor som inte krockar med jobbet. Man får ju så’n otrolig personkännedom som polis. Jag har ägnat mig åt skärgårdsfrågor och äldrefrågor och är nu vice ordförande i äldrenämnden. Till höstens val står jag etta på landstingslistan för Haninge-Huddinge och Nynäshamns kommuner.
Eva Schoultz
LARS ÖSTERBERG, 53-årig trafikpolis i Hudiksvall, som är pingstvän och aktiv i Kristdemokraterna.
Varför KD?
-Jag har flackat över hela linjen och röstat personvalsmässigt på allt från vänsterpartister till centerpartister. Kristdemokraterna lyfter värdet av familjen. Familjer kan se olika ut, men jag tror att man behöver det där nära nätverket, så att man kan fånga upp ungarna i mellanstadieåldern, innan de ballar ur.
Vad skulle det enligt dig innebära för Polisen om Kd fick mer inflytande?
-Man vill ju ha 10 000 fler poliser, men jag är inte säker på att man förstår vad det skulle kosta. Jag hoppas att vi poliser får till en lön så att vi kommer ikapp resten av statsapparaten och att rätt människor står och köar vid polisutbildningen. Det ska inte vara några tomma platser. I övrigt så behöver man fånga upp unga i tid och satsa på missbruksvården. Det kommer att ta tid, men det finns pengar att hämta på att hindra att unga hamnar snett.
Hur länge har du varit politiskt engagerad?
– När barnen flyttat ut och det fanns tid för annat frågade vår lokale ordförande om jag ville gå med. Jag blev invald för ett år sedan, så det är relativt nytt. Nu vill de ha mig på alla tre listorna. Jag hoppas få ett uppdrag på regionnivå, så att jag kan möta regionpolischef Carin Götblad i någon samverkanshistoria. Just nu hamnar allt polisiärt fokus på Uppsala. Insatserna i Gottsunda görs med all rätt, men det finns som bekant två slags utanförskapsområden till, de heter glesbygden och obygden.
Eva Schoultz
UTMANARNA
KATJA NYBERG, som är utredare på Noa* och aktiv i Sverigedemokraterna.
Varför SD?
-Jag kände att den invandringspolitik som fördes inte kommer att hålla i längden. Många lever i en skyddad värld, men som polis såg jag att utvecklingen gick åt fel håll och jag upplevde att Sd var det parti som kändes mest trovärdigt. Jag undersökte noga hur det var med rasiststämpeln. Jag gick på en rad möten innan jag blev medlem och såg att väldigt många invandrare är aktiva i partiet – och man har nolltolerans mot rasism.
Om SD får inflytande, vad skulle det enligt dig innebära för Polisen?
-Numer är det ju många partier som anammat det här, men vi la ett budgetförslag 2017 som innebär att en genomsnittlig polislön skulle öka med 6000 kronor i månaden på tre år. Sedan skulle man göra något åt att de låga straffen för våld mot tjänsteman. Andra frågor man skulle driva är att se över straffrabatterna, rätten att bära vapen utanför tjänsten, större möjlighet att få skyddade uppgifter samt att Polisen får tillståndsfri kameraövervakning i exempelvis särskilt utsatta områden. Man vill också återinföra beredskapspolisen och lätta upp restriktionerna för hemliga tvångsmedel.
Hur länge har du varit politiskt engagerad?
-Det började i samband med valet 2014. Nu är jag ledamot för partistyrelsen i Stockholm. Jag sitter i regionpolisrådet och i Säkerhetspolisens insynsråd. Till hösten kandiderar jag till en rad olika poster, både lokalt och på riksplanet.
*Noa=Nationella operativa avdelningen
Eva Schoultz
GUNNO GUNNMO, 73 år, som står på nionde plats på Feministiskt initiativs föreslagna riksdagslista.
Varför Fi?
-För att Fi har ett uttalat människorättsperspektiv och är en motkraft till den samhällsdebatt som nu pågår om hårdare tag. Fi skulle till exempel aldrig få idén att sätta in militär i förorten. Fi har dessutom ett feministiskt perspektiv, och jag kan efter drygt 50 år på arbetsmarknaden, då det pratats om lika lön för lika arbete och jämställdhet, konstatera att man ändå inte genomdrivit det. Och den frågan är politisk.
Om Fi får inflytande i svensk politik – hur kommer det enligt dig att påverka Polisen?
-Fi:s rättspolitik går ut på att följderna av kriminalitet är polisiära frågor, men orsaken till kriminaliteten är social. Om Fi haft inflytande när man planerade omorganisationen så hade man inte bara gjort om organisationen utan även tagit tag i frågan om uppdraget, ansvarsfördelningen mellan olika samhällsfunktioner. Vad ska polisen göra?
Hur länge har du varit engagerad i Fi?
-Det beror lite på vad man menar med engagerad. Jag har stöttat den här politiken under lång tid. Jag har röstat på Fi så länge det har gått, och jag bestämde mig för att bli aktiv i partiet för knappt ett år sedan.
Eva Schoultz
Fotnot: Gunno Gunnmo är ordförande för Polisförbundets etikgrupp. 1983-1995 var han ordförande för Polisförbundet, sedan blev han länspolismästare i Stockholm till 2003, då han fick sparken.
THOMAS BOKING, 45 år, som jobbar som FU-ledare i Karlskrona och är distriktsordförande i Blekinge östra för Medborgerlig samling.
Varför Medborgerlig samling?
-Jag följde ett par debattörer, däribland Josefin Utas, som är före detta miljöpartist, som jag tyckte var bra. Hon engagerade sig sedan i Medborgerlig samling. Det är inget enfrågeparti. Det består av sansade människor med bakgrund i annat än politiken. Jag kan ibland falla i fällan att börja raljera, men övriga är duktiga på att sakligt peka på vad partiet vill istället för vad andra gör fel.
Vad skulle det enligt dig betyda för Polisen om Medborgerlig samling fick inflytande?
-Mer resurser till höjda löner, förbättrad arbetsmiljö och krafttag när det gäller OB-tillägg. Man skulle inte dra igång nya polisutbildningar utan hitta de motiverade studenterna som tar sig till skolan. Rättspolitiskt är fokus på målsägaren och att huvudpåföljden ska vara fängelse för nästan alla brott. Därmed inte sagt att man inte ska ta vara på den misstänktes intressen, men när dom fallit ska andra påföljder än fängelse vara undantag.
Hur länge har du varit politiskt aktiv?
-2016 började jag se mig om, då jag upplevde att politiken gått från att vara ganska sansad och framåtskridande till ett helt annat tonläge. Det var först sommaren 2017 som vi drog igång en verksamhet för Medborgerlig samling i Karlskrona. I hela landet finns nu ungefär 2000 medlemmar och vi satsar på att rivstarta en riksdagskampanj i vår.
Eva Schoultz
Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti. Bildandet beskrivs på partiets webb som en reaktion mot att ”Sveriges borgerlighet har flytt från verkligheten och från sin egen ideologiska grund”. Partiordförande är Ilan Sadé, med bakgrund inom Centerpartiet. Han äger företaget bakom den invandringskritiska sajten Nyheter idag.