Annons
Annons

Fick inte bli polis efter knäskada

31 maj 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Hon klarade hela polisutbildningen, utom löptestet. Nu jobbar Anki Martinsson som civil utredare med högre lön, men med drömmen krossad.

Hon klarade hela polisutbildningen, utom löptestet. Nu jobbar Anki Martinsson som civil utredare med högre lön, men med drömmen krossad.

Det var hösten 2015 som det small till i knät. Anki Martinsson gick termin två på polisutbildningen i Växjö och skadade sig under en lektion. Efter det kunde hon inte längre genomföra ”beeptestet”.
– När det var två minuter kvar klev jag av eftersom det gjorde så fruktansvärt ont, säger Anki Martinsson till Polistidningen.

En vecka innan examensdagen kom beskedet från den dåvarande studierektorn: Anki Martinsson fick inte sin examen på grund av det missade löptestet.

Nu arbetar Anki Martinsson som civil utredare i Varberg, och har fått kvarstå som medlem i Polisförbundet trots sin civilanställning. Hon opererade sin broskskada i september och genomgår 18 månaders rehabträning.

Under utbildningen fick hon veta att det inte var aktuellt med aspiranten på grund av det missade testet. Snart ändrades dock beslutet, Anki Martinsson fick bli aspirant. Första dagen vände hon sig till Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst. Hon berättar att hon hade upprepade kontakter med Polismyndighetens HR-avdelning, för att kolla om Anki Martinsson skulle kunna ta examen sin skada till trots.
– Svaret blev att det inte var några problem, eftersom hon fått gå ut på aspiranten. Man sa i princip ordagrant att man annars inte skulle ha låtit henne göra aspiranttjänstgöring, säger Katharina von Sydow.

Carina Svensson Bengtsson på HR säger till Polistidningen ”att något har blivit fel”:
– Hon skulle inte ha fått göra sin aspirant. Vad som gått fel kan jag inte svara på, men jag ser här en notering om att Betty Rohdin (dåvarande prefekt, red. anm.) sagt att hon får göra aspiranten men måste klara testet under termin fem för att bli godkänd, säger Carina Svensson Bengtsson.

Ola Kronkvist, prefekt på Polisutbildningen vid Linnéuniversitetet, menar att en felaktighet kan konstateras i efterhand. Anki borde inte ha tillåtits att påbörja sin aspiranttjänstgöring utan godkänt beeptest. Det skulle inte vara möjligt idag.
– Att cykeltest skulle vara ett alternativ är uteslutet, då det bara skulle mäta syreupptagningsförmågan och inte funktionell löpning. Men jag garanterar att Anki är välkommen att göra löptestet när hon är redo, nästa månad, eller om tio år.

Stefan Wehlin är gruppchef HR kompetens på Polismyndigheten.
– Jag har pratat med Ola om cykeltest men fått beskedet att det bara är aktuellt vid lättare skador. Det är jättekonstigt att hon fick godkänt för aspiranten utan att vara godkänd på examinationen och jag kommer att titta noggrannare på det.

Betty Rohdin är numera pensionerad, men svarar gärna på Polistidningens frågor.
– Jag minns inte exakt förloppet, men jag tror att vi försökte vara schyssta och låta studenten sköta sin rehab under aspiranten. Förr var det inte ovanligt med undantag. I det här fallet, då hon är ett knä från examen, tycker jag att det är givet att myndigheten ska hitta en lösning så att hon får bli polis.

Efter intervjun vidarebefordrar Anki Martinsson ett mejl från en administratör på polisutbildningen vid Linnéuniversitetet. Det är daterat den 7 mars 2018 och indikerar att Anki vid något tillfälle betraktats som godkänd: ”Du har redan fått dina poäng tillgodoräknade 120 hp.” Två dagar senare kommer ett förbryllande mejl från samma avsändare: ”NN skulle vilja återkalla meddelandet, Ang. högskolepoäng.”

Katharina von Sydow uppger att hon vet att det finns exempel på att man gjort undantag.
– I det här fallet måste det spela in att hon fick göra sin aspirant. Det är anmärkningsvärt att man inte kan vara flexibel i dessa tider av polisbrist. Jag har pratat med tillförordnade regionpolischefen Klas Johansson som engagerar sig i frågan.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst