Annons

Annons

Väst vill värna värdegrunden

15 maj 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

”Vi är i förtroendebranschen, våra ord måste ge utslag i våra handlingar annars mister vi vår trovärdighet.” Det skriver Polisförbundet Väst i en motion till förbundets kongress.

”Vi är i förtroendebranschen, våra ord måste ge utslag i våra handlingar annars mister vi vår trovärdighet.” Det skriver Polisförbundet Väst i en motion till förbundets kongress.

-Att likabehandling, etik, högre status och lön hänger ihop, det är en självklarhet för mig. Och det är viktigt att vårt arbete med dessa frågor sker både internt och externt, säger Katharina von Sydow.

I förbundets stadgar står bland annat att man ska verka för gott kamratskap mellan medlemmarna och ett gott förhållande till polisen och allmänheten. Formuleringar som enligt Västs motion inte stämmer med vad som framkommit i #nödvärn: att företrädare för facket upplevts vara en del av problemet. Formuleringarna rimmar enligt motionen heller inte med den hårda tonen i samband med senaste avtalsrörelsen.

Motionen från Väst mynnar ut i ett förslag: att förbundsstyrelsen ska ta fram en modell för att få en högre efterlevnad av förbundets värdegrund.

Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst, som tagit initiativet till motionen, påpekar att Polisförbundet nationellt redan påbörjat ett arbete med förbundets interna kultur.

– Frågan kommer bland annat att tas upp på ordförandekonferenserna framöver, så jag vet inte hur aktuell motionen kommer att vara vid kongressen i september, säger hon till Polistidningen.

I Väst har Polisförbundet bland annat dragit igång en likabehandlingsutbildning, som alla fackligt förtroendevalda i regionen ska få del av. Målet? Ökad medvetenhet om problemen för att kunna finnas där när medlemmarna behöver fackets stöd. Vid första utbildningstillfället deltog alla i regionstyrelsen samt förbundsområdesordförandena. Bland annat fick de gruppvis diskutera situationer från #nödvärn.
-Vi måste prata med varandra och förstå att det finns olika sätt att se saker på. Om någon tar upp en händelse kan vi inte avfärda det med ”du vet väl hur han är – det är inget att bry sig om”, säger Katharina von Sydow.
Frågor man kom in på var bland annat en dask i rumpan – hör det överhuvudtaget hemma på en arbetsplats? Och hur länge ska den som tabbat sig behöva leva med detta?
-Deltagarna visade stort engagemang. Det blev bra diskussioner och reflektioner. Vi hade behövt mer än en halvdag för att hinna med alla redovisningar, men det kommer att bli en fortsättning.

Sedan Katharina von Sydow i slutet på 80-talet började inom Polisen har mycket hänt när det gäller medvetenheten om likabehandlingsfrågor. Men ännu 2018 fälls kommentarer som får henne att häpna, berättar hon. Som när hon och dåvarande regionpolischefen Klas Friberg tagit fram en film om det nya avtalet, för att informera om vad man var överens om, när frågetecknen var många.
-Vi valde att stå sida vid sida. På ett fackligt möte fick jag sedan kommentaren: ”Hade man inte vetat annat hade man kunnat tro att ni hade något ihop”. Jag blev så paff.

Att det finns delade meningar om avtalet är ett faktum och Katharina von Sydow betonar att hon på intet sätt vill lägga lock på debatten inom förbundet. Det är hur debatten förts som är problemet, anser hon.
-Man måste kunna respektera varandra som människor – och ha respekt för varandras åsikter. Vem vill vara förtroendevald om man kan råka ut för drev – inom förbundet? Det gäller ju även tonen mot arbetsgivaren. Vi kommer aldrig framåt med en part som man dragit ner byxorna på.

#nödvärn

I #metoos kölvatten bildades en sluten Facebookgrupp, där polisanställda vittnade om maktmissbruk, sexuella övergrepp och trakasserier från 1970 till nutid. Uppropet, som gick under hashtaggen nödvärn, ledde bland annat till att ett 60-tal förundersökningar inleddes. Samtliga är nu nedlagda av åklagare, då det inte gick att komma vidare utifrån de anonymiserade berättelserna, meddelade Polismyndigheten i april.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst