Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Tomas Ohlsson

Mobila poliskontor ger möjlighet att serva allmänheten då stationerna bommat igen. I Bohusläns skärgård är man nu inne på andra året med konceptet.

Tommy Eliasson och Stefan Johansson. Foto: Tomas Ohlsson

Mobila poliskontor ger möjlighet att serva allmänheten då stationerna bommat igen. I Bohusläns skärgård är man nu inne på andra året med konceptet.

Det är några dagar kvar av april och under natten var det 0,6 grader. Men vid lunchtid skiner solen över bryggorna i ett blåsigt Kungshamn. En bro bort ligger Smögen – turistmagneten som snart kommer att svämmas över av människor, båtar, bilar, fylla och skaldjurstallrikar. Fortfarande råder emellertid ett till synes orubbligt lugn. Men det är bara ytan fastslår Tommy Eliasson, som tillsammans med Stefan Johansson jobbar heltid med traktens mobila poliskontor (MPK).

Mobila poliskontor (MPK)

  • Ett komplement till den ordinarie verksamheten.
  • I Bohuslän utgår det mobila kontoret från Strömstad och åker i fyra kommuner mellan orterna Hamburgsund, Tanum, Kungshamn, Hunnebostrand, Hamburgsund, Färgelanda och Munkedal.
  • De rullande kontoren i form av polismålade husbilar fyller i princip samma funktion som mindre polisstationer.
  • Vad gäller service till allmänheten kan de flesta vanliga ärenden hanteras. Men id-kort och pass kan bara beställas på fasta stationer.

Källa: Polisen.se

– Vi har allt också här ute med narkotika, rattfyllor och slagsmål, men visst är sommaren något extra, säger han och fortsätter:

– I tisdags hade vi 65 skolungar som ville träffa polisen på besök, då blir det fart.

Tommy Eliasson visar det smarta bordet vars skiva går att förflytta även med välfyllda kaffekoppar. Mikrovågsugn och vask underlättar mobilt lunchfixande. Samtidigt ryms här en minimal reception och det datorstöd som polisverksamheten kräver.
– Arbetsmiljön som sådan har jag inget problem med, husbilarna har vad vi behöver. Nu fungerar internet också bra.

Senare påpekar Stefan Johansson att uppställningsplatserna kan vara ett problem.
– På en ort står vi tillfälligt på ett bygge till exempel.

Stefan Johansson nämner också att arbetssättet kräver att personkemin stämmer, och tillägger:
– Tommy är en klippa, det är lite synd att han är så svag i pingis. Men jag försöker lära upp honom.

Med sig har de också tidvis utryckningspolisen Monica Axelsson, som utgår med egen bil från Lysekil. Krävs det lämnar hon husbilen och åker på larm – något som kan resultera i ensamarbete.
– Jag tycker att det är kul, ett speciellt jobb. Samtidigt har jag kvar en fot i radiobilen och tappar inte kontakten med busarna. Annars kanske jag skulle sakna pulsen, säger hon.

Tidigare var de fyra stadigvarande MPK-poliser, något som enligt Stefan Johansson betydde mycket för effektiviteten. Två kunde stanna i bussen och två jobba i närområdet.

I siffror

  • Stannar på respektive ort mellan en och en halv och fyra timmar, beroende på ortens storlek, för att serva allmänheten med polisverksamhet.
  • 2 200 besök sedan starten 27 februari 2017 (i denna del av Bohuslän, förskolebarn och skolklasser ej inräknade).
  • Det mobila poliskontoret i Bohuslän/Dalsland har inte ställt in besök sedan starten för sju år sedan.

– Nu är det många som tycker att det är lättare att ta sig hit, speciellt för äldre. Vi kan finnas där människorna finns, säger Stefan Johansson.

Margot Petersson och hennes make är dagens första besökare. De kommer på cykel för att anmäla ett misstänkt bankkortsbedrägeri. Maken vinglar till i den hårda blåsten och hamnar på en lyckligt placerad bänk som Tommy Eliasson hjälper honom upp från.

– För oss som inte är så unga längre är det skönt att det är lätt att ta sig till polisen, säger Margot Persson.

Nästa besökare heter Peter Samuelsson, boende på Smögen. Han har kommit för att lämna in ammunition som han i sin tur fått från en hemvärnsman. Han säger några ord och visar innehållet i en påse för Tommy Eliasson som replikerar:
– Den tar vi, sa polisen!

Han berättar sedan att det roliga med mobilt polisarbete är att variationen vad gäller ärenden är så stor. Vapeninlämningar är inte ovanligt, många kommer för att få civilrättsliga råd eller kanske räta ut frågetecken kring jaktlagstiftningen. Tipsinlämning är också vanligt och han nämner två gånger som speciellt fastnat i minnet.

Foto: Tomas Ohlsson

Vid ett tillfälle kom en känd missbrukare fram och uttryckte stort missnöje med en drogleverans.
– Han hade fått fulamfetamin och var rasande och ville anmäla sin langare, resultatet blev 91 gram hasch och en massa tabletter.

En annan gång var det en ung kvinna som tröttnat på sin killes uppförande och satte dit honom för droghandel.
– Ofta börjar det med att de tar sig hit och pratar runt om lite av varje, efter ett tag kommer de till sak. Den processen går ofta lättare här än på en station, säger Stefan Johansson innan han börjar förbereda sig för att avsluta arbetsdagen.

När husbilen rullar bort ligger hamnen fullständigt öde, till och med måsarna har tystnat.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser