Annons
Annons

”Självmordsbrev
vreds till vår nackdel”

13 juni 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

När blir en polis brottsoffer och vad gäller om gärningsmannen dör? Poliserna som stoppade skolattacken i Trollhättan har inte kunnat sätta punkt.

När blir en polis brottsoffer och vad gäller om gärningsmannen dör? Poliserna som stoppade skolattacken i Trollhättan har inte kunnat sätta punkt.

Vid tiotiden den 22 oktober 2015 rusade poliserna Anna och Stefan* med dragna vapen ur bilen vid grundskolan Kronan i Trollhättan. Ungefär en minut senare kom gärningsmannen emot dem med draget svärd. Poliserna sköt från sju meter, två meter från dem föll han och avled kort därefter på sjukhus.

För både Anna och Stefan innebar ingripandet ett trauma som också drabbade deras familjer.
– Första året hörde min sambo av sig hela tiden. När jag inte hann annat skickade jag ett tomt sms för att visa att jag levde, berättar Stefan.

afa Försäkring

AFA ägs av arbetsmarknadens parter och försäkrar bland annat anställda inom polisen.

Försäkringarna gäller vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet.

Finansierar forskning om arbetsbrist.

Källa: www.afaforsakring.se

– AFA-försäkringen har många brister. Den är inte anpassad till oss poliser gällande de psykologiska effekterna efter extrema händelser, det drabbar hela familjen, tillägger Anna.

Brottsoffermyndigheten ansåg att de båda poliserna utsatts för grovt olaga hot – inte mordförsök. Så i stället för 100 000 kronor var i ersättning blev Anna och Stefan utan pengar. Beslutet fastställdes senare av Brottsoffernämnden.
– Vi känner oss rättslösa. Man ifrågasätter vår nödvärnsrätt genom beslutet. Att han inte skulle ha skadat oss om vi inte skjutit, säger Stefan.

Han påpekar att forskning visar att dåd av det här slaget måste stoppas genom att gärningsmannen konfronteras så snabbt som möjligt.
– Om inte vi ingripit kunde det ha blivit många fler offer. Att gärningsmannen lämnade ett självmordsbrev där han beskrev hur han ville dödas under dådet vreds till vår nackdel.

Stefan berättar att Brottsoffermyndigheten bland annat hänvisade till gärningsmannaprofilgruppens analys som pekade på att gärningsmannen sannolikt planerade att ta sitt liv genom att tvinga polisen att skjuta.
– Myndigheten verkar tro att suicide by cop inte innebär någon fara för poliserna.

Båda understryker att de upplever att ingen annan har kritiserat dem för arbetsinsatsen som sådan.
– Internutredarna var klara efter en vecka. Jag har aldrig varit med om att ett ingripande som lett till en gärningsmans död inte alls fått kritik i media.

Anna och Stefan var inte nöjda med beskedet. De vände sig till sin arbetsgivare Polismyndigheten för att få råd om hur de kunde gå vidare.
– Ingen verkade veta vad som gäller. Till slut fick vi besked om att Polismyndigheten inte kan överpröva en annan myndighet, men det var ju inte det vi ville. Vi ville bara få stöd av arbetsgivaren, säger Stefan.

Genom försäkringsbolaget AFA försökte Anna och Stefan sedan få ersättning. Handläggaren fastslog att det inte fanns utrymme för detta, eftersom det inte gick att bevisa dåligt mående. Det slutade med att de, med hänvisning till ett undantag, fick 2 500 kronor var för sveda och värk. Samtidigt fick Stefan 50 000 kronor för den tinnitus som drabbade honom i samband med skottlossningen.
– Det visar att man har helt olika syn på kropp och psyke.

Ett av skälen till att det inte blev mer pengar var att varken Anna eller Stefan var sjukskrivna i samband med händelsen. Anna beskriver hur de flesta av hennes kollegor väljer att börja jobba så fort som möjligt efter ett trauma. Att möta arbetskamrater är den bästa terapin, menar hon.
– Därför blir det så fel då det förutsätts att man sjukskriver sig i en månad. Jag kanske inte hade suttit här i dag om jag gått hemma.

När Stefan sammanfattar situationen säger han att arbetsgivaren inledningsvis gjorde det mesta rätt. Debriefing och uppföljning fungerade. Problemen kom efter ett tag, något som han tror berodde på kunskapsbrist.
– Där saknade jag också facket, men senare fick vi hjälp med advokat. Det stora dilemmat tycker vi är att det verkar saknas rutiner för poliser i vår situation.

När det gäller ersättningen hoppas de att AFA ska ompröva sitt beslut.
– Vi kommer att sammanställa en skrivelse och skicka in den, men vi tror inte att det kommer att ge resultat. Mest handlar det om att få ett avslut, det är en energitjuv att tänka på detta och ingen av oss orkar mer, säger Anna.

Göteborgspolisen Mats Lundberg som är ledamot i förbundsstyrelsen, säger att Polisförbundet har satsat mycket på att hjälpa medlemmarna.
– Jag förstår att det varit en stor pärs för dem. Men vi har grottat i det så mycket som möjligt och även anlitat en advokat. Dessvärre beslutade Brottsoffermyndigheten på ett sätt som är svårt att förstå, säger han.

*Anna och Stefan heter egentligen något annat.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst