Annons
Annons

Snabba puckar i Täby 

15 juni 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Emma Rothoff på IGV i Täby. Foto: Emma Eneström

Under våren har försöket med snabbare lagföring av personer över 18 år pågått i tre lokalpolisområden i Stockholm Nord. Ett av dem är Täby.

Emma Rothoff på IGV i Täby. Foto: Emma Eneström

Under våren har försöket med snabbare lagföring av personer över 18 år pågått i tre lokalpolisområden i Stockholm Nord. Ett av dem är Täby.

– Är det någon mer som har fastnat i telefon och väntat på J-FUL? Jag fick vänta i en kvart i går, säger en av poliserna på utsättningen.

Han pratar om det samtal poliserna i yttre tjänst ofta behöver ringa in till jourförundersökningsledaren i samband med att man ska tillämpa snabbare lagföring.

Det konstateras att det framför allt är på kvällar och nätter som det kan ta lite tid att komma fram. När de personer på jouren i Solna som är prickade för att jobba med den snabbare lagföringen kanske inte är på plats, eller belastningen hög. De prickade ska också granska ärendet så att allt som behöver finnas med finns med, för att kunna skicka det vidare direkt till åklagare.

Särskilda utredaren Stefan Strömbergs förslag om snabbare lagföring togs emot av justitiedepartementet i augusti förra året. Det beslutades att förslaget skulle prövas i Täby, Solna och Rinkeby. Förslaget gick ut på att ”med bibehållen rättssäkerhet åstadkomma snabbare lagföring av mängdbrott”. Detta bland annat genom att poliserna ska kunna avsluta brottsutredningar på brottsplatsen. Snabbare delgivning är en annan del. Där ska misstänkta redan på brottsplatsen ska kunna få en tid då handlingarna ska finnas tillgängliga i tingsrätten och de får sin tid för huvudförhandlingen. Brottslingar kan även lagföras på brottsplatsen via strafföreläggande. Det genom att den misstänkte kan skriva på en fullmakt direkt. Snart ska snabbare lagföring sjösättas i hela norra Stockholm.

En polis på IGV i Täby säger att det är lite jobbigt när man springer på en ringa stöld eller liknande strax innan skiftbyte. Tidigare kunde man skriva rapporten på nästa pass. Nu ska det göras på en gång om det ska gå under snabbare lagföring.

Hans kollega Lars Forsberg säger att ärenden som kräver tolk också kan ställa till det lite och dra ut på tiden. Han tycker det är irriterande att behöva stå och vänta när nya larm kommer. Annars verkar de flesta poliserna, även de på IGV, i många delar positiva till försöket.

Alldeles i början av försöket var IGV-polisen Emma Rothoff med om att meddela en rattfull person att han skulle få böta över 40 000 kronor. Hon liksom kollegorna tycker just att detta, att man får se effekt av ett ingripande, är den stora fördelen med förfarandet och att det är motiverande. Hon tycker heller inte att det merarbete det medför för IGV på plats är så betungande.
– Så länge man får tag i J-FUL och man inte behöver tolk eller så är det jättesmidigt, säger hon.

Jens Lundgren

Enligt de gruppchefer på IGV som deltog på utsättningen är många personer just nu kallade till rättegång och nyligen har man fått till en dom för rattfylla på bara nio dagar. Jens Lundgren nämner när han fick tillfälle att tillämpa tillgänglighetsdelgivning på en känd återfallsbrottsling på plats.
– Jag kunde säga att om två veckor kommer du att kallas till tingsrättsförhandling. Då blev han tagen.
Jens Lundgren illustrerar hur mannen som delgivits misstanke reagerade med hela kroppen på att hans ärende inte skulle försvinna i utredningshögarna den här gången.

Försöket har gett bra resultat, enligt Jenny Sundh, gruppchef på mängdbrott i Täby. Hon är också FU-ledare och Täbys lokala representant i genomförandegruppen. Hon säger också att effekten har varit tydligare i Rinkeby än i Täby. Men för hela PO Nord har 518 ärenden hanterats med snabbare lagföring sedan 29 januari i år. Då ingår inte Sollentuna, Norrtälje, Järfälla och Vällingby i projektet.

– Vi på utredningen som inte får de här ärendena, eftersom de stannar på jouren nu, får ju mer luft i systemet. Det ju en helt annan känsla att ha tio ärenden mot att ha tjugo eller fler i högen, säger hon.

Jenny Sundh ska nu tillsammans med en kollega utbilda resterande fyra lopon i Stockholm Nord så att även dessa kan köra igång med snabbare lagföring vid årsskiftet. Något som både hon och poliserna i yttre tjänst lyfter är hur viktigt det har varit att få pröva detta långsamt och småskaligt.
– Nu ses vi och utvärderar och rättar till det som behöver ändras, säger Jenny Sundh.

Jenny Sundh, FU-ledare och Täbys lokala representant i genomförandegruppen för snabbare lagföring. Foto: Emma Eneström

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst