Annons
Annons

Anders Thornberg:
”Mycket vi fått försumma
när vi knaprat på ramarna”

3 juli 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Lars Hedelin

 

Renodling och resurser. Det var två av de saker som rikspolischef Anders Thornberg tog upp, när han i Almedalen fick frågan om vilka behov han ser hos Polisen nu.

Anders Thornberg Foto: Lars Hedelin/ Polisen

15 februari tillträdde Anders Thornberg som rikspolischef. Vid ett seminarium som ST inom Polisen anordnade 2 juli fick han bland annat berätta om vad han nu ser som viktigast för att utveckla svensk polis. Här är hans svar:
-Jag ser en polis som i allt väsentligt fungerar ganska bra, men som har väldigt ont om resurser i förhållande till uppdraget och i förhållande till den ökade hotbild och ökade befolkningsmängd vi fått i Sverige. Jag ser en polis som talat om hur det ser ut i särskilt utsatta områden och talat om utmaningarna som finns.
-Jag ser en polis som gör väldigt mycket saker som kanske polisen inte borde göra, eller som är andra myndigheters uppdrag och ett behov att renodla polisen för att få loss mer resurser. Men framförallt så hör jag ju löftena som kommer från alla olika politiska partier att man ska tillföra mycket resurser. För vi behöver det. Det är så viktigt i en demokrati att man har en väl fungerande polis och då måste vi också bli en modern polismyndighet.
-Jag står i allt väsentligt bakom hela den omorganisering som gjorts. Vi kan på ett bra sätt omfördela resurser och vi ser till att man har samma kompetens i hela Polisen. I omvärlden är det många som tittar med förundran på det som har skett i Sverige. Bara i Bryssel finns det sex-sju poliskårer. I Spanien har man två fingeravtrycksregister där man bråkar, man kan inte komma överens mellan olika… I USA har man 16000 polisorganisationer.
-Det vi behöver nu är att koncentrera oss på kärnuppgiften. Vi behöver se till att vi blir en attraktivare arbetsgivare. Det är fortfarande högkonjunktur och vi måste få till oss de bästa som vill jobba hos oss. Vi har en otrolig fördel med uppdraget. Vi har det finaste uppdraget man kan ha, vi skyddar demokratin. Vi har en uppgift: ordning och säkerhet, brottsoffers upprättelse och de kriminella ska bakom lås och bom och det tycker de flesta att vi ska göra. Men det räcker inte med bara uppgiften. Vi måste också uppgradera polisen, uppgradera yrket, få till arbetsvillkor, arbetsmiljö, karriär- och utvecklingsvägar. Det är mycket sådant vi har fått försumma den senaste tiden när vi har knaprat på ramarna. Får vi det tillskottet som man sagt och kan modernisera myndigheten så har vi ett gott utgångsläge nu.
-Vi behöver digitalisera oss ännu mer, det har skett otroligt mycket de tre senaste åren som man kanske inte har uppfattat som medborgare. Och sen så vill jag bara säga – det är inte för att jag kommer därifrån – men vi har fått ett väldigt bra samarbete mellan Polisen och Säkerhetspolisen. Det behöver vi utveckla ytterligare, också tillsammans med andra brottsbekämpande myndigheter.

Fotnot: Seminariet hade titeln ”Hur civilanställda utvecklar polisen” och modererades av ST:s ordförande Brita Leijon. Med i panelen var förutom Anders Thornberg Polisförbundets ordförande Lena Nitz, säkerhetspolischef Klas Friberg och Paul Karlsson, andre vice ordförande för ST inom polisen.

Polisförbundet har i skrivande stund ordnat två seminarier i Almedalen:

  • Integration – en polisfråga
  • Hot och våld mot poliser – har problemen tagits på allvar?

Onsdag 4 juli 12.15 ordnar man seminariet ”En bra polis för allas trygghet – i samtid och framtid”
Samtliga Polisförbundets seminarier webbsänds live och kan även ses i sin helhet i efterhand via förbundswebben.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst