Annons

Annons

Vill sluta som polis efter AD-dom

Jenny Eriksson får inte jobba som polis och samtidigt vara aktiv i en förening för våldsutsatta kvinnor. Nu vill hon lämna myndigheten.
30 juli 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Den 4 juli kom Arbetsdomstolens dom i det uppmärksammade målet angående Umeåpolisen Jenny Erikssons bisyssla. Domstolen fastställde Polismyndighetens beslut om att det inte är tillåtet för henne att arbeta som polis och samtidigt engagera sig ideellt för våldsutsatta kvinnor i föreningen ”Hand i hand för kvinnofrid”. Både arbetsgivaren och domstolen anser att bisysslan kan vara förtroendeskadande – inte bara för Jenny Eriksson utan också för andra poliser. Man ifrågasätter också om det är kombinerbart att vara polis med anmälningsskyldighet och samtidigt engagera sig i verksamhet av detta slag.

Foto: Privat

Till Polistidningen säger Jenny Eriksson att hon är chockad över beskedet. Efter sommaren kommer hon att undersöka möjligheten att gå vidare till Europadomstolen.

– Men som det känns nu spelar det inte så stor roll, jag har tappat förtroendet för arbetsgivaren. Jag var med och startade föreningen och har nu tvingats avgå, men jag släpper den inte så lätt, säger hon och fortsätter:
– Under 13 år har jag burit min uniform med stolthet och trott att jag skulle vara polis fram till pension. Men nu slutar jag så fort jag hittat ett annat jobb.

Jenny Eriksson uppger att hon hade eventuell jävsproblematik i bakhuvudet då hon var med och startade Hand i hand för kvinna hösten 2016 med målet att hjälpa personer som utsätts för våld i hemmet. Dessutom säger hon sig ha tagit hänsyn till anmälningsplikten som följer av hennes yrke.
– Med tanke på intressekonflikter bestämde vi att jag inte får delta i jourverksamheten. Jag har bara fungerat som ansikte utåt och inte ens kunnat logga in i systemet och se vilka som hör av sig till oss.

Har du någonsin varit i en situation då du känt att din objektivitet kunnat ifrågasättas?
– Absolut inte, tvärtom tycker jag att arbetsgivaren och alla andra borde se det som en fördel att en polisinspektör engagerar sig så här. Våld i hemmet är ett jätteproblem som vi måsta arbeta mot på alla fronter, säger Jenny Eriksson.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst