Morgan Johansson (S) och Tomas Tobé (M) anser båda att de vill ge mer resurser till Polisen än den andre. Det framgick vid Polisförbundets debatt i Kulturhuset igår, Polisens dag till ära.
Morgan Johansson (S) och Tomas Tobé (M) anser båda att de vill ge mer resurser till Polisen än den andre. Det framgick vid Polisförbundets debatt i Kulturhuset igår.
Nio av tio svenskar vill att Polisen ska få mer resurser. Detta enligt en Sifo-undersökning Polisförbundet låtit ta fram.
-Det tycker de flesta politiker också, men de är kanske inte riktigt eniga om hur det ska gå till.
Det sade Helena Blomquist, moderator för debatten på Kulturhusscenen.
Både Tomas Tobé och Morgan Johansson nickade efter Helena Blomquists första fråga; om de tycker att Polisen ska få mer resurser. Viss munterhet spred sig i lokalen när de båda även räckte upp handen på frågan: ”Vilket av era partier vill ge mest resurser till Polisen?”
Tomas Tobé sade att politikerna, förutom en resursförstärkning, inte kommer undan lönefrågan, som han beskriver som helt avgörande.
-Vi behöver göra en riktad lönesatsning. Och där föreslår vi att vi ska säkerställa resurser till i genomsnitt 3000 kronor mer i månaden och jag skulle gärna se att vi skulle ta i hand på detta idag.
Något handslag blev det inte.
Morgan Johansson sa att den viktigaste skillnaden mellan Moderaternas och Socialdemokraternas kriminalpolitik är att S kan finansiera sina förslag, till skillnad från allianspartierna som lovat stora skattesänkningar.
-Vi vet erfarenhetsmässigt att om man inte får statsfinanserna att gå ihop, ja då kommer man aldrig att klara den långsiktiga finansieringen av Polisen. När vi tillträdde för fyra år sedan så hade vi ett budgetunderskott på 60 miljarder kronor. Nu har vi ett överskott på 50 miljarder. Det gör att vi har möjlighet att stärka hela den offentliga sektorn och gå in med de resurser som Polisen behöver.
Detta fick Tomas Tobé att bita ifrån.
-Ni lägger fram ert budgetförslag, moderaterna lägger fram vårt budgetförslag. Sen är det på det sättet att inom svensk politik kan man prioritera annorlunda. Den här regeringen lägger till exempel en miljard på att subventionera elcyklar, en miljard som jag hellre lägger på Polisen.
I panelen deltog även Polisförbundets ordförande Lena Nitz. För att få bukt med polisbristen finns enligt henne ingen annan enskild åtgärd som är mer effektiv än att höja lönerna.
-Där har vi legat så långt under den statliga medellönen* så, visst vi har skrivit på ett bra avtal, men det räcker inte. Vi behöver få stopp på flykten från Polisen, sa hon.
Polisen Ted Eriksson, vars hela familj har erfarenhet av jobb inom Polisen, påpekade att tiderna förändras. Dels har polisernas utsatthet ökat, något han själv fick erfara för ett år sedan när han blev knivhuggen. Dels har polislönerna halkat efter. Nu är löneglappet, inte minst jämfört med den privata säkerhetsbranschen, stort och kanske alltför stort för att han och andra ska stanna kvar i längden.
-Innan var det alltid så här: Jag är stolt polis, jag kommer inte att gå dit, men nu har kanske det här glappet blivit för långt.
Morgan Johansson framhöll under debatten polisernas senaste löneavtal, något som polisen Hanif Azizi reagerade på.
– Det här fantastiska avtalet du talar om, det innebär egentligen tusen kronor för mig i löneökning, så det är ju inte så superfantastiskt. Jag vill att det ska finnas en öronmärkt satsning, sa han.
Morgan Johansson påpekade att det är arbetsmarknadens parter som ska sätta lönerna. Det håller Tomas Tobé (M) i sak med om.
-Men vi måste inse att vi är i ett mycket allvarligt läge där vi behöver ta till den här typen av åtgärder.
Någon riktad lönesatsning vill dock inte S stå bakom.
-Men jag är beredd att ta fram de pengar som behövs för att lyfta de löner ni förhandlar till er, sa Morgan Johansson.
*2017 låg polisernas genomsnittslön 4400 kronor lägre än snittet för övriga statliga anställda, uppgav debattmoderatorn Helena Blomquist
”Flickan 14 år stod på tågrälsen och väntade på tåget för att ta sitt liv. Under tiden vi letade efter henne så fick jag kontakt med henne via telefon. Hon berättade att tåget skulle komma om en minut. Och tåget kom, exakt en minut senare. Det dånade i telefonen. När tystnaden lade sig efter tåget så kunde jag höra hennes snyftningar genom telefonen och en stund senare hittade vi henne, gråtandes vid tågrälsen. Kanske var det något jag sa, eller bara att jag lyssnade, men någonting fick henne att välja att gå åt sidan.”
Ett av vittnesmålen som Katharina von Sydow, ordförande för Polisförbundet Väst, läste upp inför debatten i Kulturhuset. Läs dem alla på polisupprop.nu.
HELA DEBATTEN återfinns på Expressens webb.