Annons
Annons

Mannen som högg
Django döms till vård

10 oktober 2018, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En 50-åring som stått åtalad för att bland annat ha knivhuggit polishunden Django dömdes på onsdagen av Lunds tingsrätt. Hundföraren Martin är skeptisk till att tingsrätten inte klassat skadegörelsen och hoten mot tjänsteman som grova.

En 50-åring som stått åtalad för att bland annat ha knivhuggit polishunden Django dömdes på onsdagen av Lunds tingsrätt. Han döms till rättspsykiatrisk vård för olaga hot, skadegörelse och hot mot tjänsteman. Hundföraren Martin är skeptisk till tingsrättens dom.

Django prydde omslaget på Polistidningen nummer 4/2018. Läs mer om knivattacken och Djangos väg tillbaka här.

Händelsen ägde rum i Landskrona fredagen den 13:e juli i år. 50-åringen ska då vid två tillfällen ha gjort utfall med en 30 centimeter lång kniv mot poliser, uttalat dödshot mot dem samt huggit polishunden Django i bröstkorgen.

Efter att Django blev knivhuggen sköt hundföraren Martin ett varningsskott, men 50-åringen fortsatte att skrika och vifta med kniven. Martin avlossade då tjänstevapnet på nytt – och denna gång sköt han mannen i låret. På sjukhuset, några dagar efteråt, sade 50-åringen att han skulle hämnas på Martin.  ”Polisen ska få lida som jag lider nu”, ska han bland annat ha sagt.

När det gäller hoten mot polismännen skriver tingsrätten:
”Det saknas anledning att ifrågasätta att han hotat på det sätt som påstås i den delen och det har framgått att han hade klart för sig att det var polismän som försökte få kontakt med honom /…/ Även om hans förmåga att inse gärningens innebörd och att anpassa sitt handlande var begränsad på grund av hans psykiska tillstånd så har han enligt den rättspsykiatriska bedömningen inte saknat denna./…/  Sammantaget är och var
hans tillstånd sådant att han har haft tillräcklig insikt för att ha haft uppsåt såväl till hoten mot tjänsteman som till skadegörelsen.

När det gäller rubriceringen framhåller tingsrätten att 50-åringen ”sökt sig från poliserna och inte har gått till något egentligt angrepp annat än mot Django. /…/ Hoten under
åtalspunkterna 1 och 2 har visserligen förstärkts med hjälp av kniv men inte på ett så påtagligt sätt att det gör att de brotten ska bedömas som grova.”

Även knivhugget, som kunde ha dödat Django, är ett brott av normalgraden, enligt Lunds tingsrätt. ”För att bedöma skadegörelsen som grov ska gärningen ha varit av särskilt hänsynslös art eller ha drabbat sak av stor ekonomisk betydelse. Det rör sig om kvalificerade rekvisit som det trots allt inte är fråga om i detta fall och även skadegörelsen är ett brott av normalgraden.”

Åtalet mot 50-åringen omfattade även en händelse längre tillbaka i tiden, gällande ett dödshot riktat mot en familjemedlem. Det inträffade hade av åklagaren rubricerats som olaga hot och det är även tingsrättens uppfattning.

Påföljden blir att mannen överlämnas till rättspsykiatrisk vård, med särskild utskrivningsprövning. Detta då den rättspsykiatriska undersökningen har visat att han begick de åtalade gärningarna under
påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Han ska även betala skadestånd till hundföraren Martin  med 15 000 kronor, samt till de andra två poliserna och sin familjemedlem med 10 000 kronor vardera, plus ränta.
”Hans angrepp med kniv på nära håll har gått utöver vad en polisman har anledning att räkna med i tjänsten och har inneburit en allvarlig kränkning för…” skriver tingsrätten bland annat.

Polismyndigheten hade begärt skadestånd på drygt 23 000 kronor plus ränta för de kostnader Djangos skador inneburit, något som tingsrätten biföll.

Uppdatering: Ingen överklagade domen, som därmed vann laga kraft 31 oktober.

”De borde ryta ifrån”

Hundföraren Martin är skeptisk till att tingsrätten inte klassat skadegörelsen och hoten mot tjänsteman som grova.

-Kollegorna känner att deras liv ändrats efter den dagen. Och jag har lite svårt att förlika mig med att knivhugget av en polishund ses som ungefär likvärdigt med att slå sönder en bilruta, för det klassas också som skadegörelse, säger han till Polistidningen.

Stödet från kollegorna, närmaste chefen, samt ledningen på Lpo:t har varit mycket bra, berättar Martin. Däremot tycker han inte att polisledningen högre upp i hierarkin tagit det inträffade på tillräckligt stort allvar.
-Det här är ett angrepp mot samhället, de borde ryta ifrån. Och så begär de bara skadestånd för de faktiska vårdkostnaderna. Jag var hemma med Django i stället för att jobba och andra fick rycka in på övertid för att täcka upp. Under min semester, denna varma sommar fick jag ägna merparten av tiden åt att se till att Django var i skuggan och tog det lugnt.

Martin berättar att han tänker använda sitt skadestånd till att bjuda barnen på en resa nästa år, för att kompensera för den gångna sommaren.
-Det går ju inte att åka iväg när man har en skadad hund, för det finns inget pensionat som tar emot skadade hundar.

Statssekreterare* Charlotte Svensson kommenterar på Twitter: ”Med den nya lagstiftningen som föreslås av blåljusutredningen och Justitiedepartementet jobbar med så kommer det bli strängare straff.”

Utredningen är såvitt Polistidningen erfar ännu inte utskickad på remiss.

*Charlotte Svensson har måndag 15 oktober börjat som generaltulldirektör och chef för Tullverket.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst