Tar kollegan åt sig äran för ditt arbete? Är besluten redan fattade när du får höra om förslagen? Då kan du vara utsatt för härskartekniker. Men lugn, bara lugn, det går att göra motstånd.
Tar kollegan åt sig äran för ditt arbete? Är besluten redan fattade när du får höra om förslagen? Då kan du vara utsatt för härskartekniker. Men lugn, bara lugn, det går att göra motstånd.
När Berit Ås studerade möteskulturen bland norska kommunpolitiker på 1960-talet såg hon ett intressant mönster. Så fort en kvinnlig politiker tog till orda började männen gäspa, bläddra i tidningen eller vandra runt i lokalen. Kroppsspråket, insåg hon, avslöjade en dold maktstruktur och den insikten ledde vidare till hennes teori om de fem härskarteknikerna. Den används än i dag för att förstå hur både män och kvinnor använder olika signaler för att markera sin position i hierarkin.
- Osynliggörande. Det är morgonmöte och du föreslår ett nytt arbetssätt som kan göra livet lättare på enheten. Kollegorna pillar med sina mobiler och ditt inlägg möts av axelryckningar. I slutet av mötet kommer en äldre kollega med samma förslag och får omedelbart bifall. Du är chockad över att han helt fräckt snodde din idé men hur ska du reagera utan att ställa till med en scen? ”Kul att polletten trillade ner till slut och att ni gillar mitt förslag!” kan vara en lämplig replik till exempel. På samma sätt kan du stödja en kollega som blir utsatt: ”Det där påminner om det Nisse sade tidigare och det tyckte jag lät bra redan då.”
- Förlöjligande. Du håller ett brandtal på arbetsplatsträffen men i stället för att bemöta ditt budskap härmar kollegan din dialekt och de andra fnissar. Du blir helt ställd och kommer inte på någon snärtig kontring i stunden. Det är fullt förståeligt, så släpp det kravet på dig själv. En enkel fråga räcker gott: ”Härmade du mig just?” Att uppmärksamma när härskartekniker används kan vara effektivt eftersom det blir obekvämt för dem som använder teknikerna. Men räkna med att bli kallad humorbefriad. Mer om det under punkt 5.
- Undanhållande av information. Du får beslutsunderlaget på sittande möte och har inte en chans att vässa dina argument inför diskussionen som kommer. Det visar sig att beredningen har skett på ett ”spontant” möte när du inte var på plats. Medvetet eller omedvetet har chefen och hennes närmaste krets skaffat sig ett informationsövertag, vilket begränsar dina möjligheter till inflytande. Men du kan faktiskt dra i handbromsen. Begär time-out för att få tid att läsa igenom handlingarna eller kräv att frågan bordläggs till nästa möte. Du kan också föreslå att det i framtiden upprättas tydliga rutiner för hur underlag ska delas inför möten.
- Dubbelbestraffning. Det här är en härskarteknik som ofta har använts mot kvinnor. En medarbetare som är lyhörd och resonerande uppmanas att bli tydligare och ta för sig. Men riskerar att bli kallad bossig och allmänt krävande om hon följer rådet. Händer det dig kanske du behöver rekapitulera de dubbla budskapen: ”Vid förra mötet fick jag kritik för att jag inte satte ner foten. Nu säger du att jag måste gå mer varligt fram. Hur ska du ha det?”
- Påförande av skuld och skam. Det här drabbar ofta den som påtalar att någon använder härskartekniker. Du får höra att du är överkänslig eller saknar humor. Det är ett sätt att avleda uppmärksamheten från din kritik. ”Jag hör att du är upprörd nu”, säger chefen med skenbar omtanke. Se till att föra tillbaka samtalet till sakfrågan genom att säga: ”Vi kan tala om mina känslor senare. Nu skulle jag uppskatta om du lyssnar på vad jag säger.”
Exemplen och strategierna ovan bygger på följande källor: Fem härskartekniker – femtio motståndsstrategier av Rebecka Bohlin och Sara Berg, Sociala medier och härskartekniker av Annakarin Nyberg och Mikael Wiberg samt Härskarteknik – Den fula vägen till makt av Elaine Eksvärd.
Ta hjälp av andra
Att ensam ta sig an problemet med härskartekniker kan vara tufft. Så varför inte ta hjälp av andra?
Chefen – Har ett ansvar för den psykosociala arbetsmiljön och för att allas kompetens tas till vara i verksamheten.
Skyddsombud eller fackligt ombud – Kan ge dig stöd i frågor som rör arbetsmiljö och diskriminering.
Kollegor – Du är säkert inte ensam om att uppleva problemen. Ni kanske kan göra något tillsammans.
Källa: Fem härskartekniker – Femtio motståndsstrategier
Gammal är äldst inom polisen
En vanlig härskarteknik inom Polisen är att sätta yngre kollegor på plats genom att hänvisa till sina många år i tjänst eller sin långa erfarenhet som fackligt förtroendevald. Det upplever Susanne Liwång som är huvudskyddsombud i polisområde City i Stockholm.
– Det är som att inget annat räknas än hur länge man har hållit på. Men om jag är jätteintresserad av en fråga, och kanske har erfarenheter sedan tidigare utanför polisen, kan jag snabbt få lika stora kunskaper som någon måttligt intresserad person som har suttit på sin post i en evighet.
Så vad säger du när någon använder senioritet som trumfkort?
– Jag brukar fråga hur många år som är tillräckligt många för att man ska ha en talan. Och jag säger att nya kollegor kan bidra med nya perspektiv och hjälpa oss som har hunnit bli hemmablinda.
Händer det aldrig att du själv himlar med ögonen åt någon yngre förmågas naiva föreställningar?
– Det hoppas jag verkligen inte. Jag tycker inte att yngre kollegor brukar vara naiva och för övrigt gillar jag naiv så mycket mer än bitter.