Annons
Annons

Felavlönade riskerar skattesmäll

16 januari 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Även om det nu ser ut att lösa sig för Ann-Cathrine Andersson kan andra drabbas.

Med nya skatteregler kan arbetstagare bli skyldiga att återbetala pengar de aldrig fått. Det hände sjukskrivna polisen Ann-Cathrine Andersson.

Med nya skatteregler kan arbetstagare bli skyldiga att återbetala pengar de aldrig fått. Det hände sjukskrivna polisen Ann-Cathrine Andersson och även om det ser ut att lösa sig för henne kan andra drabbas.

Ann-Cathrine Andersson

Från och med första januari i år gäller nya regler för hur arbetsgivare ska deklarera för sina arbetstagare. Dessa regler som syftar till att komma åt eventuellt skattefusk, innebär, bland annat, att den som blir tvungen att återbetala lön också måste återbetala den skatt som arbetsgivaren betalt.
I Stockholmspolisen Ann-Cathrine Anderssons fall hade arbetsgivaren begått ett misstag och betalat ut för mycket lön till henne i samband med att hon blivit långtidssjukskriven.
– Jag skulle betala tillbaka 10 000 kronor, men så kom det ett inbetalningskort på 20 000 kronor. Det kändes ju extra jobbigt när man verkligen själv gjort allt för att det skulle bli rätt och arbetsgivaren begått misstaget.
Anledningen till att den anställde måste återbetala skatten till arbetsgivaren och sedan vänta på att själv få tillbaka pengarna via skatteåterbäringen för det aktuella året, är att arbetsgivaren inte kan få tillbaka pengar från Skatteverket.
Ann-Cathrine Andersson har fått löfte av arbetsgivaren att de ska lösa problemet då misstaget var deras, men hon bekymrar sig för hur det ska gå för andra som råkar ut för samma dilemma.
Personer som avslutar sin anställning hastigt eller av andra anledningar inte har kommande löner på vilka arbetsgivaren kan dra av det som tidigare betalats ut för mycket riskerar en liknande smäll.
– Jag hade inte haft de pengarna att ligga ute med, säger Ann-Cathrine Andersson.

Andreas Strand Foto: Tommy Hansson

Andreas Strand är förhandlingsansvarig på Polisförbundet Stockholm och var den från facket som Ann-Cathrine Andersson tog kontakt med i samband med att hon hamnade i knipa. Han tycker att konsekvenserna av de nya skattereglerna är oacceptabla.
– Det är ju framför allt sjuka som kommer att bli drabbade. Det måste ju vara ett fundamentalt feltänk att människor ska behöva vänta till årsdeklarationen alternativt själva behöva överklaga till Skatteverket utan att ens själva ha gjort något fel. Jag anser inte att det är ok, säger han.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst