Annons

Annons

Slut på vakuumet?

Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

Efter fyra månader av mer eller mindre politiskt vakuum finns nu en ny skara ministrar som kan ta tag i frågor som legat på is. Morgan Johansson fortsätter som justitieminister, men polisfrågorna axlas av nye inrikesministern, Mikael Damberg (S) – av Dagens industri kallad ”kronprinsen”.

I regeringsförklaringen 21 januari talade statsminister Stefan Löfven när det gäller polisen bland annat om ”rejäla resurser, samordnade myndigheter och effektivare lagstiftning”, att polisyrket ska vara attraktivt, samt att ”skyddet ska stärkas för poliser och annan blåljuspersonal”.

Till den lagstiftning Löfven lyfte hör att Säkerhetspolisen ska få möjlighet att läsa krypterad trafik och att nya paragrafer om datalagring överlämnas till riksdagen i närtid.
Polisen ges rätt att besluta om kameraövervakning på allmän plats. Minimistraffet för övergrepp i rättssak höjs kraftigt. Ett system med kronvittnen utreds, oregistrerade kontantkort till mobiltelefoner förbjuds.”

Jag hör däremot inte den före detta Metallordföranden Stefan Löfven säga något om avdragsrätten för fackförbundsavgiften som, eftersom M och KD:s budget klubbats igenom, slopas 1 april.
Söker för säkerhets skull igenom hela regeringsförklaringen, men de gånger ordet avgift nämns handlar det om klimatavgifter på personbilar samt om vissa sänkta arbetsgivargifter.

Eva Schoultz, chefredaktör och ansvarig utgivare

Nåväl. I Ekots lördagsintervju uppgav Jonas Sjöstedt (V) att Löfven tagit honom i hand på att han ska göra ”vad han kan” för att få tillbaka bland annat avdragsrätten för fackförbundsavgiften. Återstår att se vad han kan.

Fotnot: Detta är redaktörsraderna i Polistidningen nummer 1/ 2019, som når brevlådorna runt 8 februari.

 

Uppdaterad text. I en första version av denna text stod att Blåljusutredningens betänkande inte gått ut på remiss, men så var inte fallet. Den skickades ut i mitten av oktober och remisstiden gick ut 15 januari 2019.

Ämnen i artikeln

Detta är Redaktörens rader. Åsikterna är skribentens egna.

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst