Studietiden är ett viktigt påverkansfönster när facket raggar medlemmar. Vi följde med när Polisförbundet åkte till Borås för att få in en fot på den nya polisutbildningen.
Studietiden är ett viktigt påverkansfönster när facket raggar medlemmar. Vi följde med när Polisförbundet åkte till Borås för att få in en fot på den nya polisutbildningen.
Peter ”Peppe” Larssons Volvo S60 är tungt lastad när han rullar ner i garaget under Högskolan i Borås. Bakluckan är full av proteinchips, shakers och energidryck. Han är studerandeombudsman på Polisförbundet och har kommit hit för att träffa studenter på den nystartade polisutbildningen. ”Vi bjuder på en proteinbar och lite annat smått och gott för dig som redan är eller blir medlem under träffen” som det står i Polisförbundets inbjudan.
Peppe hittar en parkering, kliver ut och börjar lyfta över varorna till en orange pallyft. Sedan rullar han in den i hissen och tar sig vidare mot en av högskolans föreläsningssalar.
I en tid när många fackförbund kämpar med vikande medlemssiffror, inte minst bland unga, har Peppe Larsson påfallande gott självförtroende.
– Det är alltid några studenter som är mot fackförbund i allmänhet och som är svåra att övertyga. Men för de flesta är det en självklarhet att gå med, säger han.
Det finns stöd för påståendet i Polisförbundets statistik. Bland polisstudenterna som började hösten 2018 hade nästan 90 procent gått med i förbundet bara tre månader efter antagningen. Bland aspiranterna var siffran 97 procent. Siffrorna imponerar på Angelica Kron som jobbar med studeranderekrytering på Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor.
– Det är riktigt bra. Till och med jättebra! kommenterar hon.
Hon kan avundas den självklara position som Polisförbundet har på ”sin” utbildning. Det händer att Vårdförbundets representanter får nobben när de vill komma ut på landets sjuksköterskeutbildningar.
– Det är ofta oklart vem som har mandat att släppa in oss och då blir vi bollade runt i en evighet. Eller så har utbildningen helt enkelt som policy att inte släppa in ”externa företag”.
Hon försöker förklara att Vårdförbundet är en ideell organisation som sitter på unik kunskap om arbetslivet och den svenska modellen. Men argumenten biter inte alltid.
– De kan svara att om vi släpper in er så måste vi släppa in politiska partier och alla andra som vill träffa studenterna och då går det ut över deras undervisningstid.
Björn Hallgren, studerandeombudsman på fackförbundet ST, har märkt liknande tendenser.
– Föreläsarna på utbildningarna har blivit lite mindre benägna att ta emot oss. De tycker att det har gått inflation i företag och organisationer som vill kontakta studenter. Det blir ett hot mot undervisningen, menar de.
Studenterna på polisutbildningen i Borås har sitt möte med Polisförbundet inskrivet i schemat, strax efter en informationsträff med högskolans bibliotek. Det är den första av flera inplanerade träffar med facket under utbildningen. Det är inte obligatorisk närvaro förstås, men av 144 polisstudenter har åtminstone ett åttiotal dykt upp denna dag. Peppe Larsson, som jobbar deltid som IGV-polis i Göteborg, gör entré i polisuniform. Han är lång och har kort brunt hår i en aningen rufsig frisyr.
Blicken är mild och lite bekymrad när den sveper över församlingen
– En vecka har gått på utbildningen. Hur är känslan? Någon som är fortsatt nervös? undrar han.
Det kommer upp några tveksamma händer. Peppe nickar igenkännande.
– När jag började plugga var jag skitnervös både andra och tredje veckan och långt in på terminen. Första juridiktentan sket sig fullständigt.
Han manar till lugn och säger att de ”alltid, alltid kan ringa” honom om plugget känns tungt.
– Nyligen ringde en student som var fullständigt under isen efter att ha blivit kuggad på två examinationer. Studenten var beredd att hoppa av, men vi hade en jättebra diskussion och så försökte vederbörande en sista gång och klarade det.
Peppe Larssons föreläsning är något av en emotionell berg-och-dalbana för studenterna. Han vankar av och an framför katedern med allvarlig min för att plötsligt spricka upp i ett leende när han minns någon anekdot från sin egen studietid. Han tycker att alla i församlingen ska ”sträcka på sig” eftersom de tillhör en liten skara utvalda bland tusentals sökande.
Samtidigt är det förstås lätt att åka ut igen om man inte sköter sig. Peppe, som själv är en flitig och åsiktsstark twittrare, höjer ett varningens finger för sociala medier – på förekommen anledning.
– Lägg inte ut bilder där ni har polisuniform och en öl i näven eller ligger spritt språngande nakna på huven till en polisbil. Jag vill att ni ska vara mina kollegor om två och ett halvt år, inte att ni ska bli avskilda från utbildningen.
Nu var inte Peppe Larsson själv en prickfri student, vilket han är den första att erkänna.
– Jag åkte fast för fortkörning termin tre, mitt under trafikmomentet på utbildningen.
Det kostade honom 2000 kronor, men inte utbildningsplatsen som tur var.
Peppe Larssons besök i Borås handlar inte bara om att värva medlemmar. Lika viktigt är att hitta framtida fackliga aktiva. Han behöver fem, sex studenter som kan bilda en styrelse och bli hans förlängda arm för att driva frågor uppåt mot skolledningen och mot HR på Polismyndigheten.
– Jag brinner för att hjälpa er, men jag behöver också er hjälp, förklarar han och sockrar sedan budet.
De som går med i styrelsen får betald facklig utbildning och får åka och träffa studenter på andra skolor.
– Och så bjuder jag på käk en kväll så att ni får lära känna varandra. Någon som vill vara med?
Ja, det vill ganska många visar det sig, för åtminstone ett dussin händer åker upp.
– Ni är underbara, riktigt bra. Lägg ett sms till mig så hörs vi om det.
Polisförbundets starka närvaro på polisutbildningen hänger ihop med att det är en uppdragsutbildning. Det säger Betty Rohdin som under många år basade över polisutbildningen i Växjö och nu är senior rådgivare här i Borås. Hon är inte polis utan universitetslärare i botten. När hon började jobba med polisutbildningen blev hon förvånad över att ständigt stöta på fackets representanter.
– Vad gör ni här? var väl min undran på den tiden. Jag är egentligen allergisk mot att politiska partier och intresseorganisationer kommer in på högskolan.
Men med tiden har hon vant sig och sett fördelar med samarbetet.
– Polisutbildningen är inte som andra utbildningar. Den görs på uppdrag av Polismyndigheten och gör en student något fel så blir det en fråga för Polisens personalansvarsnämnd och där kommer även facket in.
På vanliga högskoleutbildningar är det kåren som utser studeranderepresentanter i de beslutande organen på respektive utbildning. Studentinflytandet på polisutbildningen går via Polisförbundets lokala styrelse på skolan. Men det kan förändras om polisutbildningen akademiseras och blir en högskoleutbildning bland andra, enligt Betty Rohdin.
– Ja, jag ser inte att Polisförbundet skulle vara en lika stark part som i dag om det blir en akademisk utbildning. Då blir det studentkåren på respektive utbildningsort som får den rollen.
I föreläsningssalen har Peppe Larsson dragit igång projektorn för att visa en tidslinje med exempel på fackliga framgångar: fri uniform 1995, höjd ingångslön 2014 och förhandsbesked om anställningsort redan vid antagningen till polisutbildningen 2017. Sedan kommer han i på slutklämmen.
– Hur blir man då medlem i detta fantastiska förbund?
Det är både enkelt och billigt, enligt Peppe Larsson. Man kan registrera sig på nätet för en engångssumma på 300 kronor för hela studietiden.
– Det är som en fredagspizza och två öl och så får ni vara med i familjen redan nu.
Han avslutar med att visa en sista slide.
– Känner ni igen den här godingen. Det är Ted Eriksson. Han var bara millimeter från att bli mördad i tjänsten. Han ångrar inte att han är polis. Däremot ångrar han att han gick ur Polisförbundet. Att bli angripen i tjänsten är en tuff process att gå igenom.
Efter föreläsningen bildas en lång kö ner till katedern där Peppe Larsson står och delar ut tygkassar, proteinbarer och energidryck till dem som redan är medlemmar eller åtminstone lovar att bli det inom kort.
– Jag litar på er. Det skulle kännas så där om ni snor från mig nu när ni har börjat på polisutbildningen.
Vi frågade tre studenter om de tänker gå med i Polisförbundet
Anton, första terminen, Polisutbildningen i Borås
– Jag har varit medlem sen jag fick första mejlet. Jag har varit med i facket tidigare och vet att man får bra stöd och förmåner.
Kan du tänka dig att vara fackligt aktiv under utbildningen?
– Jag läser på distans så jag vet inte om det funkar att vara med i styrelsen när man inte är på plats. Men det kan vara en fördel att sitta i styrelsen för det är ett sätt att lära sig mer om yrket och bidra till att göra det bättre i framtiden.
Matilda, första terminen, Polisutbildningen i Borås
– Jag har gått med för det kändes tryggt att ha en försäkring och bli en del av förbundet, att inte stå utanför.
Vad tyckte du om förbundets dragning?
– Han gav mycket exempel på varför man ska vara med och vad som kan hända om man inte är det. Det var mycket information, men utan att det kändes som att han tvingade på oss något.
Sanna, första terminen, Polisutbildningen i Borås
– Jag blev medlem för tio minuter sedan. Det är för det stöd och den hjälp man kan få och för att bli en del av kåren.
Kan du tänka dig att vara fackligt aktiv under utbildningen?
– Inte just nu, kanske senare. Det beror lite på hur det går med studierna och så håller jag på med hästar så det är tidsaspekt på det hela också.