’-Det är ingen bra station. Det vet alla som har med byggnaden att göra. Men det finns inga alternativ i nuläget.
Det säger Jacob, skyddsombud och ingripandepolis på stationen på Sallerupsvägen i Malmö, som 20 februari utsattes för ett brandattentat.
-Det är ingen bra station. Det vet alla som har med byggnaden att göra. Men det finns inga alternativ i nuläget.
Det säger Jacob, skyddsombud och ingripandepolis på stationen på Sallerupsvägen i Malmö, som 20 februari utsattes för ett brandattentat.
-Vi som skulle göra natten stod och bytte om när brandlarmet gick, berättar han för Polistidningen.
Klockan var tjugo i tio när Jacob och kollegorna lämnade omklädningsrummet, som ligger i källarvåningen, för att ta reda på vad som utlöst larmet.
-Jag gick ut mot garaget och där hittade vi en rökhärd.
Poliserna lokaliserade branden till ett förråd. Rummet är relativt litet och väggarna tjocka. Branden spred sig aldrig vidare, men röken trängde ut i garaget. Räddningstjänsten var snabbt på plats och efter en stunds rökvädring fick poliserna gå in i garaget för att flytta bilarna.
Sallerupsvägen ligger i Värnhem. Det är inte ett av Malmös särskilt utsatta områden, men det bor en del kriminella där. Polisen delar trappuppgång med socialtjänstens personal och i övriga fastigheten finns bland annat en måleributik och bostäder. Branden ska ha anlagts genom att någon slags brandfarlig vätska hällts i en ventilationslucka. Detta från ett utrymme mellan polisens garage och allmänhetens garage.
Ingen människa kom till skada. Mycket av materialet i förrådet – insatsväskor och SPT-utrustning – är förstört och så gott som alla fordon behövde saneras, berättar Jacob. Han är nu i egenskap av skyddsombud med och tar fram en åtgärdsplan.
-Vi försöker se vad vi kan göra utifrån de förutsättningar som finns. Varför hände det? Vad kan vi göra för att förhindra liknande attacker?
Fredrik Lavergren är sedan i oktober huvudskyddsombud i polisområde Malmö. Han jobbade innan dess på Sallerupsvägen, eller ”Lärkan” som polisstationen också kallas.
-Det är en station med mycket problem. För ett par år sedan var det avloppsvatten i hela omklädningsrummet, så där flöt det omkring avföring, och om det regnar för mycket så börjar det regna in.
”Lärkan” är enligt Fredrik Lavergren inte anpassad till yttre verksamhet. Ändå är det bara det den nyttjas till. Problemen är välkända sedan många år och man har övervägt att evakuera Sallerupsvägen tills ett nytt polishus är byggt.
-I stället bestämde man sig för att rusta upp och höja säkerheten i de befintliga lokalerna i väntan på nybygget. En arbetsgrupp tittar tillsammans med en arkitekt på skalskydd och alla de bitarna. Det handlar också om ny färg på väggarna för att öka trivseln, för man ska ändå vara kvar några år. Man har gjort punktinsatser, men säkerhetsmässigt är huvudproblemet att vi delar fastigheten med många andra, säger Fredrik Lavergren.
Bristen på lokaler är överlag stor. Det finns inte ens klädskåp så att det räcker till alla poliser i Malmö och många nya polisassistenter är på gång, nu när myndigheten växer. Ett förätningsprojekt pågår och det finns alltså ingen yta över, dit norra Malmös utryckningspoliser skulle kunna flytta.
När det gäller säkerheten konstaterar Fredrik Lavergren att det är omöjligt att skapa ett hundraprocentigt skydd för polisstationerna.
-Men vi är för sårbara just nu. Vi måste göra vad vi kan för att försvåra attacker. Kriminaliteten har tagit ett par kliv framåt och där har vi inte hunnit med riktigt. Förr var man trygg med att Polisen var granne, men idag är man inte det, för Polisen har blivit ett mål.
Den här gången kom ingen till skada. Branden kunde snabbt lokaliseras, tack vare att stationen just då var bemannad.
-Men det var ju ren tur. Den dagen någon skadas, den kommer ju snart.
En hämndaktion
Två män i 25-årsåldern sitter sedan 24 februari häktade, misstänkta för inblandning i brandattentatet.
De greps redan under brandnatten och är kända av polisen sedan tidigare. Den ene häktades som skäligen misstänkt för mordbrand, den andre är på sannolika skäl misstänkt för vapenbrott, uppger Sydsvenskan.se.
Torsdagen 21 februari, i samband med att de båda misstänkta männen anhölls, höll Malmös polismästare Stefan Sintéus en presskonferens där han fördömde dådet, som betecknas som en hämndaktion:
– Det är ett klart angrepp mot rättssamhället och demokratin.