Annons

Annons

”In och bröta framför mål”

8 februari 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Foto: Erik Simander /Bildbyrån

Blåmärken, kylsprej och en doft av liniment. Polistidningen tog rygg på Östergötlands damer när Polis-SM i innebandy avgjordes i Gävle.

Foto: Erik Simander /Bildbyrån

Blåmärken, kylsprej och en doft av liniment. Polistidningen tog rygg på Östergötlands damer när Polis-SM i innebandy avgjordes i Gävle.

Niklas Abrahamsson skyndar fram i korridorerna i Gavlehovs arena med en säck innebandybollar i ena handen. Som spelande tränare i Östergötlands herrlag och coach för länets damer har han ett minst sagt pressat schema under SM-slutspelet. Men så har han också en simultankapacitet utöver det vanliga.

På planen med herrarna sköter han uppspelen från backposition samtidigt som han coachar bänken för nästa byte. Under damernas matcher kan man se honom kylspreja ett skadat spelarknä med ena handen och äta en försenad lunch med den andra. Mellan tuggorna hinner han dessutom redogöra för senaste nytt om konkurrenterna. Som att Stockholm Syd har värvat flera spelare på elitnivå, bland annat de fruktade bröderna Khan.
– De där killarna hittar varandra med passningarna även om man släcker ljuset i hallen, säger han.

Det går ett rykte om att herrlaget från Göteborg har fått med sig en nyanställd polisaspirant som har blivit framröstad som Allsvenskans bästa målvakt. Det verkar stämma för när Östergötland möter göteborgarna i första matchen spikar nämnde målis igen kassen fullständigt.
– En bra målvakt kan vara helt avgörande på den här nivån, konstaterar Niklas Abrahamsson när förlusten är ett faktum.
Men det finns ingen tid att deppa. Han tar på sig överdragskläderna och rusar vidare för ett taktiksnack med damlaget som strax ska göra debut i turneringen.

Damerna slog ut Göteborg i kvalet till SM, vilket var ett styrkebesked, men till slutspelet har de bara fått med sig åtta spelare och har alltså inte ens två hela femmor. Den svaga uppslutningen beror delvis på att Polis-SM i innebandy inte tillhör de mästerskap som poliser kan få tjänstledigt med lön för att delta i. Vissa av tjejerna har tagit semester, någon är föräldraledig och flera har möblerat om i sitt schema för att kunna komma hit.

Foto: Per Hagström

Med en så liten spelartrupp gäller det att spela smart, manar Niklas Abrahamsson, medan spelarna stretchar i väntan på matchstart.
–  Vi är bara tre avbytare och kan inte gå framåt i hundratjugo varje gång vi vinner boll. Våga rulla hem till back.

Sandra Granevåg

Där nere på backen finns nämligen Östergötlands mest meriterade spelare: Sandra Granevåg som är polis på utredningsjouren i Linköping. Hon har ett förflutet som spelare i division ett och bär mycket av lagets förhoppningar på sina axlar. Själv är hon tveksam till hur mycket av de gamla takterna som sitter kvar. Men det talar hon tyst om, för nu gäller det att hålla lagmoralen uppe.
Coach Niklas vill att Sandra ska hålla i bollen, lugna ner spelet och sedan skjuta på distans, eller hitta passningar framåt.
– Du menar långa bollar på illbattingarna alltså, sammanfattar hon.

”Illbattingarna” är två unga IGV-poliser vid namn Julia Roman och Jannike ”Janne” Bertilsson som har till uppgift att cirkla som bålgetingar i anfallszon. Julia är vindsnabb och Janne har en osviklig förmåga att ”bröta framför mål”, som lagkamraterna uttrycker det.
Det börjar dra ihop sig och laget samlas i en klunga vid det egna målet för en sista pepp före tekningen.
– Niklas tjejer, vi är grejer, ååååååh kämpa!
Sedan är matchen i gång. Motståndarna Umeå ligger på. Östergötland spelar lite nervöst och det blir många felpass till en början. Det är inte så konstigt för de har aldrig tränat tillsammans. Alla bor i olika städer och jobbar skift så det är svårt att hitta tider för det.

Efter en tilltrasslad situation framför Östergötlands mål lyckas en Umeåspelare stöta in bollen. Det blir en väckarklocka för östgötarna som succesivt gnetar sig in i matchen. När motståndarlagets målvakt fumlar med bollen i mitten av perioden lyckas måltjuven Christina Edevärn peta in kvitteringen. Signalen för pausvila är välkommen när den till slut ljuder.
– Upp med snacket nu tjejer, manar Sandra Granevåg, som tycker att tjejerna är för tysta ute på plan.

*slanglexikon

Hacka lök – Stå stilla och flytta klubbladet fram och tillbaka över bollen

Sätta på sig dykarskorna – Att vara orörlig på planen.

Höga slott – Ytan framför mål kallas slottet. Och höga slott är ytan mellan försvarare och forwards i motståndarlaget.

Källa: Niklas Abrahamsson

Niklas Abrahamsson plockar fram taktiktavlan och skissar upp sina intryck från perioden som har gått. Det blir många cirklar, kryss och pilar samtidigt som han smattrar fram taktiska tips och innebandyglosor på löpande band. Han vill inte att tjejerna ska ”hacka lök i hörnen” eller ”sätta på sig dykarskorna” till exempel.*

Målvakten Marie Åhlund, förundersökningsledare på LPO Linköping, tycker inte att man ska krångla till det här med innebandy för mycket. Hon överlåter taktiksnacket åt andra och fokuserar på att hålla rent framför kassen och vråla: ”Kom igen nu bruuuudar!” när det behövs. Hon har egentligen bara en invändning mot tränarens instruktioner.

– Varför ritar han oss som nollor och motståndarna som kryss? I min värld är det motståndarna som ska vara nollor, skrattar hon och drar på sig masken innan hon går ut på planen igen.

I andra perioden har Östergötland fått ordning på sina positioner och Cissi Bergfast sätter ett distansskott när Umeås målvakt är skymd. Sedan håller Östergötland tätt bakåt ända till slutsignal och kan inkassera sin första seger.

Foto: Erik Simander /Bildbyrån

I hallen bredvid värmer Gävlepolisen Niclas Waldenstedt upp inför sin match med hemmalaget. Det är han som håller i trådarna nu när Gävlepolisens idrottsförening står som värd för SM. I ett och ett halvt år har han jobbat med förberedelserna.
– Jag spände bågen ganska hårt när jag ställde mig upp på banketten under SM året innan. Jag sade att jag skulle ordna ett mästerskap som aldrig tidigare skådats. Sedan höjde jag ambitionen till ett SM som ingen någonsin kan bräcka. Ja, jag har varit ganska kaxig, medger han och skrattar.

En stor del av arbetet har gått ut på att ragga sponsorer, vilket har gått över förväntan.
– Ibland tänker jag att ingen gillar oss poliser men det stämmer inte. Jag har inte fått nej någonstans. Det är så många som vill synas med oss.

polis-sm i siffror

27 lag kvalade till Polis-SM i innebandy i Gävle. 8 herrlag och 6 damlag med totalt omkring 170 spelare tog sig till slutspelet som pågick under två dagar i november förra året.

Bland deltagarna hörs positiva tongångar om den lyxiga inramningen. Ett lokalt bussbolag kör spelarna mellan hotellet i centrum och nybyggda Gavlehov. Och matcherna spelas på fullstora planer med riktiga domare som håller i pipan. Rena drömmen, enligt Emma Hedevik, spelare i Östergötland.

– Jag är van att köra tre mot tre med småmål tillsammans med kollegorna på stationen, och utan några regler att tala om. Jag har precis blivit av med en blåtira från en sådan match.

Fast det kan förstås hetta till även här på Polis-SM. Med jämna mellanrum tacklas någon spelare över sargkanten och fastnar sprattlande i bollnätet. Domaren Jakob Westerlund, som vanligtvis dömer i Allsvenskan, tycker ändå att det är rätt civiliserat.
– Det är fair play, även om det är mycket känslor där ute.

Vad tycker du om nivån på spelet?
– Det är blandat får man väl säga, men det är flera som håller hög nivå.

På eftermiddagen sprider sig en doft av liniment från omklädningsrummen. Det gäller att vårda ömmande muskler så att de håller för några matcher till. Östergötlands damer har klarat sig utan skador och ångar på i turneringen. I andra matchen kör de över hemmalaget Gävle och blir gruppvinnare.

Den första tävlingsdagen är slut och det har blivit dags att byta matchtröjor mot festkläder inför kvällens bankett. En lång rad marschaller leder vägen från hotellet till en närliggande krog där det blir middag och liveuppträdande. Gävlesonen och skådespelaren Rolf Lassgård dyker upp som hemlig gäst. Han har trots allt gjort sig en karriär på att spela polis och nu vill han ge tillbaka till kåren. Det finns en innebandykoppling också, visar det sig.

Rolf Lassgård har spelat kriminalpolisen Gunvald Larsson i Beck-serien och hävdar att Gunvald är innebandyback.

– Jag spelade Gunvald Larsson i början av 90-talet och då hade vi med en innebandyscen där han var back.
Lassgård är beredd att hoppa in om någon blir skadad under slutspelet.
– Säg bara till om ni vill ha Gunvald Larsson på backen, frustar han och lämnar scenen till publikens jubel.

Morgonen därpå är innebandyarenan full med slitna poliser som hasar sig fram på läktarna. För Östergötlands damer väntar stentuffa Västmanland i semifinal. Det är ett gäng som inte backar en tum i närkamperna. Tjejerna i Östergötland lägger inte direkt fingrarna emellan de heller. Det blir ett ställningskrig och trots mängder av målchanser står det noll-noll efter full tid.
– Kan vi inte bara få in bolljäveln. Benen känns som överkokta Denniskorvar, klagar Sandra Granevåg när hon pustar ut på bänken inför sudden death.

Stockholm Syd pallade favorittrycket.
Foto: Per Hagström

Avgörandet dröjer till andra förlängningsperioden. Då händer det som inte får hända för Östergötlands del.  En av utespelarna sätter foten i egen målgård och det blir straff. Östgötarna tycker att deras spelare blev knuffad in i målgården av en motståndare. Men domaren är obeveklig.
Utespelarna får kliva av planen och målvakten Marie Åhlund blir ensam kvar. Lagkamraterna vågar knappt andas. Västmanlands forward driver bollen nonchalant från mittlinjen och vispar iskallt upp den i högra krysset. Ridå.
– Det är tufft att förlora alltså, konstaterar Emma Hedevik där hon står vid sargen med tom blick medan motståndarna rusar in på planen för att fira.

Segern betyder att Västmanland går till final men där går de på pumpen mot regerande mästarna Malmö. På herrsidan har förhandsfavoriten Stockholm Syd gått obesegrade fram till finalen. Och väl där visar stockholmarna ingen nåd mot värdlaget Gävle. När domaren blåser av den matchen står det 12–1 på resultattavlan.
Tjejerna i Östergötland får nöja sig med en lite avslagen match om tredjepris som de vinner ganska enkelt. Efteråt radar de upp sig för att ta emot bronspengen och då känns det ändå rätt bra. Fast Emma Hedevik konstaterar att kroppen har tagit stryk.
– Och jag som ska åka radiobil klockan sju i morgon bitti.

Malmös damer försvarade sin SM-titel från förra året genom att besegra Västmanland i finalen.
Foto: Per Hagström

Innebandy ingen
tjänstenära idrott

Polis-SM i innebandy och fotboll är de mästerskap som samlar flest deltagare, enligt Polisidrottsförbundet. Men de finns inte med på listan över mästerskap som polisanställda kan få ledigt med lön för att tävla i. Hur kommer det sig, Olov Augrell, tillförordnad chef på Polisens sektion för arbetsgivarutveckling?

 – Jag har inte hela historiken så jag kan inte svara i detalj men vad jag förstår så beviljar vi ledighet för idrotter som av tradition betraktas som tjänstenära.

Varför är friidrott och maraton mer tjänstenära än innebandy?

de tjänstenära grenarna

Anställda inom Polisen kan få ledigt utan löneavdrag för svenska och internationella polismästerskap i

  • Cykel
  • Friidrott
  • Maraton
  • Orientering
  • Skidor
  • Skytte
  • Simning
  • Terränglöpning
  • Tävling med tjänstehund
  • Tävling med tjänstehäst

Därutöver kan polisanställda få ledigt för internationella mästerskap i fotboll och handboll.

Källa: Polismyndighetens riktlinjer för tjänstledighet för deltagande vid idrottstävlingar, PM 2015:4

 – Det är klassiska idrotter som har med styrka och kondition att göra, vilket man har nytta av i polisyrket. Det har nog en lång historia och tittar man på vilka idrotter som finns med i våra riktlinjer så ser man att de ligger nära officerssporterna.

Har utvecklingen sprungit förbi riktlinjerna? Är det dags att modernisera dem?
– Vi ser över alla våra riktlinjer löpande, men det finns inga planer på att revidera dem för tillfället.

Det finns de som menar att skiftarbetande missgynnas eftersom de förväntas göra sin periodplanering så att arbetspassen inte krockar med eventuella mästerskap. Det betyder att de inte kan utnyttja möjligheten att vara tjänstlediga med lön. Hur ser du på den kritiken?
– Det här är ingen avtalad rättighet för de anställda, utan en förmån som arbetsgivaren står för ensidigt. Om man vill ägna sig åt saker som generellt sett hör till fritiden så bör man planera så att man inte tjänstgör då. Att aktivt planera för att kunna utnyttja förmånen är inte okej.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons

Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst