Polisens nya batong har börjat användas vid polisutbildningen och facit efter de första månaderna är dystert. En stor andel av batongerna har redan gått sönder, enligt Nicklas Gjersvold, servicetekniker på utbildningen.
Nu återstår att utreda om det är batongen eller handhavandet det är fel på.
Polisens nya batong har börjat användas vid polisutbildningen och facit efter de första månaderna är dystert. En stor andel av batongerna har redan gått sönder, enligt Nicklas Gjersvold, servicetekniker på utbildningen.
Nu återstår att utreda om det är batongen eller handhavandet det är fel på.
Polismyndigheten har upphandlat en ny typ av expanderbatong och under förra terminen började den användas på polisutbildningarna i Växjö och Umeå*. Ganska snart uppstod problem.
– Lärarna började ringa om att batongerna gick sönder redan på första lektionen. De hade mer eller mindre bara fällt ut dem och slagit några gånger så gick de sönder, säger Nicklas Gjersvold som jobbar på polisutbildningen i Växjö.
Vad är det som händer med dem?
– De spricker upp vid knappen som man trycker på för att fälla ihop batongen och sedan faller de i bitar.
Blir batongerna obrukbara?
– Ja eftersom låsmekanismen slutar att fungera och då går det inte att fälla ihop dem.
Hur många trasiga batonger handlar det om?
– 55 stycken. Jag vet inte hur många som har använts totalt men 55 är en stor andel.
Tanken var att studenterna på termin två skulle få egna batonger efter en övningsperiod, men så blev det inte.
– Vi valde att inte dela ut några batonger utan har kontaktat inköpsenheten på Polismyndigheten så ska de höra med leverantören om det är något fel på batongen eller om det är vi som har fått en dålig sändning.
Även polisutbildningen i Umeå har börjat använda de nya batongerna och där har man samma erfarenhet, enligt Patrik Blomqvist som är servicetekniker där.
– Vi började utbilda på den nya batongen förra terminen och det visade sig ganska fort att den inte håller måttet riktigt.
På vilket sätt?
– Det är batonger som är nya från kartong som de har slagit ut en, två gånger och så har delar lossnat på dem. Det är inte alla batonger som är så, men vissa.
Polismyndigheten upphandlade den nya batongen sommaren 2017, men hittills är det främst polisutbildningarna i Växjö och Umeå som har använt dem i större skala. Yrkesverksamma poliser får den nya batongen om de behöver byta ut sin gamla. I den gruppen är det bara ett fåtal som har reklamerat, enligt Stefan Nyman, strategisk inköpare på Polismyndighetens inköpsenhet.
– Det handlar om 4-5 batonger i region Syd. Men batongerna används inte heller lika intensivt i verksamheten som på utbildningarna.
Polismyndigheten har uppmanat polisutbildningarna att skicka de trasiga batongerna till leverantören. En fråga som behöver utredas är om det är materialet som brister eller om det rör sig om ett handhavandefel. Skulle det visa sig att det är fel på batongen kan myndigheten dra i handbromsen, enligt Stefan Nyman.
– Då har vi möjligheten att inte förlänga avtalet och göra en ny upphandling.
Polistidningen har varit i kontakt med leverantören som har undersökt de batonger som har kommit i retur från polisutbildningarna. ”Felet som uppstått uppkommer i första hand om man försöker slå ihop batongen och inte knappen är intryckt. Vad som har hänt i detta fall kan vi inte säga i nuläget”, skriver säljansvarig i ett mejl.
Enligt leverantören finns det en bra bit över 10 000 batonger av den aktuella sorten i drift inom olika verksamheter i Sverige och bara ”ett fåtal promille” har reklamerats.
*Vid polisutbildningen på Södertörns högskola används fortfarande den gamla typen av batong.