Tre metallbehållare, som legat på en hylla i en av Stockholmspolisens beslagslokaler i över ett och ett halv år, har nu visat sig vara radioaktiva.
Tre metallbehållare, som legat i en av Stockholmspolisens beslagslokaler i över ett och ett halv år, har nu visat sig vara radioaktiva.
Enligt uppgift stals de tre avlånga metallbehållarna behållarna från Stockholms Universitet i juni år 2017 och hamnade en månad senare i beslaget, där de fått ligga sedan dess. I dagarna transporterades de från beslaget Stockholm City till företaget Stena Recycling i Huddinge för återvinning.
– När personalen åkte med det här godset till Stena så reagerade deras Geigermätare kraftigt. Vår personal tog det då till ett annat ställe där vi förvarar beslag och där det inte finns några människor, och jag tog kontakt med Strålsäkerhetsmyndigheten direkt, säger Kristina Forsgren, gruppchef på operativt stöd 1 beslag Stockholms City.
– När man får en sådan uppgift blir man väldigt oroad, för prio är: Kan personalen ha blivit skadad? Det var väldigt obehagligt, det måste jag verkligen säga. Jag har aldrig varit med om något liknande. Det hade inte varit bra att ha haft de produkterna bredvid sig när man hade suttit och fikat.
Det handlar enligt uppgift om tre behållare som är cirka 70 centimeter långa och cirka tio centimeter i diameter. De väger tillsammans drygt 15 kilo.
Hur har de här behållarna förvarats på beslaget?
– De har förvarats här på Kungsholmen i en av våra beslagslokaler på en hylla, säger Kristina Forsgren.
Har ni vidtagit några åtgärder efter den här händelsen?
– Vi har skrivit en intern Lisa-anmälan för samtlig personal, för vi vet inte exakt hur många som har hanterat det här. Och jag har skrivit om det här som en allvarlig händelse till Arbetsmiljöverket.
Har ni funderat på att installera några Geigermätare?
– Absolut. Det har vi pratat om, säger Kristina Forsgren.
Enligt uppgift har Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, meddelat polisen att strålningen från de aktuella behållarna utgör fara om personal vistas nära dagligen.
Men SSM tonar nu ner det uttalandet.
– Vi har mätt precis intill själva behållarna och fått väldigt låga nivåer. Några gånger mer än bakgrundsnivån, säger Britt-Marie Rolén, utredare på SSM.
Hur farligt kan det ha varit för personalen?
– Allting finns det en risk med. Vi brukar försöka undvika att prata i de där termerna. Vi uppfattar inte att det varit någon risk med det här på något sätt. Så skulle jag nog uttrycka det.
Det som enligt SSM kan finnas i metallbehållarna är den radioaktiva gasen krypton-85, som alltså tidigare har använts av Stockholms Universitet. Behållarna är enligt uppgift intakta och SSM gör bedömningen att det inte läckt ut något från dem.
Det finns inga uppgifter om att någon anställd på polisen skadats av strålning från de aktuella behållarna.
SSM meddelar att man nu håller på att utreda hur behållarna bäst ska destrueras.
Håkan Frisell
frilansjournalist