Annons
Annons

Handskydd på MP5:a
kan ge osäkert grepp

8 mars 2019, 00:00
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.

En polis i Stockholm sköt i höstas av sig fingertoppen vid en övning med förstärkningsvapnet MP5. Arbetsmiljöverket kritiserar nu att det inte har gjorts någon riskbedömning av vapnet.

En polis i Stockholm sköt i höstas av sig fingertoppen vid en övning med förstärkningsvapnet MP5. Arbetsmiljöverket kritiserar nu att det inte har gjorts någon riskbedömning av vapnet.

Det var i samband med en instruktörsutbildning i höstas som en av deltagarna fick sitt långfinger framför mynningen på MP5:an. När ett skott gick av skadades fingertoppen så allvarligt att behövde amputeras.
Olyckan anmäldes till Arbetsmiljöverket som nu har granskat ärendet och konstaterar ett antal brister. Bland annat har vapnet försetts med ett handskydd med en infästning för lampa, som gör att det finns risk att skytten inte kan hålla vapnet i ett säkert grepp. Monteringen av handskyddet är inte godkänd av Polismyndigheten.

Arbetsmiljöverket kritiserar också att det inte har gjorts någon riskbedömning av vapnet. Varken före eller efter monteringen av det nya skyddet och lampan.

Polisens nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson har vänt sig till arbetsgivaren och krävt att få veta vilka åtgärder man har vidtagit efter olyckan och Arbetsmiljöverkets inspektion.
– Det är anmärkningsvärt. Om man tillför något nytt till ett vapen så måste det ju riskbedömas innan man börjar använda det. Och om inte tillbehöret är godkänt så har myndigheten begått ett allvarligt fel, säger han.

MP5:an används i hela landet och handskyddet med lampan har monterats på vapen på flera orter, inte bara i Stockholm där olyckan inträffade. Det har skett flera olyckor med skjutna fingrar, konstaterar Arbetsmiljöverket. Nu kräver man att Polismyndigheten gör en undersökning och riskbedömning av MP5 samt att alla som ska använda vapnet har rätt utbildning och information om riskerna. Jenny Bengtsson är inspektör på Arbetsmiljöverket.
– Polisyrket är tillräckligt riskfyllt som det är, man ska inte riskera att skjuta av sig fingrarna också. Om inte Polismyndigheten följer våra krav så kan vi komma att besluta om ett vitesföreläggande, säger hon.

Anna Hjorth
frilansjournalist

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst