ANNONS;

ANNONS:

 
 


Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 6. Den delas ut runt den 6 december till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, trots att du är medlem, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

Firandet dröjer …

Lena Nitz, ordförande

 
 

 
 
 

Arkiv

Mikael Sjöstedt Foto: Emma Eneström

Ny lag utmaning för Säpo

Publicerad 2019-03-27

Aktuellt Den nya säkerhetsskyddslagen kommer att ge Säkerhetspolisen mer jobb, samtidigt som andra arbetsgivare börjar dra i myndighetens personal. Det säger Mikael Sjöstedt, anställd på Säpo och ledamot i Polisförbundets styrelse.

Den 1 april träder en ny säkerhetsskyddslag i kraft. Tanken med den nya lagen är att snäppa upp säkerhetsarbetet i verksamheter som hanterar information av betydelse för Sveriges säkerhet. Förhoppningsvis ska det förhindra nya skandaler, som den på Transportstyrelsen då uppgifter om Sveriges hemliga agenter blev tillgängliga för utländska IT-tekniker.

Den nya lagen både skärper kraven och omfattar fler verksamheter än i dag. Alla myndigheter och företag som driver ”säkerhetskänslig verksamhet” ska på eget initiativ utreda behovet av skyddsåtgärder.

Säpo kommer att behöva jobba mer med rådgivning och får fler att utöva tillsyn över. Enligt Mikael Sjöstedt ställer det nya krav på myndigheten.
– Vi behöver se till att vi är tillräckligt många som har ett tillräckligt djup i de här frågorna.
Samtidigt ser han en risk att andra myndigheter och företag försöker rekrytera Säpos personal.
– När kraven skärps på resten av samhället behöver nya aktörer hitta sin kompetens. Och var hittar de den? Det kommer att bli en utmaning för Säpo att behålla medarbetarna.
Ytterligare en effekt av den nya lagen är att fler anställningar blir säkerhetsklassade, vilket i sin tur gör att Säpo måste göra fler registerkontroller och särskilda personutredningar.
– Även där kommer vi att märka ett ökat tryck, säger Mikael Sjöstedt.