Annons
Annons
Det här innehållet kommer från vår tidigare hemsida och kan därför se annorlunda ut.
Illustration: Emma Hanquist/Form Nation

-Det var faktiskt när jag jobbade på flygplatsen som jag fick en fästing. Det är inte så konstigt som det låter, säger Lasse Andersson.

Illustration: Emma Hanquist/Form Nation

-Det var faktiskt när jag jobbade på flygplatsen som jag fick en fästing. Det är inte så konstigt som det låter, säger Lasse Andersson.

Lasse Andersson Foto: privat

Han hade jobbat som hundförare i många år, men hade tagit ett uppehåll. Smittbäraren hittade honom i vegetationen vid Skavsta flygplats. En kollega tog bort den lilla fästingen som troligtvis precis hunnit sätta sig.

Lasse Andersson hade blivit vaccinerad mot TBE via jobbet och reflekterade knappt när han ett par veckor efter fästingbettet kände sig förkyld.
– Jag väntade på en tredje spruta. De sa att det var två procents chans att jag skulle få TBE.
Först blev han frisk.
– Sedan fick jag ont i huvudet och märkte att jag såg illa på ett öga.

”Jag sov 22 timmar om dygnet i början och var sjukskriven i ett halvår.”

Lasse Andersson åkte in till lasarettet. Då var han också förlamad i ena armen. Ganska snabbt misstänktes TBE. Eftersom TBE är ett virus går det inte att behandla. Sjukvården kan bara försöka underlätta för kroppen att ta sig igenom vad den utsätts för.
– Jag sov 22 timmar om dygnet i början och var sjukskriven i ett halvår.
Så småningom trappade han upp jobbandet och ett år senare försökte han jobba heltid. Han klarade det genom att ta ut semester var tredje eller fjärde vecka.
– Jag hade mycket semester kvar, berättar han.
Jobbet var ungefär vad han orkade med. Gav han sig på att handla mat blev han helt utmattad. När Lasse Andersson blev sjuk hade han tjänstehunden kvar och hade tänkt att återgå till att jobba som hundförare. Men det gick inte. Året efter att han blev sjuk gjorde han utlandstjänst i Grekland, vilket fungerade förvånansvärt bra. Han skrattar.
– I ärlighetens namn är det ju ganska bekvämt med utlandstjänst.

Sommaren 2011 började Lasse Anderssons sparade semester ta slut, hans blodtryck var högt och den fysiska statusen usel. Han, som alltid haft toppvärden och varit vältränad, har fortsatt träna under hela sin sjukdomstid. Läkarna ska ha sagt att hans goda fysik kan ha räddat livet på honom. Men nu blev han tvungen att trappa ner på jobbet. Efter att ha provat olika procentsatser landade han på 25 procent.
2014 fick han en hjärtinfarkt.
– Det var tur att min fru var hemma, annars vore jag inte här i dag. Jag har henne att tacka för mycket.
2016 följde en tia och en stroke. Lasse Andersson fortsatte jobba uniformerad på terminalen fram till 2017 då han fick ytterligare en mindre hjärtinfarkt och arbetsgivaren satte stopp.

Nu är han vad som tidigare kallades för sjukpensionär. På frågan om allt som drabbat honom är kopplat till den där fästingen finns lite olika svar. De läkare han möter i vården verkar tycka det är högst troligt, med tanke på hur frisk han var innan.
– Men ingen läkare vill säga det officiellt. Försäkringskassan utreder just nu om det är arbetsskada.
I dag har Lasse Andersson, som bor på landet utanför Nyköping, blivit en jäkel på att odla paprika och tomater. Det enda som hjälper mot hans symptom är att fortsätta tränaoch hålla sig i form, tycker han. Men han saknar jobbet.
– Det är tufft att behöva sluta när man känner att man har mycket kvar att ge. Är det något jag säga till folk så är det att gå och vaccinera er för fan. Gör det nu.

Föredrar hårbeväxta ställen

Fästingen är ett litet spindeldjur som lever på att suga blod. Den utvecklas från ägg till larv, till nymf sedan fullvuxen och byter värddjur mellan stadierna.

Den kan då föra med sig smitta från ett värddjur till ett annat. De fästingar vi har i Sverige kan sprida TBE och borrelia.

Fästingar trivs bäst på skuggiga och fuktiga platser, i tät lövskog och högt gräs. Kläder ger visst skydd, men leta gärna igenom kroppen när du varit ute i skog och mark. Det tar ibland upp till ett dygn innan fästingen sätter sig. Den söker efter ett fuktigt och varmt område på kroppen och föredrar ofta hårbeväxta ställen. De sätter sig också gärna där huden är som tunnast, som i böjveck och hårbotten.

Har du fått en fästing så ta bort den så fort som möjligt. Helst med pincett eller fästingborttagare.

Borrelia är en bakterieinfektion som först ofta syns som en rund rodnad i huden kring bettet. Den röda ringen växer sedan. Borrelia kan också ge trötthet, huvudvärk och värk i leder och muskler.
Borrelia går över från fästingen till värddjuret först efter något dygn. Den kan behandlas med antibiotika och den som drabbats blir ofta helt återställd. Många smittas av borrelia utan att veta om det och tillfrisknar av sig själva.

TBE, eller fästingburen hjärnhinneinflammation är ett virus. De flesta som smittas av TBE kommer aldrig att märka av det. Blir du sjuk går det endast att behandla symtomen. Sjukdomen ger sig tillkänna i olika steg. Först kan man insjukna i influensaliknande symtom för att sedan bli frisk några dagar. Det kan ta upp till en månad innan det slår till ordentligt. Då med hög feber, svår huvudvärk, illamående, förvirring och andra neurologiska problem. De allra flesta blir helt återställda. Cirka en tredjedel får kvarstående men. TBE smittar dessvärre direkt när fästingen biter sig fast. Här hjälper bara vaccin som går att få genom din vårdcentral eller speciella vaccinationskliniker.

För fullgott långvarigt skydd krävs tre vaccinationer.
För att sedan behålla skyddet fyller man på. Men vaccinet ger skydd redan några dagar efter första sprutan och då inkubationstiden för sjukdomarna kan vara flera dagar kan det hjälpa att ha vaccinerat sig samma dag som man blir biten.

Sök alltid vård om du tror att du blivit infekterad med TBE eller borrelia. Mot borrelia kan antibiotika sättas in och vården kan hjälpa med behandling av symtomen för TBE som kan bli mycket besvärande. TBE är anmälningspliktigt enligt smittskyddslagen, det är inte borrelia.

Ny skräckfästing
Förra sommaren upptäcktes att den så kallade jättefästingen Hyalomma rufipes har hittats i Sverige. Den ”jagar” aktivt sitt värddjur, till skillnad från de fästingar vi är mer vana vid. De har troligtvis kommit med flyttfåglar och vid milt väder kan de ha överlevt vintern. Den nya besökaren skulle kunna bära på ytterligare smittor, men sannolikheten att smittas ska vara mycket låg.

Källor: Vårdguiden, fästing.nu, Vaccinationscentrum, Folkhälsomyndigheten, Hjärtats gäster (podd), Aftonbladet.se

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser