I Malmö placeras alla nyblivna polisassistenter som utredare, istället för att rotera. Först efter 18 månader får de söka yttre tjänst.
– Många kommer att söka sig bort, säger en Malmöaspirant.
I Malmö placeras alla nyblivna polisassistenter som utredare, istället för att rotera. Först efter 18 månader får de söka yttre tjänst.
– Många kommer att söka sig bort, säger en Malmöaspirant.
Malmö är ett av de polisområden som länge haft bemanningsproblem på utredningssidan. Ett stort antal tunga mord de senast åren har samtidigt tärt på resurserna. För ett par år sedan lyfte Polistidningen hur PA-roterare fick verksamheten på krimjouren att gå runt. De ständigt förlängda kommenderingarna skapade frustration. Då var Erik Åberg chef för krimjouren i Malmö. Nu är han biträdande lokalpolisområdeschef, och i maj 2018 togs beslut om att alla nya skulle få fast placering på utredningsverksamheten istället.
– Det är en förtroendefråga. Vi vill skapa förutsägbarhet. Tidigare har vi inte hållit tiderna, nu får alla som varit i utredningsverksamheten i 18 månader eller mer söka yttre tjänst via det interna ansökningsförfarandet, säger Erik Åberg.
Ansökningarna till yttre tjänst sker två gånger per år.
Erik Åberg tror att några kommer att välja att stanna, men att de flesta kommer att söka sig ut. Enligt honom försöker man sprida ut de nya placeringarna lite så att det inte ska bli för tungt för de få mångåriga utredare som ständigt måste lära upp nya. Han säger också att poliserna, trots att de flesta längtar ut, gör ett utmärkt jobb.
– Det är inga sura miner.
Efter tre månader ”utan mord” säger också Erik Åberg att det finns möjlighet att andas bland Malmös utredare även om balanserna kvarstår.- Det är knappt så man vågar säga det.
Framöver sätter han stort hopp till en större poliskår och tror också att man kanske kan hitta lösningar som att få jobba halva tiden ute och halva inne. Han menar också på att man kanske skulle fundera på hur polisutbildningen är utformad, när behovet av utredare är så stort.
-Man utbildar ju poliser för yttre tjänst.
Polistidningen har pratat med en aspirant, med placering i Malmö. Han vill vara anonym, men säger att det är blandade känslor bland kamraterna.
– När man väl har blivit polis så vill man ju ut. Många kommer att söka sig bort och jag känner flera som redan sökt sig utanför Malmö för att de vill jobba ute.
Aspiranten kan se poänger med att sitta på utredning innan han går ut i yttre tjänst för att se hur det fungerar och kunna göra ett bättre jobb.
– Men blir det två, tre år så vet jag inte. Jag är 35 idag och kommer kanske hinna bli 40 innan jag kommer ut.
Kan det hända att du blir kvar inne tror du?
– Nej, jag kommer aktivt söka mig ut. Möjligtvis om jag hamnar någonstans där jag verkligen trivs.
Vad tror du skulle kunna få fler att stanna på utredningen?
– Kanske ett mellanläge där man kunde vara både ute och inne. Det skulle kunna vara en liten morot.
Theres Lindgren är ordförande för Polisförbundet i Malmö. Hon håller med Erik Åberg om att lösningen med fasta placeringar på utredningen från start ger en stabilitet som saknats tidigare.
– Balanserna måste man ju komma tillrätta med och då får man ju ta till de nya.
Men hon ser också problem med lösningen och menar att det finns en risk för ett stort antal tappade sugar.
Hon menar att risken finns att många lämnar för närliggande orter med möjlighet att jobba ute.
– Vi har ju många unga och arbetsgivaren måste titta på arbetsvillkoren för de som utreder.
Vad gör ni från fackets sida i den här frågan?
– Vi har en ständig dialog med arbetsgivaren och håller också koll på att det går rätt till när det bestäms vilka som får gå ut, säger Theres Lindgren.