Nya Polkon ska innehålla situationsanpassat och i viss mån dynamiskt skytte. Men utvecklingen av skjutbanorna har inte hängt med och nu tar det stopp. Det menar huvudskyddsombudet i Region Väst, Björn Johnson.
Nya Polkon ska innehålla situationsanpassat och i viss mån dynamiskt skytte. Men utvecklingen av skjutbanorna har inte hängt med och nu tar det stopp. Det menar HSO i Region Väst, Björn Johnson.
I januari kom det upp skyltar på en inomhusskjutbana i Kallebäck utanför Göteborg, där Polisen haft delar av sin Polkon*-träning. Skador hade uppstått på banan, då den inte var anpassad efter det situationsanpassade skytte som ägt rum där. Det enligt vapenansvariga i regionen. På skyltarna stod bland annat ”att skytten måste stå rakt framifrån och som lägst i knästående ställning”.
Begränsningen väckte reaktioner. Patrick, polis på IGV i Göteborg som övat på banan, förstår att man måste följa reglerna.
– Nackdelen är ju att vi inte har något alternativ, säger han.
Sedan skylten kom upp har han varit på en övning på den aktuella banan, men då höll man sig till kompetensskjutningen. Så blir det troligtvis också framöver, om man får tro Björn Johnsson, huvudskyddsombud i region Väst.
– Utifrån mitt perspektiv är det halt för dynamiskt skytte hos oss, säger han.
Han menar att de banor som finns att tillgå inte är besiktigade för annat än kompetensskytte.
”Det är tråkigt att behöva stoppa en påbörjad utveckling, men det här sätter ljus på något som tidigare varit odiskuterat.”
Samtidigt pågår ett nationellt arbete med att ta fram nya formuleringar i Polisens Fap med ”föreskrifter och allmänna råd om utförande och besiktning av skjutbana”. Där handlar det, enligt ansvariga, om att banorna ska användas för det de är besiktigade för. Enligt Björn Johnsson låter det helt rimligt utifrån ett skyddsperspektiv.
– Det är tråkigt att behöva stoppa en påbörjad utveckling, men det här sätter ljus på något som tidigare varit odiskuterat.
De ännu inte beslutade ändringarna Fap:en har väckt skepcis. Bland annat frågar sig Stefan Ekstedt, polkoninstuktör med nationellt ansvar för utbildning på förstärkningsvapen, vilka risker man egentligen förhåller sig till.
– Jag tillbringar 30 till 40 dagar om året på skjutbanor och har gjort det i 30 års tid, och har aldrig hört talas om att det skulle vara några vådaskjutningar, säger han.
Björn Johnsson menar att det inte är så arbetsmiljölagen fungerar.
– Vapnen har utvecklats och vi måste hela tiden utvärdera uppkomna risker. Om vi till exempel sett att en polisbil är farlig i ett moment då väntar man ju inte på att något ska hända.
Nu vill Björn Johnsson att man ska fokusera på att hitta en långsiktig lösning där banor byggs för de behov som finns.
”Men skjutbanor ska besiktigas och då ska man skjuta efter hur de är besiktigade.”
Maria Thulin, före detta polis och nu civilanställd jurist på rättsavdelningen, har processansvar för fap:en. Hon har fått många frågor från oroliga instruktörer. Vissa tror att det rör sig om ett generellt förbud mot dynamiskt skytte. Det är enligt henne inte aktuellt.
– Men skjutbanor ska besiktigas och då ska man skjuta efter hur de är besiktigade. Är de besiktigade för 180 graders kulfång så får man skjuta i 180 grader, säger hon.
Arbetet med att omformulera fap:en hoppas hon är klart inom ett halvår. Efter det kommer det dröja ytterligare en tid innan den träder i kraft.
*Polisiär konflikthantering
Fotnot: Detta är den artikel som publicerats i Polistidningens aprilnummer, som delas ut runt 12 april. Den innehåller stycken ur tre texter som publicerats tidigare på webben. Dessa kan du läsa här, här och här.