
I England, liksom i Sverige, har det räknats som skadegörelse att utöva våld mot en polishund. Nu ändras lagen.

I England, liksom i Sverige, har det räknats som skadegörelse att utöva våld mot en polishund. Nu ändras lagen.
I samband med att domen föll mot den man som knivhögg polishunden Django uttryckte hundföraren Martin missnöje över att det räknades som skadegörelse av normalgraden. Detsamma ansåg hundföraren till brittiska polishunden Finn.
Finn knivskars allvarligt 2016, i samband med att han ska ha räddat livet på sin förare. Gärningsmannen dömdes för skadegörelse när det gällde de fyra knivhugg han tillfogat hunden. Utöver det dömdes han för att ha skadat hundföraren. Finns hundförare, Dave Wardell, har sedan dess drivit en kampanj, under parollen Finns Law, för att våld mot djur i tjänsten ska räknas som ett eget brott. I dagarna gick lagändringen officiellt igenom och kommer att träda i kraft från och med den 8 juni.
”Efter månader av kampanjer är det fantastiskt att se detta förverkligas, som erkänner vikten av polishundar i vår familj”, säger Dave Wardell till BBC.
Regeringen i Sverige har nyligen, inför lagrådet, föreslagit en liknande lagändring. Enligt förslaget ska angrepp på bland annat polishundar räknas som ”blåljussabotage”. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 januari 2020.