ANNONS:

ANNONS:

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 4. Den delas ut i september till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 

Ordförandeord

Polisen får inte prioriteras ner

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

Vådaskott kan sluta
med vite för Polisen

Publicerad 2019-07-24

Aktuellt Var ska poliser förvara sina handskar när de inte har dem på händerna? Arbetsmiljöverket vill se tydliga instruktioner efter ett vådaskott. Men Polisen tycker inte att det behövs och nu hotas myndigheten av vite.

I oktober 2018 råkade en polis i Södertälje skjuta sig i benet i samband med ett ingripande. Polisen berättade efteråt att han hade dragit sitt vapen och sedan fått problem när han skulle hölstra det igen. Något tog emot och han fick trycka och slå på pistolen för att den skulle gå ända ner, så att han kunde fälla över hölstrets bygel. Det var då det small.
Vapenteknikerna som utredde händelsen efteråt lade fram en teori om att polisen hade haft sina handskar fästa i anslutning till hölstret och att en av dem hade åkt ner i hölstret när han drog sitt vapen. Troligen hade handsken sedan påverkat avtryckaren vid hölstringen.

Huvudskyddsombudet Thomas Mattisson kallar det för den minst otroliga förklaringen bland många otroliga.
– Det finns kollegor som i stressiga situationer sätter handskarna bakom pistolkolven eftersom det går fort. Normalt flyger handskarna i väg om man behöver dra sitt vapen. Men i det här fallet har förmodligen en handske åkt ner i hölstret.

Arbetsmiljöverket, som har granskat händelsen, tog fasta på teorin om handsken och krävde att Polismyndigheten skulle utfärda tydliga instruktioner om var handskar och annan utrustning ska förvaras så att de inte påverkar hantering av tjänstevapnet.

I ett svar skrev Polismyndigheten att det är orimligt att myndigheten ska utfärda varningar för alla upptänkliga situationer som kan undvikas med ”rimlig försiktighet i samband med hantering av skjutvapnet”. Myndigheten ifrågasatte också om det överhuvudtaget hade gått till så som Arbetsmiljöverket förutsatt. Polismyndigheten pekade på att hölstren är formgjutna för vapenmodellen och att det är osannolikt att en handske eller en del av en handske kan befinna sig i hölstret samtidigt som pistolen.

Huvudskyddsombudet Thomas Mattisson är inte nöjd med svaret.
– Det var rätt spydigt faktiskt och budskapet verkade vara att det här är något som Arbetsmiljöverket inte begriper och inte ska lägga sig i.
Själv skulle han vilja se en tydligare reglering av polisers utrustning i allmänhet.
– Det saknas riskbedömningar för olika tjänstefordon och för SigSauern. Och det finns inga enhetliga anvisningar för var olika saker ska sitta på bältet. En bra instruktör lär ut rätt, men det blir ett godtycke.

Polismyndigheten har fram till den 15 november på sig att uppfylla Arbetsmiljöverkets krav, annars kan det bli fråga om ett vite på 100 000 kronor.