Jerry Loklint lägger en nyare pistol intill Sig Sauern som används i dag. Storleksmässigt skiljer de sig inte så mycket åt, men den nyare varianten har till exempel ingen hane som sticker ut. När man lyfter vapnen blir skillnaden mer påtaglig.
– Kanske inte hälften, men en tredjedel lättare skulle jag säga att ett modernare vapen är.
Jerry Loklint
Det kommer dock att dröja en stund innan poliserna ute i verksamheten kan ha det nya tjänstevapnet i sin hand. Nu ligger frågan i den styrgrupp Jerry Loklint sitter med i, i egenskap av projektledare. Där representeras också Polismyndigheten av bland annat upphandlingsansvariga, men också facket och skyddsorganisationen.
Någon gång under andra kvartalet 2020 hoppas man vara klar med kravställning och öppna upp för anbud. Och väl i mål är ambitionen att alla vapen ska vara utbytta på fem år.
– Det är en ekonomisk fråga också. Det kostar att ha flera avtal för reservdelar och service igång samtidigt.
Den Sig Sauer-modell som fungerar som tjänstevapen i dag upphandlades i mitten av 80-talet. Det är nästan bara i de nordiska länderna som den används fortfarande, enligt Jerry Loklint. På senare år har man upptäckt allt fler förbättringsområden. Vad det kommer stå för tillverkare på framtidens tjänstevapen är långt ifrån klart. Olika typer av vapen har testats i olika referensgrupper. Men Jerry Loklint är mycket noga med att det inte rör sig om att prova de enskilda produkterna eller tillverkarna.
– Vi har tagit hem ett tiotal olika referensvapen från olika tillverkare. Kanske man gillar greppet på ett vapen och någonting annat på ett annat vapen.
I referensgrupperna har bland annat sjöpoliser, hundförare och vapentekniker ingått. Men också poliser från norra Sverige.
– Klimatet spelar roll för urvalet. Vi kan inte ha ett vapen som inte tål kyla. Och det måste också tåla att det är fuktigt och kallt på samma gång.
Ett annat krav har varit att deltagarna inte får ha något sponsorskap eller liknande från någon leverantör.
– Det har ju vissa som håller på med till exempel sportskytte.
Olika åldrar, kön samt höger- respektive vänsterhänta har också varit representerade.
Det har också genomförts vapentester på testinstitut och Jerry Loklint har tillsammans med kollegan Martin Bekking, precis påbörjat arbetet med att ta fram, vad han hoppas ska bli en riktigt solid kravspecifikation.
På frågan om man lärt sig något av upphandlingen av skyddsvästar, där bärprovet blev helt utan betydelse till följd av anbudsgivarens låga pris, säger han sig inte vara så insatt i tidigare upphandlingar.
– Men på pistolerna kommer vi inte att göra något bärprov. I stället trycker han på vikten av att göra ordentliga tester och provskjutningar innan man bestämmer sig för en tillverkare.
– Vi vill ha ett vapen som inte har barnsjukdomar.
Han tycker också att han har bra förutsättningar i styrgruppen för att lägga stor vikt vid kvalitet i kommande upphandling och hoppas att det viktas upp mot pris ordentligt.
– Det kommer ändå gå att få ner priserna då det är mycket billigare att tillverka bra vapen i dag.
Men vet du någonting om HUR man kommer att vikta pris mot kvalitet den här gången?
– Nej, men jag hoppas att det inte blir lägsta anbud som vinner. Däremot behöver inte lägst pris vara sämst. Det finns så mycket bra vapen på marknaden, säger Jerry Loklint.
Hög säkerhet viktigast
– Du måste kunna lita på att det fungerar i alla väder och i alla situationer. Det säger Hans Olsson på Polisförbundet, som sitter med i styrgruppen för bytet av tjänstevapen.
Hans Olsson
Utifrån ett skyddsperspektiv är hög säkerhet och funktionalitet det absolut viktigaste när ett nytt tjänstevapen upphandlas, menar Hans Olsson. Han pekar också på vikten av rätt utbildning i tillräcklig omfattning.
– Man ska känna sig trygg med sitt vapen. Behövs det 20 timmar får man inte gena i kurvorna och utbilda i 10 timmar, säger han.
– Sedan om vapnet är något lite lättare att bära på är det en bonus såklart, säger han.
Hans Olsson säger att han har stort förtroende för de som jobbar med frågan.
– Tittar man på det jobb vi har fått redovisat i styrgruppen så känns det bra. Jag har ingenting att anmärka på.
Han har heller inga direkta synpunkter på att man planerar att byta ut vapnen under en femårsperiod. Det viktiga, menar han, är hur bytet sker.
– Till exempel att de som jobbar tillsammans har samma typ av vapen utifall situationer skulle uppstå då man behöver hantera kollegans vapen.