Annons
Annons

VR kan bli redskap för Polkon

I framtiden kan en del av polisens träning komma att ske med VR*-glasögon på, för att bättre kunna öva på att reagera och ta beslut i stressade situationer.
29 november 2019, 00:00

Just nu är Polismyndigheten del av ett EU-projekt vars syfte är att ta fram en modell för detta. Bakgrunden är att ett holländskt företag som skapat ett VR-system som de sålt till sin militär, velat ta det vidare till europeisk polis i yttre tjänst och sökt EU-pengar för detta.

Inom ramen för EU-projektet har de nu gått samman med ett österrikiskt forskningsinstitut för att utveckla tekniken och ta fram en VR-miljö för poliser att öva i. Förutom Sverige så är polisen i Österrike, Rumänien, Tyskland, Holland och Belgien också med i projektet och bidrar bland annat med kunskap om hur poliser tränar i dag samt vad för behov man tycker sig ha.

– Vi vill till exempel att scenariot kan ändras efter hur du beter dig och att man ska kunna öva på olika typer av utgångslägen. Till exempel att man är dubbelpatrull eller har elchockvapen, säger Anders Essman, på utvecklingscentrum Stockholm, som representerar svensk polis i projektet.

De olika ländernas behov stämmer bra överens med varandra tycker han.

– Skjuter man så sker det ofta på nära håll och i nödvärn. Skjutteknik tränar vi på men det här handlar mer om att fatta beslut under stress.

Till stor del handlar det, enligt honom, om att lära sig om sig själv och hur man reagerar när man utsätts för svåra situationer.

Projektet startade i maj och i oktober hölls en workshop i Sverige där bland annat Polkon-ansvariga, verksamhetsutvecklare och ingripandepoliser deltog. Även skyddsorganisationen var representerad.

– Det är viktigt att alla nivåer är med i det här, säger Anders Essman.

Projektet, Shotpros, ska pågå i tre år, och är inne på sitt första. År två ska tekniken testas och på det tredje ska det utvärderas och justeras. Först efter det kommer Polismyndigheten ta ställning till om det är något man vill ta in.

*VR = virtual reality

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst