Våren 2019 hoppade Polisförbundets skyddsorganisation av samarbetet med arbetsgivaren kring upphandlingen av aktiva hörselskydd. De menade att myndigheten hade ändrat kravspecifikationen för hörselskydden utan att stämma av med verksamheten.
Upphandlingen rullade dock på och i höstas skrev myndigheten på ett avtal med leverantören Invisio Communication. En första laddning av hörselskydden har också levererats till myndigheten.
Måns Borgny, huvudskyddsombud med nationellt ansvar för bullerfrågan, har återupptagit samarbetet med arbetsgivaren nu när hörselskydden ska ut i verksamheten. Han utgår ifrån att det som har köpts in håller måttet.
– Ja, det här är inga leksaker utan professionella produkter som används av militär och andra grupper som har höga ljud omkring sig. Sedan får vi hoppas att de även passar för behoven i vår verksamhet. Det återstår att se.
Invisios aktiva hörselskydd består av två delar: en kontrollenhet som väger 100-150 gram och ett in ear- headset med käkbensmikrofon som väger omkring 50 gram.
Enligt Polismyndigheten kommer kontrollenheten att finnas i två modeller: V20, som kan kopplas ihop med två ljudkällor, till exempel en Rakel och en mobiltelefon. Och V60 som kan kopplas ihop med upp till fyra ljudkällor. V20 är tänkt för vanliga poliser medan V60 ska användas av chefer vid kommenderingar som behöver passa flera talgrupper.
Det aktiva hörselskyddet sitter i kontrollenheten och ska dämpa plötsliga ljudchocker, medan headsetets öronproppar skyddar passivt mot ihållande buller. Headsetet har också utanpåliggande mikrofoner som tar in omgivande ljud. Enligt uppgift från leverantören används detta hörselskydd bland annat av tysk och japansk polis.
Polismyndigheten har börja utbilda ett antal huvudinstruktörer på Invisios hörselskydd. De ska i sin tur utbilda ett större antal användarinstruktörer.
Tanken är att de vanliga användarna ska få sin utbildning mot slutet av första kvartalet i år. Det säger Bengt Johansson på Nationella operativa avdelningen, Noa, som ansvarar för införandet.
– Den största flaskhalsen när det gäller att sprida hörselskydden är utbildningen. Vi delar inte ut dem till någon som inte har fått utbildning.
Blir hörselskyddet personligt eller något man får låna vid behov?
– I nuläget är tanken att varje person som behöver det ska ha ett eget hörselskydd.
Kommer vissa grupper prioriteras så här i början?
– I första hand kommer vi att dela ut hörselskydden inom den särskilda polistaktiken, SPT, eftersom den personalen oftast befinner sig i miljöer med höga ljud. Sedan kommer vi att göra en inventering för att hitta andra grupper som löper en hög risk och behöver prioriteras.
Är målet att alla poliser i yttre tjänst ska ha det här hörselskyddet?
– Alla som riskerar att utsättas för högt buller. Det är lite upp till varje gruppchef att bedöma riskerna för sin personal.