Annons
Annons

Snuvad på examenshögtid efter anfall

En polisstudent som hade klarat hela utbildningen stängdes av bara tre dagar innan examenshögtiden. Skälet var misstänkt epilepsi. Polisförbundet har hjälpt studenten att överklaga.
14 januari 2020, 00:00

Under sista terminen på polisutbildningen drabbades studenten av två epilepsiliknande anfall och fick inte längre köra bil. Han informerade Polismyndigheten om detta. När bara tre dagar återstod av utbildningen stängde myndigheten av honom från studierna med omedelbar verkan, trots att han redan var godkänd på alla kurser och inte hade några moment kvar där han behövde köra bil.

Avstängningen resulterade i att han inte fick vara med på examensceremonin tillsammans med sina studiekamrater. Men några dagar senare fick han ett utbildningsbevis från lärosätet som visade att han hade fullgjort utbildningen med godkänt resultat.

Enligt uppgift från lärosätet tyckte Polismyndigheten inte att studenten skulle få ett utbildningsbevis, men lärosätet ansåg att han hade rätt till det. Lärosätet poängterar att det är en annan fråga om studenten ska anställas som polis nu när han är klar med utbildningen – en fråga som avgörs av Polismyndigheten och som lärosätet inte har några synpunkter på.

Polistidningen har sökt Polismyndigheten för att fråga varför studenten stängdes av så kort tid innan examen, men myndigheten har avböjt att kommentera. Polisen har rätt att avskilja en polisstudent, om studenten har visat sig olämplig för fortsatt utbildning. Myndigheten har också rätt att stänga av med omedelbar verkan ”om det behövs” i väntan på det slutliga beslutet om avskiljande. Det framgår av förordningen om utbildning till polisman.

På polisens hemsida kan man läsa att epilepsi är diskvalificerande för den som söker till polisutbildningen. Men Polisförbundet tycker inte att det fanns någon grund för att stänga av studenten i det här fallet.

– Han hade redan fullgjort sin utbildning. Det fanns ingen utbildning att stänga av honom ifrån, säger förbundsjurist Jonas Wiberg.

Förbundet har därför hjälpt studenten att överklaga avstängningen till polisens personalansvarsnämnd, Pan.

Är det någon vits att överklaga nu när han ändå har fått bevis på fullgjord utbildning?
– Ja, eftersom det är viktigt att avstängningsreglerna tillämpas på rätt sätt. Avstängningen borde inte ha någon betydelse för hans möjligheter att bli anställd men det återstår att se.

Kommer Polisförbundet ta strid för att han ska bli anställd som polis trots misstanken om epilepsi?
– Vi får avvakta vad Pan kommer fram till och utifrån det beslutet får vi se hur ärendet ska hanteras framåt.


epilepsi hinder för antagning

Den som har epilepsi kan inte bli polis, skriver Polismyndigheten i sin förklaring till polisutbildningens antagningskrav. Ett undantag kan vara om personen har varit symptomfri i minst tio år utan medicinering och har ett utlåtande från specialistläkare. Att epilepsi är diskvalificerande motiveras med att poliser inte får ha medicinska hälsotillstånd eller sjukdomar som kan utlösas eller förvärras av arbetet och som kan utgöra en fara för personen själv, för kollegor eller för allmänheten.

Källa: polisen.se

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
X
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst