ANNONS:

ANNONS:

 

Ordförandeord

När det man längtat till inte blir som man tänkt sig

Lena Nitz, ordförande

 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 3. Den delas ut i juni till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 
 
 
 

 
 

Arkiv

Foto: Polismyndigheten

Poliser tryggare med kroppskamera

Publicerad 2020-02-19

Aktuellt Ett test som gjorts med kroppskameror visar att de ger poliser tryggare arbetsmiljö på flera sätt. Däremot är det filmade materialet sällan användbart i domstol.

KAmeran

fästs till exempel på bröstfickan och kontrolleras av bäraren. Kamerorna är utrustade med ett förinspelningsläge. Det innebär att när polisen trycker på inspelningsknappen finns bildmaterial redan inspelat sedan 30 sekunder tillbaka.

Källa: Polismyndigheten

Under våren 2018 inleddes en pilot, under vilken det har fördelats 300 kroppsburna kameror till poliser i Botkyrka, Rinkeby och Södertälje. Syftet var att minska polisernas utsatthet för hot och våld och på så sätt förbättra arbetsmiljön. Försöket har sedan kontinuerligt utvärderats av Brottsförebyggande rådet, Brå.

I vissa avseenden har det fått önskad verkan. Poliserna känner sig, enligt Brå, mer trygga. Attacker mot poliserna med sten, laser och bangers samt sexuella trakasserier mot kvinnliga poliser har minskat markant. Däremot har inte knuffar, slag och sparkar mot poliserna minskat. En tänkbar förklaring, enligt Brå, är att berusade och sjuka personer inte förändrar sitt beteende för att de blir filmade.

I samband med att försöket med kroppskamerorna inleddes, hoppades också Polismyndigheten att det filmade materialet, i stor utsträckning, skulle kunna användas som bevisning i domstol. Så blev det inte. De filmer som lämnats in har i hög grad valts bort av åklagaren. Brås rapport visar att det varierar mycket hur poliserna använder kamerorna. För att de skulle kunna användas som bevisning i större utsträckning skulle riktlinjerna behöva vara tydligare, till exempel för vilka situationer som ska spelas in.