ANNONS:

ANNONS:

 
 

Det här är förstasidan på Polistidningen nummer 5. Den delas ut i oktober till dig som är medlem eller prenumerant.
Om du inte fått tidningen, kontakta Polisförbundet: medlemsservice (at) polisforbundet (punkt) se

Skatteverket meddelar att de just nu inte prioriterar att skicka ut Polistidningen till medlemmar med skyddade personuppgifter. Tidningen skickas ut i mån av tid, pga corona.

Läs mer om Polistidningen här.

 

Ordförandeord

”Därför ska vi bli mer aktiva inom kriminalpolitiken”

Lena Nitz, ordförande

 
 
 

 
 

Arkiv

I Växjö och Borås har det beslutats om ett undantag för polisutbildningen så att praktiska moment kan genomföras. Foto: Johan Svanestrand

Gott hopp om polisexamen

Publicerad 2020-03-18

Aktuellt Även polisutbildningen påverkas av regeringens uppmaning att, med anledning av coronapandemin, stänga högskolorna. Men med nuvarande bestämmelser har man, trots det, gott hopp om att kunna examinera nya poliser.

Ola Kronkvist
Foto: Linnéuniversitetet

Vid Linnéuniversitetet i Växjö och högskolan i Borås har rektorerna tagit beslut om att i viss mån undanta polisutbildningen från den fysiska avstängningen. Det då den anses vara samhällsviktig. Det betyder att de delar av utbildningen som kräver närvaro kan genomföras.
– Vi genomför praktiska moment med stor försiktighet, säger Ola Kronkvist som är prefekt Växjö.

Till exempel undviks aktiviteter som gör att studenterna svettas, man tar paus för att tvätta händerna och masker som används desinficeras.
– Studenterna byter heller inte grupper mer den här terminen, säger Ola Kronkvist.

”Om Polismyndigheten skulle kalla tillbaka våra lärare kan det bli svårt.”

Teoretiska moment kommer dock att tas på distans. Just nu jobbar man med att ta fram en form som ska ersätta salstentor.

Enligt Ola Kronkvist måste man ta höjd för att många kan bli tvungna att stanna hemma på grund av viruset och ger studenterna så många omexaminationer de kan behöva.

Samtidigt betonar han att läget hela tiden förändras och det kan komma nya beslut. Lärosätet har redan fått förfrågningar från polisregioner som har anställda som jobbar som lärare där.
– Om Polismyndigheten skulle kalla tillbaka våra lärare kan det bli svårt, säger han.

Övriga lärosäten har stoppat all utbildning som kräver fysisk närvaro, men liksom i Växjö har även Stockholm och Umeå stort fokus på att de som går de två sista terminerna ska kunna fullfölja enligt plan.

Daniel Skog Foto: Umeå universitet

I Umeå räknar man med att studenterna ska kunna få examen och nya poliser ska bli klara till sommaren.
– Termin fyra och fem har så lite kvar av terminen att vi, utifrån de förutsättningar som gäller just nu, ska klara av att få ut dem, säger Daniel Skog.

Han är föreståndare för polisutbildningen i Umeå.

Enligt honom är de flesta praktiska moment redan avklarade. Just nu pågår bland annat planering för att termin fem ska kunna avsluta utbildningen, efter aspiranten, på distans.

Ett orosmoln är om ytterligare restriktioner skulle innebära att även lärarna tvingas gå hem. Då kan det bli svårare att genomföra distansutbildningen.
– Än så länge får ju vi vara kvar på universitetet.

”Vi jobbar också stenhårt på att termin fyra ska ut på aspiranten.”

Peter Wenestam. Foto: Ossian Grahn

Peter Wenestam, som är studierektor på polisutbildningen vid Södertörn i Stockholm, tycker att de ständiga lägesförändringarna gör det svårt att säga någonting säkert, men tror också att de polisstudenter som nu går termin fem ska kunna anställas inom myndigheten när det var tänkt.
– Vi jobbar också stenhårt på att termin fyra ska ut på aspiranten.

Företrädarna för de olika polisutbildningarna säger sig ha intensiv kontakt såväl med varandra som med Polismyndigheten. Peter Wenestam menar att man verkligen gör precis allt man kan.
– Men man får inte glömma bort, hur desperata vi än är för att få ut fler poliser så är ingen betjänt av att vi släpper ut poliser som inte är färdiga. Det skulle innebära enorma risker, säger han.

Fotnot: Utbildningarna i Borås och Malmö har, än så länge, bara studenter upp till termin tre.