Annons
Annons

Oklart läge om nya polislöner

I dag kom beslutet: avtalsrörelsen skjuts upp. När polisernas centrala avtal blir klara är i dagsläget oklart.
20 mars 2020, 00:00

Industrins parter bestämde i dag att skjuta upp avtalsförhandlingarna. Kollektivavtalens giltighetstid förlängs från 31 mars till den 31 oktober.

”Den mycket snabba och kraftfulla påfrestning och påverkan som Covid-19 fått på samhällsfunktioner, industrin och näringslivet i övrigt gör att parterna inte bedömer det möjligt att i nuvarande situation ingå sedvanliga avtal som skulle vinna acceptans hos medlemmarna, medlemsföretagen eller på arbetsmarknaden i övrigt”, skriver man i ett uttalande.

Eftersom industrins parter är de som är först ut i avtalsrörelsen och därmed sätter märket för hela övriga arbetsmarknadens löneökningar skjuts också Polisförbundets avtalsrörelse upp.

Till när?
– En fråga som ingen kan svara på just nu, säger Niklas Simson, förhandlingschef på Polisförbundet.

– Det är beklagligt att industriparterna inte kan hålla ordinarie tidplan, men givet läget är det ett klokt beslut. Det får konsekvenser för oss som ska förhandla polisers löner och villkor. Men det betyder inte att vi slutar förhandla om de frågor vi har mandat att förhandla om, till exempel SPI-avtal, villkor för hundförare, ingripandeberedskap i glesbygd och ob-ersättning.

De statliga avtalen skulle gälla från 1 oktober. Om de nya avtalen kommer gälla retroaktivt vet ingen i dagsläget.

Ämnen i artikeln

Dela artikel:

Facebook
Twitter
E-post
Annons
Annons

Är du intresserad av ett nyhetsbrev från Polistidningen?

The quick, brown fox jumps over a lazy dog. DJs flock by when MTV ax quiz prog. Junk MTV quiz graced by fox whelps. Bawds jog, flick quartz, vex nymphs. Waltz, bad nymph.

Andra läser
Mest läst